31 березня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Члени Комітету розглянули доопрацьований до другого читання проект Закону про фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, № 3205-2.

Законопроектом передбачається створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві з метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування сільського господарства в Україні. Законопроектом визначаються ключові питання діяльності Фонду, зокрема, такі як порядок формування статутного капіталу Фонду, умови його збільшення та зменшення; порядок скликання, компетенція та порядок прийняття органами управління Фонду рішень. Деталізація цих питань, а також врегулювання інших аспектів корпоративного управління у Фонді може передбачатися статутом, який приймається Загальними зборами учасників Фонду. Як очікується, прийняття проекту Закону України покращить доступ малих та середніх суб’єктів підприємництва, що здійснюють діяльність у сільському господарстві, що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції до кредитних ресурсів, розширення виробництва, поліпшення фінансового стану таких підприємств та підвищення їх конкурентоспроможності.

За результатами розгляду законопроекту ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю проекту Закону про фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№ 3205-2) з поправками, поданими від Комітету, відповідно до пункту 4, частини першої статті 15 закону України «Про комітети Верховної ради України» з урахуванням техніко-юридичного і редакційного уточнення деяких її положень та рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання проект Закону про фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№ 3205-2) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Учасники засідання також ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти у другому читанні та в цілому як Закон проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, № 4046. Проектом пропонується унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій. Проект Закону розроблено з метою належного виконання Указу Президента України від 08.11.2019 № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» та відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2019 року № 849.

Під час засідання члени Комітету ухвалили рішення переглянути своє рішення від 17.03.2021 року та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС (№ 4554), прийняти за основу з доповненням його положеннями, що стосуються забезпечення державою дітей віком до чотирьох років дитячим харчуванням.

На засіданні розпочато обговорення положень проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, № 4510. Подальший розгляд проекту перенесено на наступне засідання Комітету.

Також перенесено прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», поданого Кабінетом Міністрів України (№ 4593).

Розгляд питання про інформацію щодо процесу приватизації підприємства АПК та проблемних питань, що стосуються приватизації заводів концерну «Укрспирт» перенесено на засідання Комітету в режимі offline.

На завершення засідання було затверджено розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на квітень 2021 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11