Комітет з питань свободи слова на своєму засіданні 3 лютого розглянув звернення журналістських колективів трьох телевізійних каналів у зв’язку з припиненням мовлення.

Як повідомив на початку засідання голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич, до Комітету звернулись журналістські колективи трьох телевізійних каналів - 112, Newsone і ZIK - у зв’язку з припиненням їх мовлення у цифровому мультиплексі і кабельних мережах.

Нестор Шуфрич поінформував, що 2 лютого Президент України своїм Указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», у результаті чого о 23.00 2 лютого три телеканали припинили мовлення.

До обговорення даного питання на засіданні Комітету долучилися представники трьох каналів, юрист, який представляє їх інтереси і голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Представники телеканалів заявили, що закриття одночасно трьох каналів є «безпрецедентною подією» для України, а саме рішення про закриття вони вважають безпідставним.

Сергій Томіленко висловився щодо неправомірності застосування санкцій до українських ЗМІ. «Влада має надати обґрунтування санкцій і відділити відповідальність ЗМІ від претензій до інших громадян», - сказав голова НСЖУ. У свою чергу, народні депутати назвали рішення РНБО таким, що сприяє посиленню інформаційної безпеки держави. «Президент не застосовував жодних обмежувальних заходів до журналістів. Це не має стосунку до свободи слова», - сказав під час обговорення народний депутат Сергій Швець і зауважив, що санкції застосовані до комерційної діяльності особи.

За наслідками обговорення Комітет не підтримав жодного із запропонованих рішень стосовно даного питання.

Водночас, члени Комітету прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради, як тільки буде знято карантинні обмеження,  надати пріоритет у проведенні парламентських слухань щодо забезпечення свободи слова, які готуються Комітетом.

Також на засіданні було розглянуто звернення керівництва телевізійного каналу «112 Україна» щодо правомірності прийняття рішення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафних санкцій на канал.

Представник телеканалу вважає, що рішення про накладення штрафних санкцій було ухвалене незаконно, оскільки на засіданні з поважних причин не був присутній представник ЗМІ, про що регулятор був повідомлений.

У свою чергу, перший заступник голови Нацради Валентин Коваль поінформував, що рішення вже скасоване і повторно, із дотриманням усіх норм законодавства, підсумки проведення перевірки телеканалу «112» будуть розглядатися 12 лютого.

Представник Нацради також зазначив, що раніше ухвалене рішення Комітету про забезпечення дистанційної участі представників ЗМІ у засіданнях регулятора в умовах карантинних обмежень, не можливо виконати з технічних причин – законодавством не передбачена дистанційна верифікація учасників засідання.

За підсумками розгляду даного питання Нестор Шуфрич дав доручення Секретаріату Комітету звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із проханням подати пропозиції щодо необхідних змін у законодавстві для вирішення даного питання.

Комітет розглянув проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві» (№4598) та пов’язаний з ним - «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві» (№4599) і підтримав їх прийняття у першому читанні за основу. Відповідне рішення буде направлене Комітету, визначеному головним із опрацювання даних законопроектів.

Також Комітет підтримав прийняття у першому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах» (№4534).

Голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Тетяна Циба поінформувала народних депутатів, що прийнятий Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів» (зареєстрований під № 3633), частково збігається із проектом Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності» (№4224), який готується Комітетом.

Члени Комітету підтримали пропозицію Тетяни Циби доопрацювати законопроект №4224 і зареєструвати його у новій редакції.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10