«Сильні кібератаки проти України – це один з елементів гібридної війни Російської Федерації, тому спільними зусиллями ми маємо надати належну протидію цим викликам», - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час дебатів з питань кібербезпеки, що відбулись в рамках роботи пленарного засідання VI сесії Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ.

Ірина Геращенко розповіла учасникам дебатів про систематичне застосування кібератак проти України. За її словами, в останні роки державні та фінансові установи неодноразово піддавались кібератакам.

Політик нагадала, що вперше Україна стала об’єктом кібератак під час подій Революції Гідності у 2014 році, коли мобільний зв’язок активістів та опозиційних політиків блокувався, на телефонні номери приходили сотні смс в хвилину, чи йшли безперервні дзвінки з невідомих номерів, підключених до телефонного робота.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко також зауважила, що подібна ситуація відбувалась і під час анексії  Криму. Пізніше українські спецслужби встановили, що телефонні атаки здійснювалися з кримського відділення «Укртелекому», що тільки підтверджує причетність РФ до кібератак, гібридних воєн і те, що анексія Криму готувалася задовго до березня 2014.

Інформуючи учасників дебатів про поточну ситуацію із кібербезпекою в Україні, Ірина Геращенко наголосила, що лише протягом 2017 року державні та фінансові установи в Україні як мінімум двічі ставали об’єктами потужними кібератак.

«27 червня ц.р. Україна відчула серйозні наслідки атаки вірусу “Петя А”, коли було заблоковано роботу державних та фінансових установ. Нещодавно, 24 жовтня ц.р., після атаки вірусу “Bad Rabbit” атаки зазнали об’єкти інфраструктури - Одеський аеропорт, Міністерство інфраструктури України, Київський метрополітен та ряд українських державних підприємств», – наголосила політик. Вона підкреслила, що об'єктом агресії є не лише комп’ютерні системи держустанов, але об'єкти інфраструктури, і це створює серйозні безпекові, соціальні виклики.

Ірина Геращенко відзначила, що протидія кіберзагрозам має стати ключовим питанням усіх міжпарламентських Асамблей, зокрема ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ і ПА ЄВРОНЕСТ.

Політик наголосила на важливості створення на національному рівні спеціальних центрів (StratCom), які будуть зосереджені на боротьбі з гібридними загрозами та кібератаками.

Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомила, що питання кібербезпеки знаходиться на порядку денному Українського Парламенту. Вона поінформувала, що 5 жовтня ц.р. Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (№2126а), основна мета якого полягає у посиленні обороноздатності України в кібервійні з Росією.

Підсумовуючи свій виступ, Ірина Геращенко повідомила, що Україна має значний досвід у протистоянні кіберзагрозам і могла б ділитися цим досвідом з іншими державами-партнерами та стати ключовим партнером у цьому вимірі.

«Кібератаки проти України, ці елементи гібридної війни, просто відточуються в Україні, але потім вони застосовуються тією ж РФ в інших країнах світу, під час виборчих кампаній, в політичних цілях як елементи гібридної війни. Тому сьогодні ми маємо на рівні міжпарламентської, міжурядової, двосторонньої та на рівні співпраці спецслужб посилювати спільну протидію цій загрозі і викликам», - наголосила Ірина Геращенко.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“VI сесія ПА ЄВРОНЕСТ”

06 листопада 2017 11:27
03 листопада 2017 12:39
01 листопада 2017 17:22
01 листопада 2017 16:12
01 листопада 2017 15:00
01 листопада 2017 12:02
01 листопада 2017 10:00
31 жовтня 2017 20:36
31 жовтня 2017 18:30
31 жовтня 2017 16:44