22 грудня Комітет з питань екологічної політики та природокористування провів комітетські слухання на тему: «Участь України у Європейському зеленому курсі».

Відкриваючи слухання, народна депутатка Леся Василенко підкреслила важливість проведення заходу, зважаючи на зобов’язання України в рамках Європейського зеленого курсу та національно визначеного внеску (НВВ2) за Паризькою Угодою.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що це крос-секторальне питання та стосується не лише екології, але й багатьох інших напрямів, зокрема інфраструктури, енергетики тощо.

«Поділяючи кліматичні амбіції, наполягаємо на тому, щоб Україна була учасницею формування та розробки політик для використання усіх можливостей у рамках нової екологічної політики. Формально почали діалог з ЄС в липні цього року з передачі позиційного документа. Сьогодні питання зміни клімату уже переросло в питання національної безпеки», - зазначила Ольга Стефанішина.

Вона підкреслила, що ухвалення Закону про водний транспорт, а також робота над законопроектом про управління відходами - це вагомий внесок України у питання, що стосуються зміни клімату та ефективного управління відходами.

Голова Комітету з питань екології та природокористування Олег Бондаренко повідомив, що триває робота над законопроектами про запровадження інтегрованих дозволів, захист флори та фауни, про території Смарагдової мережі. «Також запропонували створити новий орган влади, який опікуватиметься питаннями природно-заповідного фонду», - додав він.

Олег Бондаренко наголосив, що Комітет підтримує і наголошує на швидшому приєднанні України до Європейського зеленого курсу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що це важлива частина і дипломатичної роботи.

«Наш Комітет розпочав працювати в цьому напрямі ще 11 вересня, коли провели комітетські слухання. До розмови залучали бізнес і напрацювали відповідні рекомендації. Важливо виокремити парламентський майданчик, який став би перехрестям для розробки ініціатив і постійного діалогу», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Керівниця секції з питань енергетики, транспорту і довкілля Представництва ЄС в Україні Хлое Аліо повідомила, що Європейська Комісія виділила Україні 10 млн євро на створення кліматичного центру, енергоефективний транспорт тощо.

Представниця Європейської бізнес асоціації Ольга Бойко розповіла про бачення бізнесу. Вона відзначила важливість ухвалення Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями. Серед основних пропозицій: реформа екологічного податку та залучення міжнародних фінансових установ.

Також учасники слухань наголошували на важливості модернізації підприємств і запровадження необхідних стимулів для цього, необхідності підготовки фахівців, підвищення рівня знань і усвідомленості суспільства, залучення медіа до просвіти тощо.

Підсумовуючи слухання, народна депутатка Леся Василенко зауважила, що вони показали як багато є питань, на які мають бути знайдені відповіді.

«У подальшому Комітет з питань екології та природокористування стане одним із тих майданчиків, де Уряд зможе демонструвати свій прогрес у приєднанні України до Європейського зеленого курсу», - резюмувала народна депутатка. За її словами, планується проведення слухань з цієї тематики на базі інших комітетів із вужчим формулюванням тем.

Участь у слуханнях взяли представники комітетів з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з питань економічного розвитку, з питань транспорту та інфраструктури. До діалогу приєдналися представники міністерств захисту довкілля та природних ресурсів, інфраструктури, охорони здоров’я, розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, освіти і науки, а також представники місцевої влади, міжнародних організацій і посольств, громадських і наукових організацій, бізнесу.

 

Довідково:

Європейський зелений курс, який був ухвалений у грудні 2019 року – це програма економічного розвитку ЄС, о передбачає перетворення Європи на кліматично нейтральний континент та технологічне лідерство ЄС через мінімізацію використання викопного палива та зменшення негативного впливу на довкілля до 2050 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27