11 вересня відбулися комітетські слухання щодо Європейського зеленого курсу (European Green Deal), які ініціював Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість цієї теми для України, тому що стосується чинних зобов’язань на міжнародній арені, а саме Угоди про асоціацію з ЄС, та амбіцій, що були озвучені Урядом протягом останнього року. Зокрема, долучення України до Європейської зеленої угоди.

«Європейська зелена угода - це новий план заходів Європейського Союзу, який спрямований на боротьбу з кліматичними змінами, екологічними викликами. Мета - кліматично нейтральна Європа до 2050 року», - зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У першій панелі слухань «Європейський зелений курс»: завдання, можливості, виклики для України» взяли участь депутатка Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадель, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Посол ЄС, Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, Голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, Президент DiXi Group Олена Павленко, представники інших органів влади і експертного середовища.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що Європейська Зелена угода — це стратегія і ключовий пріоритет ЄС. «Те, що Україна виявила бажання приєднатися до імплементації Зеленої угоди, свідчить, що українські політики, суспільство і бізнес усвідомлюють важливість трансформацій, які передбачає Зелена угода», — заявив Матті Маасікас. Він також додав, що Україна та ЄС уже працюють разом у сфері енргоефективності, зокрема, реалізовують програму з модернізації старих багатоквартирних будинків «Енергодім».

Матті Маасікас також анонсував програму підтримки України на шляху реалізації змін, які передбачає Європейська Зелена угода. Бюджет цієї програми — 10 мільйонів євро. Ці кошти будуть спрямовані на досягнення цілей і подолання викликів у процесі реазізації Україною перетворень.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголосила, що зелений курс передбачає діалог і  не може відбуватися всередині Європейського Союзу без залучення України.

«Це двосторонній процес, в якому Україна має розділяти амбітний порядок денний Європейського Союзу, але ЄС має враховувати зобов’язання нашої держави в рамках Угоди про асоціацію при формуванні політик в контексті Європейської зеленої угоди. В рамках діалогу буде розроблена Дорожня карта та приступимо до її реалізації після узгодження з ЄС», - зазначила Ольга Стефанішина.

Учасники слухань обговорили проблеми та напрями роботи в ключових галузях, зокрема в сфері енергетики, екології, промислового та аграрного сектору, транспорту.

Експерти акцентували увагу на важливості зниження викидів парникових газів, реформи вугільної галузі, підвищення ролі альтернативних джерел енергії, розвитку сталого та екологічно чистого транспорту, можливості для інтеграції українських виробництв у нові промислові процеси в ЄС та створення нових економічних можливостей в рамках імплементації норм Європейського зеленого курсу.

«Нам надзвичайно важливо продовжити різнорівневий секторальний діалог з представниками профільних комітетів, органів державної влади, бізнесу, громадських експертних організацій», - резюмувала Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За результатами слухань Комітет підготує відповідні рекомендації.

Відеозапис комітетських слухань: https://bit.ly/2Zvw1pf

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 14:09
29 березня 2024 13:07
29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42