23 лютого 2023 року Верховною Радою України розглянуто в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану», внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С., Кондратюк О.К. та іншими (всього 140 підписів) (реєстр. №9005 від 09.02.2023), та доручено Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Цим проектом Закону України пропонується внести зміни до статті 19 Закону України «Про статус народного депутата України» та до статей 3, 51, 53 Регламенту Верховної Ради України щодо заборони народним депутатам України та іншим особам, присутнім на пленарному засіданні Верховної Ради України, поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення або продовження пленарного засідання, а також передбачити відповідальність за порушення цих вимог, а саме: Верховна Рада України без обговорення може прийняти рішення про позбавлення народного депутата України права брати участь у пленарних засіданнях або триваючому пленарному засіданні Верховної Ради України на строк до п’яти днів таких (такого) засідань і, зокрема, за ці дні такому народному депутату України не виплачується заробітна плата та не здійснюються виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень відповідно до закону.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану» (реєстр. № 9005) та рекомендує Верховній Раді України прийняти його в другому читанні та в цілому.

Верховною Радою 23 лютого 2023 року розглянуто в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо строків повноважень тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України в умовах воєнного стану, надзвичайного стану», внесений народними депутатами України Богданцем А.В. та іншими (всього 19 підписів) (реєстр. №7320 від 26.09.2022, доопрацьований), та доручено Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету від 24 листопада 2022 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Цим проектом Закону України пропонується внести зміни до Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» та Регламенту Верховної Ради України і передбачити можливість продовження повноважень тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій в умовах воєнного стану, надзвичайного стану на строк понад один рік, деталізувати норми цих законодавчих актів в частині підстав припинення повноважень тимчасових слідчих комісій та тимчасових спеціальних комісій, а також здійснити уніфікацію термінології.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо строків повноважень тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України в умовах воєнного стану, надзвичайного стану» (реєстр. № 7320 від 26.09.2022, доопрацьований) та рекомендує Верховній Раді України прийняти його в другому читанні та в цілому.

25 квітня 2023 року Комітет на своєму засіданні, попередньо розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури», внесений народними депутатами України Фрісом І.П., Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України (всього - 6 підписів) (реєстр. №9153 від 28.03.2023).

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 90 та 116 Регламенту Верховної Ради України. Внесення таких змін направлено на удосконалення процедури подання на реєстрацію, а відтак подання та розгляду законопроектів у другому читанні шляхом закріпленні положення щодо заборони подання на реєстрацію та розгляду пропозицій і поправок до законопроектів, які готуються до другого читання та якими передбачається внесення змін до кодексів та законів України, зміни до яких мають вноситись окремим законом.

У висновку на цей законопроект Комітет зазначив про необхідність доповнення частини восьмої статті 90 Регламенту Верховної Ради України другим речення, у якому слід передбачити порядок внесення змін до законодавчих актів, які не були предметом розгляду в першому читанні та зміни до яких можуть вноситись виключно відповідними законами.

Комітет також зауважив, що запропоновані ініціаторами зміни до статті 116 Регламенту Верховної Ради України потребують уточнення з метою обмеження внесення пропозицій і поправок, що стосуються внесення змін до тексту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень, інших структурних частин) законопроекту та/або іншого законодавчого акта, що не були предметом розгляду в першому читанні.

Також Комітет зазначив, про необхідність внесення змін до статті 118 Регламенту Верховної Ради України щодо пропозицій і поправок, які подано з порушенням вимог частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, що «не розглядаються» та не включаються до порівняльної таблиці законопроекту, що готується до другого читання.

За результатами попереднього розгляду зазначеного законопроекту Комітет ухвалив висновок на законопроект та рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України і за наслідками розгляду цього законопроекту в першому читанні прийняти за основу з дорученням Комітету підготувати законопроект до другого читання, уточнивши запропоновані зміни до статті 116 Регламенту Верховної Ради України та передбачивши внесення необхідних змін до частини восьмої статті 90 і до статті 118 Регламенту Верховної Ради України, зазначених у висновку Комітету та рекомендовано Комітету з питань Регламенту, про що оголошується головуючим на пленарному засіданні відповідно до частини першої статі 116 Регламенту Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51