Ухвалення закону про медіа – це не лише вимога Євросоюзу для початку переговорів щодо вступу України в ЄС, це, фактично, найбільша українська медійна реформа з 90-х років, коли ухвалювалося медійне законодавство.

Про це заявив Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«Цього закону потребують насамперед наші глядачі, слухачі, усі ті, хто отримує контент із медіа. Його також потребують медійники, бо він встановлює сучасні прозорі та зрозумілі правила, рівні для всіх. Немає винятків, усі перебувають в одному законодавчому полі й полі регулювання. Тому не буде жорсткіших правил для телебачення або радіо, не буде анархії в онлайні», – сказав політик.

Він наголосив, що саме зараз, під час війни, нам необхідно захищати український медійний простір.

«Ми це маємо робити на всіх напрямках. У нас не має бути дірок чи шпарин, куди полізе ворог, тому цей закон комплексний. Він повністю всі ці питання розв’язує», – зауважив парламентарій.

За його словами, до другого читання законопроєкт ретельно пропрацювали з усіма фракціями і групами, що входять до складу Комітету.

«Ми зміцнили механізми захисту, зокрема державної мови, ми зміцнили механізми захисту інформаційного простору, щоб не пролізла до нас російська пропаганда ні з боку рф, ні з боку європейських країн. Вони з цим зараз борються, але там залишаються «консерви», що мають європейську прописку, і вони лише чекають нагоди, щоби проникнути у наш теле- й радіопростір. Ми цього не допустимо», – запевнив Микита Потураєв.

Він також додав, що в документі закладено надзвичайно важливий механізм – можливість для самих медійників здійснювати разом із регулятором регуляцію медійного простору.

«Це означає, що не тільки незалежний конституційний орган – Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, – а також самі медіа, де передбачаються декілька палат (окремо для телебачення, для радіо, для онлайн, для друкованих ЗМІ), будуть разом із регулятором визначати певні правила діяльності медіа», – зазначив народний депутат.

Він висловив сподівання, що саме така регуляція дозволить нашим медіа стати більш потужними, більш професійними й більш незалежними.

«Закликаю українські медіа захистити свої права і свободи, які в цьому законі закладені й прописані, та дати зрозуміти певним політикам, політичним силам, що насправді часи змінюються, повернення до старого не буде, медіа не будуть заручниками у політиків та політичних сил», – підсумував парламентарій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16