Ініціатива Естонії щодо конфіскації та передачі Україні заморожених активів Російської Федерації стане знаковим кроком. Це може спричинити «ефект доміно» у питанні передачі нашій державі заморожених коштів країни-агресора.

Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Естонія не найбільша країна, однак це держава ЄС, і далі її приклад може стати спусковим гачком, щоб інші країни діяли так само. Наприклад, публічна дискусія щодо передачі заморожених коштів Україні ведеться на вищому рівні політичного керівництва Німеччини, і це значний крок. Для Німеччини важливими є два аспекти: щоб це було максимально юридично правильно, не було пізніше відповідальності в європейському суді за позовами представників РФ, також для них важливими є підтримка й аналогічні кроки інших країн», - зазначив політик.

За його словами, для України в запуску механізму передачі нам заморожених активів Росії важливою є позиція Євросоюзу, усіх європейських країн і, звичайно ж, США.

«Зараз діалог щодо цього ведеться. Переконаний, що після чергових руйнувань об’єктів цивільної інфраструктури в Україні градус дискусії зросте, і зрештою країни погодять концепцію, згідно з якою активи будуть конфіскуватися на користь України для зміцнення нашої обороноздатності й відбудови держави», - наголосив парламентарій.

Він додав, що в сучасній політиці все робиться нешвидко й саме активність української сторони спонукає до прискорення процесів.

Денис Маслов зауважив, що в юридичному плані є один важливий напрямок, над яким зараз працює українська влада - укладення нового міжнародного договору, котрий би передбачав можливість стягнення активів країн, що виступили агресором.

«Політично вже багато держав до цього готові й розуміють, що це невідворотний процес. Нині опрацьовуються матеріали на рівні документів. Ідеться про створення міжнародного реєстру збитків. Це те, про що говорить Генасамблея ООН. Будуть фіксуватися збитки, завдані людям, економіці, бізнесу для подальшого їх відшкодування. Уже запропонована модель роботи компенсаційної комісії. Вона вирішуватиме питання конкретного відшкодування», - повідомив народний депутат.

Він нагадав, що 14 листопада завдяки зусиллям Президента Володимира Зеленського, голови Офісу Президента й нашим дипломатам, зокрема і в ООН, ми здобули серйозну перемогу - Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною Росії проти нашої держави.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44