Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування» (№2234) був розглянутий на засіданні Комітету з питань економічного розвитку 17 березня у режимі відеоконференції.

Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман представила правки, які пропонується врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання.

Зокрема, пропонується змінити назву законопроекту, виклавши її у такій редакції: «Про внесення змін до деяких законів України щодо передачі повноважень нормативного регулювання ціноутворення у галузі будівництва автомобільних доріг загального користування».

Народні депутати підтримали поправку, якою пропонується встановити, що кошторисні норми, нормативи ціноутворення будівництва, затверджені цим Законом, є чинними та застосовуються для визначення вартості будівництва, реконструкції і ремонту автомобільних доріг загального користування до затвердження методики правил визначення вартості таких робіт, але не більше трьох років з дня набрання чинності даним Законом.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про космічну діяльність" щодо визначення статусу та розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади у сфері космічної діяльності» (№ 5017).

Законопроектом пропонується привести Закон «Про космічну діяльність» у відповідність до вимог національного та міжнародного законодавства у сфері космічної діяльності, чітко розмежувати повноваження між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерством оборони і Державним космічним агентством (ДКА).

Також пропонується визначити повноваження ДКА, серед яких: державний нагляд (контроль) за дотриманням суб’єктами космічної діяльності України приватної форми власності законодавства про космічну діяльність; забезпечення створення та експлуатації наземного і космічного сегментів супутникових систем зв’язку, мовлення та дистанційного зондування Землі, контролю і аналізу космічної обстановки, координатно-часового та навігаційного забезпечення; експлуатація, підтримка та вдосконалення об’єктів космічної діяльності; розроблення та функціонування Системи сертифікації космічної техніки України (УкрССКТ).

Голова Комітету Дмитро Наталуха зауважив, що законопроектом пропонується встановити спеціальний статус ДКА. «Це робиться для того, щоб, незважаючи на те, який склад Парламенту, які настрої, така діяльність як космос, що тісно пов’язана з оборонною і розвідувальною діяльністю, продовжувала працювати не зважаючи ні на що», - сказав він. Водночас, пропонується залишити ДКА у структурі Кабінету Міністрів під куруванням профільного віцепрем’єр-міністра - міністра з питань стратегічних галузей промисловості, надавши агентству відповідний статус і право формувати політику в космічній галузі держави, а також здійснювати розпорядження підприємствами космічної галузі.

Під час обговорення прозвучала пропозиція також врегулювати взаємодію центральних органів виконавчої влади у сфері космічної діяльності з розвідувальними органами держави.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного і за підсумками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

На засіданні також були розглянуті проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо вдосконалення процедур банкрутства державних підприємств оборонно-промислового комплексу» (№2786) та альтернативний до нього (№ 2786-1).

Одна із авторів основного законопроекту народний депутат Роксолана Підласа повідомила, що законопроектом пропонується окрема процедура санації для підприємств оборонно-промислового комплексу. Зокрема, пропонується керівництво санацією підприємства покласти на директора підприємства, а не арбітражного керуючого. За словами автора, дана пропозиція обумовлена тим, що оборонні підприємства мають особливе значення для країни в умовах війни і виконують державне оборонне замовлення. «Арбітражні керуючі не завжди коректно поводяться в процесі санації і часто мотивовані продавати майно більше, ніж відновлювати платоспроможність підприємства шляхом укладення нових контрактів і відновлення виробництва», - сказала Роксолана Підласа.

Народні депутати під час обговорення наголосили на актуальності проблеми, на вирішення якої спрямований законопроект, однак висловили ряд зауважень до проектів.

За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення внести законопроекти на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду в першому читанні законопроект №2786 прийняти за основу і законопроект №2786-1 – відхилити.

Наступне засідання Комітету з питань економічного розвитку заплановано на 31 березня 2021 року.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59