Повномасштабна війна не тільки не зупинила цифровізацію України, а навпаки посилила її. Держава змогла гармонізувати законодавство з європейським, експортувати свої цифрові продукти і досвід у кібербезпеці. На цьому наголошує народна депутатка України, перша заступниця голови парламентського комітету з питань цифрової трансформації, лідерка партії «Голос», віцепрезидентка ALDE Кіра Рудик у блозі для Brussels Morning.

«Повномасштабна війна не спинила цифровізацію. А лише посилила. Навіть попри війну, ми змогли експортувати наші цифрові продукти. Аналог нашої «Дії» працюватиме в Естонії. Для нас цифровізація важлива не лише на побутовому рівні, а й в питанні безпеки. Тут наш досвід може бути корисним багатьом у світі, а разом ми зможемо ефективніше протидіяти сучасним загрозам кібербезпеки», - акцентує народна депутатка.

При цьому Україна рухається до Європейського Союзу. І тут ми маємо просування:

реформували галузь електронних комунікацій і узгодили законодавство цієї сфери із законодавством ЄС;

забезпечили відповідність цифрової ідентифікації та надання довірчих послуг національним, європейським та міжнародним стандартам; в країні визнається статус європейських кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг;

працюємо над запровадженням режиму «paperless»;

реалізували реформу отримання державних послуг онлайн, створено фундаментальні правила роботи публічних електронних реєстрів;


поштовх для розвитку IT-індустрії. Йдеться про концепцію Дія-Сіті, яка покликана посилити конкурентні позиції України;

створили правову базу для легалізації нового ринку віртуальних активів та розвитку цього бізнесу;

законодавчо запровадили принцип Cloud First, тобто перенесення основних процесів виробництва ІТ-серверів на платформи інформаційно-комунікаційних технологій, що базуються на хмарних обчисленнях у сфері державного управління, освіти, науки та інших сферах суспільного життя;

встановили організаційні засади використання доменних імен у спеціальному публічному домені .gov.ua органами державної влади, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами, організаціями державної форми власності.

«Україна - це про цифровий підпис, цифрові послуги, комфорт та швидкість для бізнесу, а ще - мінімум паперів та бюрократичної тяганини. Але ми свідомі того, що нам ще є над чим працювати. Крім того, наша мета - не просто інтегруватись в ЄС, а інтегруватись так, щоб ми принесли спільноті якомога більше користі, а не загроз, яких справді багато хто остерігається.

Глобальний світ неможливий без діджиталізації, а зараз Україна доводить, що навіть повномасштабна війна не може зупинити цей процес, якщо є мета і бажання отримати результат», - резюмує лідерка «Голосу».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

03 травня 2024 14:18
02 травня 2024 20:21
01 травня 2024 12:26
29 квітня 2024 15:27
26 квітня 2024 13:46
26 квітня 2024 09:44
26 квітня 2024 08:51
26 квітня 2024 08:47
25 квітня 2024 09:44
24 квітня 2024 19:00