31 березня відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції, на якому був розглянутий у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (№ 5104).

Законопроектом запроваджується державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників в частині страхування сільськогосподарської продукції.

Проектом, зокрема, пропонується внести зміни до Податкового кодексу в частині збільшення ставки податку на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 відсоткових пункти з метою у подальшому спрямування цих коштів на підтримку страхування сільськогосподарської продукції.

Також вносяться зміни до Закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», якими визначаються: механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції; учасники ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, вимоги до них, їх права та обов’язки; об’єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, вимоги до договорів страхування з державною підтримкою тощо.

Згідно з проектом, розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів (премій) пропонується визначити на рівні до 60%. Конкретний розмір компенсації буде визначатися виходячи із можливостей державного бюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів.

Проектом Закону також вносяться зміни до законів України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», «Про сільськогосподарську кооперацію» та «Про фермерське господарство» в частині надання можливості цим господарствам отримувати державну підтримку на страхування сільськогосподарської продукції.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький представляючи законопроект зауважив, що питання підтримки сільськогосподарських товаровиробників намагалися вирішити неодноразово, зокрема, шляхом створення штучного об’єднання Аграрний страховий Пул. Однак, дане об’єднання не виконало свою функцію. Окрім того, була підірвана довіра до страхування сільськогосподарської продукції через невиплати страхових компаній.

За словами посадовця, з метою підвищення довіри, пропонується запровадити чітку систему акредитації страхових компаній, які мають право брати участь в державних страхових програмах. Також пропонується внести зміни до Закону «Про страхування» в частині скасування положення щодо страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний страховий Пул і уточнення повноважень уповноваженого органу, що здійснює державний нагляд за страховою діяльністю.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії і прийняти за основу.

Члени Комітету розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції» (№ 3601).

Законопроектом пропонується абзаци перший, четвертий-шостий підпункту 14.1.97 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України викласти в новій редакції, яка дозволить усунути суперечності у визначенні лізингової (орендної) операції та супутніх нормах.

Народний депутат Елла Рєпіна повідомила, що до законопроекту було подано 24 правки, 16 з яких були враховані частково або повністю і 8 – відхилено.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» (№ 4517).

Законопроект спрямований на узгодження українського законодавства із законодавством Європейського Союзу у частині положень щодо процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) у межах однієї товарної позиції.

Так, проектом Закону пропонується викласти у новій редакції статтю 267 та доповнити статтю 280 Митного кодексу України рядом положень Митного кодексу ЄС, які нададуть можливість складні товарні партії оформлювати в межах підпозицій УКТЗЕД за найвищою митною ставкою.

Народні депутати висловили ряд зауважень до законопроекту, які пропонується врахувати під час підготовки до другого читання.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету також затвердили рішення про результати заслуховування на засіданні Комітету 18 березня 2021 року заступника Голови Державної податкової служби України Олейнікова Є.В. і начальника Головного управління ДПС в Одеській області Шадевської Ю.Л. щодо результатів діяльності ГУ ДПС в Одеській області.

Зокрема, Комітет негативно оцінив роботу начальника ГУ ДПС в Одеській області і рекомендував Голові ДПС Олексію Любченку ініціювати відкриття дисциплінарного провадження щодо діяльності Шадевської Ю.Л. на даній посаді. Голова ДПС має особисто доповісти на засіданні Комітету про вжиті заходи.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев поінформував народних депутатів про оголошення конкурсного відбору на посаду члена Ради Національного банку України, яка стане вакантною з 8 липня 2021 року у зв’язку із звершенням 7 липня 2021 року терміну перебування на даній посаді Віталія Шапрана. За словами Данила Гетманцева, передбачається, що прийом документів від претендентів триватиме до 29 квітня 2021 року.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив розклад роботи на наступний місяць. Засідання Комітету заплановані на 8, 14 і 28 квітня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37