11 листопада на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики народні депутати розглянули законопроєкти, що стосуються регулювання інформаційної сфери.

За словами заступниці голови Комітету Євгенії Кравчук, проєкти законів були детально опрацьовані заздалегідь на засіданні підкомітету з питань інформаційної політики  та  стосовно окремих положень виникли дискусії.

За результатами обговорення, Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності та фінансування аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації №2072. Його метою є уточнення окремих положень чинного Закону для покращення процедури розкриття та перевірки достовірності інформації про структуру власності суб’єкта інформаційної діяльності та забезпечення фінансової прозорості.

Народні депутати та представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення зауважили, що законопроєкт дуже важливий, але потребує вдосконалення термінології, механізмів контролю та нагляду.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати прийняти за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо протидії інформаційній війні 4188. Документ розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних з протидією проявам інформаційної війни на телебаченні та радіо шляхом розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у сфері протидії інформаційній агресії.

Також Комітет рекомендує прийняти за основу проєкт Закону № 4224 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності. За результатами обговорення народні депутати планують створити міжкомітетську робочу групу із залученням експертів, яка доопрацює законопроєкт до другого читання.

Народні депутати рекомендували повернути авторам на доопрацювання законопроєкт №3196-д щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. «Звісно, Служба безпеки України потребує оновленого законодавства, однак ми не можемо погодитися з тими нормами, що стосуються українських медіа», - прокоментував голова Комітету Микита Потураєв.

Голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук поінформувала, що декілька правозахисних організацій у своїх заявах розкритикували певні положення цього законопроєкту. Насамперед, мова йде про можливість подання СБУ про скасування ліцензії мовника без судового розгляду; подання до ЦВК про зняття політичної партії з процесу без судового розгляду;  норму, що суперечить закону про доступ до публічної інформації, зокрема про те, що за підписом голови СБУ можна приховати будь-яку інформацію без пояснень.

«Ми прекрасно розуміємо, що є інформація, яка належить до компетенції Служби безпеки України, яку не можна розголошувати, але знову ж таки - це питання врегульовано законом про доступ до публічної інформації, є класифікація такої інформації, а тут ми матимемо порушення цього законодавства», - розповіла Євгенія Кравчук.

За результатами обговорення, а також негативних відгуків міністерств і відомств,  Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити законопроєкти про внесення змін до частини восьмої статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо забезпечення свободи слова та вираження поглядів №3079 та про військове капеланство у Збройних Силах України №4148. Зокрема, останній категорично не підтримали Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, а також Інститут релігійної свободи.

 

 

 

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11