Засідання Комітету з питань антикорупційної політики відбулось сьогодні, 29 вересня, у режимі відеоконференції. На ньому був розглянутий проєкт Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» (№ 4135).

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що даний проєкт Закону вчора був обговорений на засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики під головуванням Президента України Володимира Зеленського і глава держави визначив даний законопроєкт як невідкладний для розгляду.

Антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки на засіданні презентував Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

За його словами, подібна стратегія розглядається вдруге і попередня була затверджена у 2014 році. Вона є унікальним документом, який затверджується саме Законом України і, за словами доповідача: «В першу чергу, це орієнтир, в тому числі і для законодавця, для нормативних змін, щоб забезпечити запобігання корупції».

Олександр Новіков наголосив на важливості Антикорупційної стратегії, оскільки, за результатами соціологічних опитувань, 91% українців вважають корупцію серйозною або дуже серйозною проблемою і це майже такий же відсоток наших співгромадян, як ті, які вважають найсерйознішою проблемою військові дії на сході України.

Голова НАЗК назвав п’ять основних принципів Стратегії:

- оптимізація функцій держорганів;

- цифрова трансформація та відкриті дані;

- зручні законні сервіси;

- нетерпимість до корупції серед населення;

- невідворотність покарання.

Він особливо відзначив необхідність забезпечення невідворотності покарань, оскільки без реалізацій даного принципу «всі інші заходи запобігання і боротьби з корупцією будуть неефективними».

Для реалізації даного завдання Стратегією передбачено: збільшення мінімальних строків давності корупційних злочинів з 3 до 5 років, запровадження системи електронного кримінального провадження; зміну законодавства, що регулює дисциплінарну і адміністративну відповідальність, очищення судової влади від корупції.

За словами Олександра Новікова, за підсумками опитувань громадян, експертів та підприємців визначено вісім пріоритетних сфер запобігання корупції: суд, поліція, прокуратура; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки і митниця; будівництво, земельні відносини, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я і соціальний захист; система запобігання та протидії корупції.

Голова НАЗК наголосив на ефективності запровадження Антикорупційної стратегії. «Незважаючи на те, що попередня Стратегія була виконана на 70%, за оцінками Інституту економічних досліджень, її виконання щороку додавало 6% (або близько 170 млрд грн) ВВП. Найбільша економія державних коштів досягнута на газовому ринку, в державній закупівлі, податковому адмініструванні і за рахунок відкриття даних», - сказав він.

Керівник державного органу висловив сподівання, що Антикорупційна стратегія буде затверджена як Закон і впродовж трьох місяців НАЗК разом з Урядом і міністерствами, із залученням всіх зацікавлених органів і організацій, затвердить план дій для кожного міністерства, кожного органу державної влади на чотири роки. Фінальна оцінка виконання Стратегії передбачається у 2025 році.

Серед очікуваних результатів реалізації Стратегії Олександр Новіков назвав: роботу усіх органів для протидії корупції як єдиної команди, ефективне запобігання та протидія корупції, до 200 млрд грн на рік менше збитків від корупції, залучення більше інвестицій в українську економіку.

Очільник НАЗК запросив народних депутатів долучитися до розробки конкретної програми заходів з реалізації Стратегії.

Після обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного і за підсумками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету розглянули проєкти нормативно-правових актів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства визнано законопроєкти №№ 3900, 4051, 3633, 3039а, 4117 (із зауваженням щодо звуження можливостей для контролю за фінансуванням партіями місцевих виборів), 3025а, 3985 (із зауваженням щодо передчасності відмови від збереження паперових документів у судових справах), 2781 (із зауваженням щодо уточнення застосування термінології – АТО/ООС).

Водночас, проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони» №3935 визнано таким, що містить корупційні ризики в частині наділення Голови Служби судової охорони дискретними повноваженнями щодо визначення порядку заміщення окремих посад.

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету на жовтень 2020 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31