Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 8 квітня розглянув у другому читанні три законопроекти щодо врегулювання питання реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті.

Так, народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» (№ 4398), спрямований на підтримку громадян України, які мають невиконані зобов’язання за кредитними договорами в іноземній валюті (валютними кредитами).

Як повідомила народний депутат Вікторія Кінзбурська, під час підготовки законопроекту до другого читання, від народних депутатів надійшло 39 пропозицій та поправок, із яких було враховано, в тому числі частково і редакційно, 25 і 14 – відхилено.

За її словами, профільним підкомітетом було напрацьовано чотири пропозиції, які є результатом компромісу. «Одна із них пропонує продовжити на два місяці мораторій на стягнення майна, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, для того, щоб особи, які мають проблемні кредити, мали змогу у цей термін звернутися до суду», - сказала народний депутат. 

Представник Міністерства фінансів поінформував, що у законопроекті пропонується два підходи до реструктуризації боргу. Перший, - коли порівнюється повернена основна сума і загальна сума кредиту. Другий, - коли у чисельнику вказуються усі сплачені за кредитом платежі, включаючи відсотки, а у знаменнику – загальна вартість кредиту, відповідно до Закону «Про споживче кредитування».

На думку Мінфіну, другий варіант буде вигіднішим для позичальників, які вчасно обслуговували свій кредит, регулярно вносячи платежі. Перша формула - більш вигідна для клієнтів, які здійснили суттєві дострокові погашення кредиту.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроекту №4398 і рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Також у другому читанні був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб)» (№ 4399).

У проекті пропонується удосконалити деякі питання оподаткування податками на прибуток підприємств, доходи фізичних осіб операцій, пов’язаних із прощенням боргу (кредиту) фізичним особам, реалізації майна за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий фізичній особі в іноземній валюті.

До законопроекту надійшло 20 пропозицій народних депутатів. Підкомітет запропонував врахувати, у тому числі частково і редакційно, сім пропозицій та поправок і 13 – відхилити.

За словами Вікторії Кінзбурської, враховані пропозиції та поправки спрямовані на вдосконалення оподаткування, реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптацію процедур неплатоспроможності фізичних осіб. Зокрема, конкретизовано поняття «безнадійна заборгованість», доопрацьовано визначення поняття «додаткове благо для фізичних осіб», доопрацьовано норми щодо звільнення від оподаткування суми, на які зменшено борг фізичної особи шляхом проведення реструктуризації зобов’язань, передбачених кредитним договором. Виключено норму про неоподаткування доходу, отриманого від відчуження житлової нерухомості внаслідок звернення стягнення банками на таке майно за договорами іпотеки, що забезпечують кредит в іноземній валюті, оскільки це питання вже врегульовано у чинному законодавстві.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій у порівняльній таблиці, із урахуванням правок, підтриманих під час засідання Комітету.

Також був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)» (№ 4475), яким пропонується визначити порядок та умови проведення реструктуризації зобов’язань за договорами про споживчий кредит, наданий в іноземній валюті.

Голова профільного підкомітету наголосила, що законопроект прописувався з урахуванням прав споживача. До законопроекту надійшло 170 пропозицій та поправок від народних депутатів, із яких 88 враховано, в тому числі частково та редакційно, і 83 – відхилено. Також підкомітетом напрацьовано кілька комітетських правок.

Вікторії Кінзбурська поінформувала, що залишилось невизначеним питання щодо площі нерухомого майна, на яке може бути звернене стягнення за кредитною заборгованістю.

Народні депутати підтримали поправку 16, якою пропонується для реструктуризації заборгованості залишили норми, які були передбачені у мораторії на стягнення житлового майна, яке виступає заставою по кредитах (140 метрів квадратних для квартир і 250 метрів квадратних – для приватних будинків).

Дискусію викликало питання визначення відсоткової ставки за користування кредитами, наданими в іноземній валюті, до яких застосовується реструктуризація.

Представник Національного банку зауважив, що не підтримує даний законопроект, оскільки він надає невиправдані преференції позичальникам.

Члени Комітету підтримали пункт 8 законопроекту у редакції, якою передбачено: якщо до дня проведення реструктуризації застосовувався розмір процентів за користування кредитом, що перевищував розмір українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у іноземній валюті, у якій відповідно до договору було виражено грошові зобов’язання у період застосування цього розміру процентів, то при проведенні реструктуризації сума грошових зобов’язань позичальника зменшується на суму такого перевищення у визначеній черговості.

Також члени Комітету доповнили законопроект нормою, якою пропонується врегулювати питання реструктуризації заборгованості за кредитами, щодо яких змінився кредитор через відступлення права вимоги за зобов’язаннями.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект №4475 у другому читанні та в цілому у редакції, затвердженій Комітетом з необхідними техніко-юридичними правками.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20