31 березня 2023

 Всеукраїнський радіодиктант про мінну безпеку пройде на «Українському радіо»

 У вівторок, 4 квітня 2023 року, у Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки, пройде радіодиктант для дітей молодшої та середньої школи з безпечної поведінки з мінами та нерозірваними боєприпасами. Диктант звучатиме голосом Пса Патрона із популярного мультфільму.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Міністерство освіти та науки України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Центр з протимінної діяльності об'єдналися, щоб провести диктант «Спільно до безпеки». Диктант звучатиме на хвилях «Українського радіо». Текст прочитає Михайло Карпань, актор, що озвучує Пса Патрона в однойменному мультфільмі.

О 14:40 в етері «Українського радіо» відбудеться розмова з представником ДСНС про забруднення України мінами і вибухонебезпечними предметами та про важливість навчання дітей правил безпечної поведінки. О 15:00 розпочнеться написання диктанту.

Трансляцію диктанту можна слухати у соціальних мережах, на FM-частоті або у мобільному застосунку «Українського радіо» або у додатку «Дія.

 

6-7 квітня відбудеться престур у Львові «Нові можливості української профтехосвіти»

 Престур «Нові можливості української профтехосвіти» відбудеться у Львові та області. Він буде присвячений результатам реформи професійної освіти та її потенціалу у відбудові України та розвитку громад.

Престур є складовою комунікаційної кампанії програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України». Програма має на меті надати підтримку у впровадженні реформи профосвіти та модернізації інфраструктури обраних навчальних закладів.

Реєстрація відкрита за посиланням. Кінцева дата реєстрації: 4 квітня 2023 року.

Програма заходу передбачає:

брифінг за участі стейкголдерів реформи, представників бізнесу та профтеху, обговорення реформи профтехосвіти, етапів її реалізації, досягнень та подальших планів;

відвідини закладу профтехосвіти Львова, знайомство та спілкування з викладачами та студентами, ознайомлення з навчальним процесом;

виїзну сесію до закладу профтехосвіти Львівської області та підприємства, де відбувається навчальна практика студентів профтеху, знайомство із системою дуальної освіти в закладах профтехосвіти, огляд навчально-виробничого процесу.

 

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій оголошує додаткову інформацію про конкурси Верховної Ради України для молодих учених

Доповнення до конкурсу на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук на 2024 рік, інформація про який висвітлена Комітетом за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/main_news/76039.html.

Відповідно до пункту 1 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 05.02.2019 №2676-VIII "Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук" Комітет своїм Рішенням «Про тематики конкурсних робіт з питань розроблення проєктів законодавчих та нормативно-правових актів на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук на 2024 рік та конкурсний відбір за 2023 рік» затвердив 5 тематик конкурсних робіт на іменні стипендії 2024 року з питань розроблення проєктів законодавчих та нормативно-правових актів:

1. Соціально-педагогічна та психологічна реабілітація дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій.

2. Реформування національної системи оплати праці вчителів в Україні.

3. Розвиток Національної системи кваліфікацій та її вплив на забезпечення взаємодії системи освіти та ринку праці, стимулювання системи освіти впродовж життя.

4. Правове регулювання і забезпечення підтримки наукової та інноваційної діяльності, державно-приватного партнерства у сфері науки в Україні.

5. Вимірювання та компенсація освітніх втрат дітей в Україні.

На конкурс можуть подати наукову (науково-технічну) роботу за однією із вказаних тематик молоді вчені - громадяни України, які отримали науковий ступінь доктора наук (підтверджується дипломом), мають змогу виконувати в Україні стипендіальну наукову (науково-технічну) роботу та вік яких на весь час отримання Стипендії не перевищує 40 років включно (до 31 грудня 2024 року включно конкурсантам не має виповнитися 41 рік).

Оформлення та подання роботи на конкурс відбувається відповідно до вимог Інструкції з оформлення і подання документів на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених-докторів наук, порядку їх розгляду та звітування стипендіатів (https://kno.rada.gov.ua/documents/st_vr/n_ak_st/75468.html).

З метою широкого залучення науковців до зазначених конкурсів за пропозицією Служби безпеки України продовжено у 2023 році терміни подання робіт, які містять відомості, що становлять державну таємницю, до Служби безпеки України:

на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2023 рік до 1 травня поточного року включно;

на здобуття іменних стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук на 2024 рік до 30 травня поточного року включно.

Закликаємо молодих учених активно залучитися до підготовки та подання своїх робіт на зазначені конкурси. Хай вам щастить!

Більш детально з інформацією можна ознайомитися за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/main_news/76085.html.

 

Про конкурс на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій інформує, що відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» від 05.02.2019 №2676-VIII (зі змінами) на конкурс на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій надійшло та після технічної експертизи прийнято до подальшого конкурсного відбору 51 робота претендентів.

Завірені належним чином критичні рецензії та зауваження щодо подань претендентів на здобуття у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук із зазначенням претендента і його роботи, а також посади з повною назвою установи, наукового ступеня та вченого звання підписанта українською мовою можна надсилати Комітету до 21 квітня 2023 року включно.

З короткими резюме подань конкурсантів можна ознайомитися за посиланням: https://kno.rada.gov.ua/news/main_news/76081.html

 

НМТ-2023: завдання з іспанської мови доступні у демонстраційному варіанті

Фахівці УЦОЯО підготували демонстраційні варіанти тестів НМТ з усієї лінійки предметів НМТ. Відсьогодні потенційні учасники тестування можуть виконати завдання з іспанської мови. Онлайновий НМТ з цього предмета доступний за посиланням.

У тестах з іноземних мов на реальному тестуванні не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання. Тому їх немає і в демонстраційному варіанті тесту.

Нагадуємо, що у спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти можна пройти демонстраційні тести з усіх предметів НМТ: українська мова; математика; історія України; фізика; хімія; англійська мова; біологія; німецька мова; французька мова.

 

НМТ-2023: відкрито демонстраційний тест із французької мови

У спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти вже можна пройти тест із французької мови.

У тестах з іноземних мов на реальному тестуванні не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде завдань з аудіювання. Тому їх немає і в демонстраційному варіанті тесту.

Для тих учасників, у яких повільний інтернет або немає можливості працювати протягом 60 хвилин за комп’ютером/з планшетом/телефоном, демонстраційний варіант тесту з французької мови доступний за посиланням.

 

Проект «Навчаємось разом» запускають YouTube-проєкт «Історії не з підручників» про цінність освіти

На YouTube стартував проект «Історії не з підручників» - у ньому директори шкіл, вчителі, учні та їхні батьки показують Нову українську школу як місце, де формуються цінності українців. Його реалізовують Проект «Навчаємось разом», що співфінансується ЄС та Міністерством закордонних справ Фінляндії, спільно з громадським активістом і телеведучим Олександром Педаном. Перше відео проєкту оприлюднено 30 березня 2023 року, на YouTube-каналі «Педан Може».

«Історії не з підручників» демонструють, що Нова українська школа - це сучасний, захищений освітній простір, де попри всі виклики сьогодення зростають винахідники, новатори, свідомі громадяни, майбутні професіонали та вільні особистості. Ключовими цінностями тут є повага, довіра, безпека, гідність, любов до своєї країни.

Проєкт «Навчаємось разом» - це програма співпраці, яка почалася між Україною та Фінляндією в липні 2018 року та до якої наприкінці цього ж року приєднався ЄС. Очікуваний довгостроковий вплив проєкту «Навчаємось разом» полягає у підвищенні якості освіти в Україні, поліпшенні викладання української як другої мови серед національних меншин, а також у покращенні сприйняття системи освіти громадянами України.

 

30 березня 2023

Вступ-2023: 10 кроків для вступу до закладу вищої освіти у 2023 році

Попри воєнний стан в Україні триває активна підготовка до вступної кампанії у 2023 році. Зокрема, зареєстровано Порядки прийому на навчання для здобуття фахової передвищої та вищої освіти, демонстраційні варіанти тестів уже із семи предметів НМТ доступні на сайті УЦОЯО, а реєстрація для участі у тестуванні розпочнеться 03 квітня 2023 року. Для допомоги вступникам Міністерство освіти і науки України підготувало головні кроки, які допоможуть стати студентом у 2023 році.

Біль детально можна ознайомитися на сайті МОНУ.

 

Уряд оновив перелік пріоритетних напрямів інноваційної діяльності до актуальних потреб періоду воєнного стану та потреб відновлення України

Відповідно до актуальних потреб періоду воєнного стану, потреб відновлення України та сучасного стану сфери науки та інновацій оновлено перелік середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного рівня, а також подовжено їхнє виконання на 2023 рік. Таке рішення прийнято на черговому засіданні Кабінету Міністрів України 30 березня 2023 року.

Документ затверджує напрями за усіма визначеними законодавством стратегічними галузями інноваційної діяльності, які стосуються сфери енергетики, стратегічних галузей промисловості, зокрема оборонно-промислового комплексу, нових технологій виробництва матеріалів, агропромислового комплексу, медицини, охорони довкілля, розвитку сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, робототехніки тощо.

Для оновлення переліку пріоритетних напрямів інноваційної діяльності було використано результати прогнозно-аналітичного дослідження, до якого активно долучилися науковці та представники реального сектору економіки, а також пропозиції експертної групи, до складу якої увійшли, зокрема, провідні вчені наукових установ Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, інших наукових установ та закладів вищої освіти.

 

Уряд підтримав законопроєкт щодо обмежень під час обрання на посаду керівника закладу вищої освіти

30 березня 2023 року на черговому засіданні Кабінету Міністрів України підтримано зміни до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» щодо обмежень під час обрання на посаду (призначення виконувача обов’язків) керівника закладу вищої освіти».

Законопроєкт передбачає приведення положень статті 42 Закону України «Про вищу освіту» у відповідність до Закону України «Про запобігання корупції» та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині застосування адміністративних стягнень за вчинення адміністративних правопорушень. Зокрема, щодо неможливості обрання на посаду (призначення виконувачем обов’язків) керівника закладу вищої освіти особи, що піддавалася адміністративному стягненню за правопорушення, пов’язане з корупцією, – протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили.

 

29 березня 2023

НМТ-2023: 32 завдання з німецької мови доступні у демонстраційному варіанті

УЦОЯО продовжує готувати демонстраційні варіанти тестів НМТ з іноземних мов. Від сьогодні потенційні учасники тестування, які планують вибрати для складання німецьку мову, можуть виконати 32 завдання з цього предмета у спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний вступному тесту.

У тестах з іноземних мов на реальному тестуванні не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання.

 

Світовий банк готовий продовжувати стратегічне партнерство з відбудови, реформування та розвитку освіти та науки в України

Директор Світового банку у справах країн Східної Європи Джордан Шварц під час зустрічі з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим запевнив у подальшій підтримці сфери освіти та науки України на шляху до трансформації. Зустріч відбулася 29 березня 2023 року.

Зокрема, пріоритетом коаліції стане безпека освітнього процесу, відповідь на виклики війни, відновлення пошкоджених та зруйнованих закладів освіти, аналіз і продовження реформ загальної середньої освіти, професійної та вищої освіти.

 

28 березня 2023

Уряд підтримав зміни до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я»

28 березня 2023 року на черговому засіданні Кабінету Міністрів України постановою Кабінету Міністрів України №269 затверджено зміни до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я»,  затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. №334.

Внесеними змінами передбачається, що в умовах воєнного стану за бажанням здобувача, який навчається за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я” та перебуває за межами території України, іспит “КРОК”, іспит з англійської мови професійного спрямування проводяться у центрах сертифікаційного тестування, які відповідають визначеним у цьому Порядку вимогам, у комп’ютерній формі за місцем перебування здобувача.

У разі коли заклад вищої освіти розташований на території, включеній до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 р. №309, здобувач має право на складення іспиту “КРОК”, іспиту з англійської мови професійного спрямування у закладі вищої освіти, розміщеному на території інших регіонів України.

Міжнародний іспит з основ медицини в умовах воєнного стану не проводиться.

 

Вступ-2023: Порядки прийому на навчання для здобуття фахової передвищої та вищої освіти в 2023 році зареєстрували в Мін’юсті

28 березня 2023 року у Міністерстві юстиції України зареєстровано Порядки прийому на навчання для здобуття фахової передвищої та вищої освіти.

Ключовим інструментом вступної кампанії 2023 року стає особистий електронний кабінет вступника, що надає можливість швидко і у зручному для вступника місці та часі, в дистанційному режимі внести необхідні дані для подання заяв як на вступні випробування у закладі освіти, так і на участь у конкурсному відборі.

Для підтвердження вибору місця навчання достатньо буде визначитися в особистому електронному кабінеті вступника.

Для здобуття фахової передвищої освіти за кошти державного або місцевого бюджету вступники складатимуть творчий конкурс (для визначеного переліку спеціальностей) або співбесіду з одного або двох предметів. Для тих, хто планує навчатися за кошти фізичних або юридичних осіб, передбачено вступ на підставі розгляду мотиваційних листів.

Майбутні молодші бакалаври та бакалаври (магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) складатимуть творчий конкурс на мистецькі та спортивні спеціальності, національний мультипредметний тест (НМТ) - на всі інші спеціальності.

Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ), єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) або фахового іспиту в закладі освіти для вступу на інші спеціальності.

Збережено усі пільги та пільгові категорії, що передбачені законами, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ, зможуть пройти процедури вступної кампанії дистанційно та укласти договір про навчання впродовж трьох місяців після початку навчання.

Застосування пільг для жителів з територій активних бойових дій (територій можливих бойових дій) буде визначено у травні з урахуванням розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні.

 

Відбулася зустріч щодо спільних досліджень учених з України, Польщі та США

28 березня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбулася робоча зустріч представників Міністерства, Національного фонду досліджень України, Польської академії наук та Національної академії наук, техніки та медицини США.

«Унаслідок повномасштабної російської військової агресії пошкоджень зазнає наукова інфраструктура. Станом на березень 2023 року повністю зруйновано 4 наукові установи, 116 пошкоджено, 11 - розташовані на окупованій території, що становить 15% від загальної кількості. Це все надзвичайно вплинуло й на науково-технічну та дослідницьку діяльність в Україні. Проте завдяки підтримці партнерів учених з України усі виклики та загрози стали новим етапом для розвитку та формування на шляху до інновацій», - зазначив генеральний директор директорату науки та інновацій МОН Ігор Таранов.

Учасники зустрічі обговорили пріоритети України у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності у період воєнного стану та післявоєнного відновлення. Єжи Душинський, Експрезидент Польської академії наук, повідомив про грантові програми Польської академії наук з підтримки українських учених.

Своєю чергою Кетті Кемпбел, дослідниця Центру наукової дипломатії Академії наук США, наголосила на важливості академічної науки для прогресу суспільства та відзначила необхідність проведення реформ у сфері науки та інновацій.

Воган Турекян, виконавчий директор з питань політики та глобальних справ Національної академії наук, техніки та медицини США, підкреслив важливість співпраці наукових інституцій з бізнес-структурами для диверсифікації фінансових ризиків та пошуку позабюджетних джерел фінансування науки та досліджень.

Франклін Карреро-Мартінез, директор глобального сталого розвитку та розвитку політики та глобальних справ Національної академії наук, техніки та медицини США, наголосив на необхідності побудови відкритої екосистеми.

Подальші кроки партнерів щодо надання підтримки українським науковцям та інноваторам представила Анна Платер-Зиберк, голова Офісу міжнародного співробітництва Польської академії наук. Ольга Полоцька, виконавча директорка Національного фонду досліджень України, ознайомила учасників зустрічі з перспективами діяльності НФДУ в контексті створення Офісу «Горизонт Європа» в Україні.

 

27 березня 2023

У фіналі міжнародного конкурсу знавців української мови імені Перта Яцика взяли участь 805 осіб

У дистанційній формі відбувся четвертий етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

У фіналі конкурсу змагалися 805 знавців української мови із закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Учасники конкурсу демонстрували знання української мови, розмірковували у творах про волонтерство, норми життя суспільства під час війни, значення почесної відзнаки «Місто-герой України». Також висловлювали думки щодо інформаційної гігієни, правил спілкування у соціальних мережах та давали рекомендації, як можна зацікавити учнів під час онлайн-навчання.

Перевіряти зашифровані конкурсні роботи журі почне з 10 квітня 2023 року. У кожній з 12 конкурсних категорій буде визначено одного переможця, який посів перше місце, два переможці, які посіли друге місце, три переможці, які посіли третє місце, згідно з рейтингом результатів.

 

Мінреінтеграції оприлюднило стипендійні програми в університетах Європи, якими можуть скористатися українці

Щороку для студентів, аспірантів і викладачів відкриваються сотні стипендіальних програм у різних країнах світу. UNICEF Ukraine пропонує 5 популярних європейських грантів, які дають шанс повчитися в університеті своєї мрії.

1. Chevening: програма для магістрів. Фінансує британський уряд. Стипендія покриває навчання та дає можливість пізнавати культуру Сполученого Королівства. Набір на навчання починається у серпні.

2. Fulbright: програма для студентів, викладачів і вчених. Підтримується урядом США. Окрім навчання, є можливість для досліджень. Заявки можна подати до 16 травня.

3. Eiffel Excellence Scholarship: фінансується французьким урядом. Для навчання магістрів і докторантів у будь-якій галузі знань. Набір відкривають восени. Взяти участь можуть магістри віком до 25 років, докторанти – до 30.

4. Swiss Government Excellence Scholarships: програма також для магістрів і докторантів. Фінансує швейцарський уряд. Пропонується два типи стипендій: дослідницькі й арт. Набір починається на початку серпня.

5. Holland Scholarship: підтримується урядом Нідерландів. Студенти можуть здобути ступінь бакалавра або магістра. Кінцевий термін подання заявки - 1 травня та 1 червня 2023 року.

 

26 березня 2023

Керівники закладів фахової передвищої та вищої освіти обговорили питання підготовки до вступної кампанії 2023 року

24 березня 2023 року за участю Міністра освіти і науки України відбулася нарада з керівним складом закладів фахової передвищої та вищої освіти з питань підготовки до вступної кампанії 2023 року.

Під час наради було окреслено головні новації вступної кампанії 2023 року. Насамперед ключовим інструментом цьогорічної вступної кампанії стає особистий електронний кабінет вступника, що надає можливість швидко і у зручному для вступника місці та часі в дистанційному режимі внести необхідні дані для подання заяв як на вступні випробування у закладі освіти, так і на участь у конкурсному відборі, а також підтвердити свій вибір місця навчання.

Майбутні молодші бакалаври та бакалаври (магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) складатимуть творчий конкурс на мистецькі та спортивні спеціальності, національний мультипредметний тест (НМТ) - на всі інші спеціальності.

Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ), який поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської на вибір вступника), для всіх спеціальностей та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) (на спеціальності галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини») чи фахового іспиту в закладі освіти для вступу на інші спеціальності.

Також будуть збережені усі пільги та пільгові категорії, що передбачені законами, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ, зможуть пройти процедури вступної кампанії дистанційно за їхнім вибором та укласти договір про навчання впродовж трьох місяців після початку навчання.

Застосування пільг для жителів з територій активних бойових дій (територій можливих бойових дій) буде визначено у травні з урахуванням розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні.

У нараді взяли участь понад 1800 осіб, які активно доєдналися до обговорення низки питань щодо організації вступної кампанії у 2023 році.

 

5 тис. школярів постраждалих закладів освіти отримали планшети

24 березня 2023 року Міжнародна компанія «ASBISc Enterprises PLC» завершила процес передання 5 тис. Apple iPad у межах соціально-гуманітарного проєкту «5 000 Apple iPad для українських школярів». Сучасні пристрої отримали заклади освіти, що повністю або частково зруйновані внаслідок бойових дій.

Електронні пристрої отримали учні таких областей:

·  Київської – 10 шкіл;

·  Чернігівської – 2 школи;

·  Харківської – 4 школи;

·  Миколаївської – 4 школи.

На пристроях Apple iPad встановлено повний комплект навчальних програм, затверджених Міністерством освіти і науки України. Спеціально розроблене навчання для вчителів від сертифікованих тренерів Apple допоможе легко інтегрувати нове обладнання у навчальний процес.

Набір можливостей використання, керування та розширеного функціоналу Apple iPad сприяє розвитку якості освіти та дозволяє зекономити кошти на оновлення пристроїв протягом багатьох років.

Apple iPad передано на баланс шкіл, що постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення.

Проєкт реалізований за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Громадської організації «СЕВЕН ФІЛДС». Спонсором проєкту є міжнародна компанія ASBISc Enterprises PLC.

 

Уряд позбавив стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти професора Ігоря Сірого через співпрацю з окупантами

24 березня 2023 року Уряд позбавив стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти професора Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Ігоря Сірого через співпрацю з окупаційною владою та працевлаштуванням до «Мелітопольського державного університету імені А. С. Макаренка» (місто Мелітополь).

Стипендію Ігорю Сірому було призначено довічно відповідно до Розпорядження КМУ від 29 вересня 2021 р. № 1174-р.

 

Уряд затвердив Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних

24 березня 2023 року на черговому засіданні Кабінету Міністрів України постановою Кабінету Міністрів України № 264 затверджено Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

Цей Порядок визначає механізм організації регіональними/ міжрегіональними центрами зайнятості, філіями регіональних/ міжрегіональних центрів зайнятості, а також обласними, Київським міським, міськими, районними, міськрайонними центрами зайнятості (до їх припинення) професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

Дія цього Порядку поширюється на зареєстрованих безробітних, які мають право на соціальні послуги з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Професійне навчання безробітних здійснюється в закладах вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, безпосередньо в роботодавців – замовників кадрів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

 

Кабінет Міністрів України призначив Тетяну Вакуленко директоркою Українського центру оцінювання якості освіти

23 березня 2023 року на черговому засіданні Уряду призначено директорку Українського центру оцінювання якості освіти Тетяну Вакуленко, яка раніше обіймала посаду заступниці директора УЦОЯО.

Тетяна Вакуленко має ступінь магістра з математики, який здобула у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С.Сковороди. Також має науковий ступінь кандидатки педагогічних наук, вчене звання доцентки.

Авторка численних публікацій з питань міжнародних і вітчизняних освітніх оцінювань.

 

3180 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 350 повністю зруйновано

Станом на 26 березня 2023 року 2830 закладів пошкоджено та 350 зруйнований повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 травня 2024 11:50
16 травня 2024 11:37
16 травня 2024 10:56
16 травня 2024 10:07
16 травня 2024 09:27
15 травня 2024 18:52
15 травня 2024 17:40
15 травня 2024 16:02
15 травня 2024 15:05
15 травня 2024 14:08