На засіданні у вівторок, 9 березня, яке відбулося у форматі відеоконференції, Комітет з питань антикорупційної політики продовжив розгляд поправок до проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» (№ 4135)

Народні депутати за участі представників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) розглядали правки, що стосуються тексту антикорупційної стратегії.

На засіданні обговорювались пропозиції, напрацьовані робочою групою, та правки, на яких наполягають члени Комітету.

Було розглянуто поправки, які стосуються визначення проблемних питань в діяльності правоохоронних і антикорупційних органів.

Зокрема, у стратегії пропонується напрацювати вичерпний перелік підстав для звільнення і припинення повноважень працівників органів прокуратури, включаючи Генерального прокурора, і внести відповідні зміни до законодавства.

Окрім того, пропонується передати повноваження здійснення досудових розслідувань щодо корупційних злочинів, вчинених працівниками НАБУ, органам Державного бюро розслідувань.

Під час обговорення зазначалося, що серед проблем, які слід вирішити, також: вдосконалення процесу незалежного оцінювання роботи антикорупційних органів та притягнення їх співробітників до відповідальності; створення механізму унеможливлення конфлікту інтересів при розслідуванні правопорушень, вчинених співробітниками антикорупційних органів; врегулювання питання щодо підстав для звільнення керівників правоохоронних органів у разі притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язані із корупцією; створення та впровадження дієвого механізму зовнішнього аудиту НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Члени Комітету розглянули ряд правок, які стосувалися визначених у антикорупційній стратегії проблем регулювання бізнесу, створення і повноважень наглядових рад закупівельних організацій.

Ще один блок питань стратегії стосується усунення корупційних ризиків при реалізації положення про безоплатну приватизацію земельних ділянок.

Згідно з підтриманою народними депутатами правкою, стратегія пропонуватиме внести зміни до земельного законодавства, які передбачають трансформацію безоплатної приватизації земельних ділянок в інші форми соціальної підтримки населення із збереженням права на безоплатну приватизацію земельних ділянок, наданих у користування громадянам до 2022 року.

Народні депутати обговорили пропозицію встановити єдиний строк давності накладення дисциплінарних стягнень для всіх державних службовців – три роки. Повідомлялося, що наразі діють різні строки давності і максимальний, три роки, - для суддів.

Комітет прийняв компромісне рішення: зафіксував у стратегії необхідність уніфікувати строки давності накладення дисциплінарних стягнень для різних категорій посадових осіб, не вказуючи конкретні терміни.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зауважила: «У будь-якому разі, усі питання ми будемо дискутувати окремо, коли будемо розробляти законопроекти на виконання позицій стратегії».

Більшість присутніх на засіданні підтримала поправку, згідно з якою справи, порушені щодо публічних діячів за адміністративні порушення, пов’язані із корупцією, буде розглядати Вищий антикорупційний суд (ВАКС). НАЗК передбачається надати статус учасника процесу при розгляді таких справ у суді.

Наприкінці засідання Анастасія Радіна повідомила, що Комітету залишилося розглянути трохи більше 30 правок до проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки».

Наступне засідання відбудеться у вівторок, 16 березня, о 15.30.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55
26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53
25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26