Відповідне рішення ухвалено на засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, що відбулося 2 вересня у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув та за результатами обговорення прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного сесії парламенту та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг ( № 3613). Законопроєктом пропонується запровадити процедуру обовязкової реструктуризації заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, що утворилася станом на 1 жовтня 2020 року.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що реалізація проєкту Закону дасть змогу прискорити розв’язання проблеми погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, сприятиме покращанню взаємовідносин між споживачами та виконавцями житлово-комунальних послуг та стабілізації фінансового стану підприємств галузі. Малозабезпечені верстви населення користуються субсидією на оплату житлово-комунальних послуг і оплачують такі послуги вчасно, оскільки наявність заборгованості за послуги у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії є підставою для не призначення субсидій на наступний період, йдеться в пояснювальній записці.

Комітет також ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (№ 2325). З метою вшанування мужності та героїзму жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, законопроєктом ініціюється зміна назви державного свята «День захисника України» на «День захисників України». Автори законодавчої ініціативи впевнені, що прийняття законопроєкту сприятиме гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу на рівні державного свята.

Крім того, Комітет ухвалив рішення рекомендувати включити до порядку денного сесії парламенту та прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про гуманітарну допомогу” (№ 3527). Проєкт спрямований на місцевому рівні забезпечити оперативність прийняття рішень про визнання гуманітарною допомогою вантажів вагою до 12 тонн, яка є, зокрема, додатковим захистом населення від можливих епідемій, продовольчих, економічних та фінансових криз, що особливо важливо для соціально незахищених верств населення країни з боку міжнародної спільноти.

Також члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» (№ 3817). Проєктом пропонується визначити вичерпний перелік видів грошових доходів, за порушення строків виплати яких громадянам нараховується компенсація, включивши до такого переліку пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством), соціальні виплати, стипендії, заробітну плату (грошове забезпечення), суму індексації грошових доходів громадян. Також проєктом уточнюються джерела виплати такої компенсації. Проєкт Закону розроблено з метою вдосконалення положень законодавства України, реалізація яких наразі призводить або може призвести до вчинення корупційних правопорушень.

Учасники засідання за наслідками обговорення ухвалили рішення рекомендувати відхилити законопроєкти №№ 3515-1, 2683-1, 3204-1, 2650. Рішення щодо проєкту Закону № 2146 - не включати до порядку денного сесії та повернути автору законодавчої ініціативи без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. Таке ж рішення Комітет прийняв і щодо законопроєктів № 2575 та №2575-1. Щодо законопроєкту № 3613-1, то Комітет рекомендує Верховній Раді України включити його до порядку денного сесії та за підсумками розгляду відхилити.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, Державного центру зайнятості, Європейської бізнес асоціації, СПО роботодавців на національному рівні, Асоціації міст України, Конфедерації роботодавців України, а також Голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, Голова Національної комісії зі стандартів державної мови та Голова громадської ради при Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37