23-27 березня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуватиме з робочим візитом у Швейцарській Конфедерації. 

Програмою візиту насамперед передбачена участь делегатів у засіданні 148-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

У третій день робочого візиту українські делегати продовжили ряд важливих і плідних зустрічей із делегатами з інших країн. Як повідомив, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко, основні теми — українські реалії та постійні російські обстріли цивільної інфраструктури, повернення викрадених й депортованих до російської федерації українських дітей, про важливість імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, реформа Організації Обʼєднаних Націй та необхідність подальшої підтримки України на всіх рівнях.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив під час дебатів на 148-ій Асамблеї. Під час свого виступу він акцентував на масованих ракетних атаках із боку російської федерації, порушеннях росією міжнародного права, а також важливості реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

Перший віцеспікер, серед іншого, наголосив, що справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише завдяки колективній волі та колективним діям. «Ми впевнені, що міжнародна парламентська спільнота може зробити значний внесок у досягнення цілей Формули миру. Лише спільними зусиллями та тиском на росію в усіх можливих міжнародних форматах можемо досягти нашої кінцевої мети — встановлення справедливого, всеосяжного та тривалого миру в Україні на основі Статуту ООН», — акцентував Олександр Корнієнко, закликавши членів Міжпарламентського союзу приєднатися до української Формули миру та Глобального мирного саміту. 

Польща, Гана, Ірландія, Перу, Намібія, Замбія та Чилі — українська делегація провела ряд зустрічей на полях 148-ої Асамблеї МПС 

Під час зустрічі з польськими делегатами Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко висловив вдячність Республіці Польща за значний внесок у протидію російській агресії та консолідацію міжнародної спільноти у допомозі України. Також він поінформував про наслідки обстрілів по енергетичній інфраструктурі. «Цінуємо сталу підтримку польськими партнерами щодо шляху України до членства в ЄС і НАТО», — наголосив Перший віцеспікер. 

Зі свого боку, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко зауважив, що Україні потрібен план вступу до Організації Північноатлантичного договору. «Не можна допустити, щоби Саміт у Вашингтоні закінчився так само, як і Саміт у Вільнюсі», — заявив він, висловивши очікування на адвокацію Польщі із цього питання. 

У межах зустрічі з представниками Замбії Олександр Корнієнко висловив очікування щодо участі Президента Замбії у Глобальному саміті. Він наголосив, що Україна готова залишатися гарантом світової продовольчої безпеки та розповів про результати глобальної гуманітарної ініціативи «Зерно з України». «Сподіваємося на подальшу плідну взаємодію між нашими країнами у межах міжнародних організацій», — зауважив Перший віцеспікер. 

«Віримо, що ви можете зробити величезний крок до миру, приєднавшись до нашого плану миру», — наголосив Олександр Мережко, проінформувавши колег докладніше про Формулу миру Президента України Володимира Зеленського та її десять конкретних пунктів. 

Водночас Ольга Руденко зупинилася детальніше на програмах онлайн навчаннях для студентів, які можна організувати у співпраці. 

Зі свого боку, замбійська представниця Неллі Мутті наголосила на необхідності створення груп дружби між парламентами, а також важливості робити більше задля просування необхідних резолюцій у межах Асамблеї Міжпарламентського союзу. 

«Вдячні за послідовну позицію Чилі щодо засудження російської агресії та підтримки суверенітету і територіальної цілісності України», — акцентував під час зустрічі із чилійськими делегатами Перший заступник Голови Верховної Ради України. Окрім того, українські делегати порушили питання безпекової ситуації, незаконного викрадення росією українських дітей та міжпарламентської співпраці. 

Зі свого боку, Олександр Мережко наголосив, що Україні необхідна міжнародна й оборонна допомога: «Ми втрачаємо людей, чим більше ми отримаємо зброї, тим краще. Ми не можемо зупинитися в обороні себе, бо вони нас знищать». Також він запросив представників Чилі долучитися до участі у Глобальному саміті миру.  

Водночас Ольга Руденко акцентувала, що викрадення українських дітей російською федерацією є частиною геноциду українського народу. Артур Герасимов подякував чилійським делегатам за голосування в Організації Обʼєднаних Націй, а також запросив відвідати з робочим візитом Київ. 

Делегації Намібії Олександр Корнієнко розповів детальніше про ситуацію в Україні, зокрема, про ракетні атаки росії. Також сторони обговорили питання продовольства, розширення роботи нового експортного коридору, взаємодію між країнами у межах міжнародних організацій.

«Цінуємо всебічну підтримку Ірландією нашої країни та народу», — наголосив під час зустрічі з ірландськими делегатами Перший заступник Голови Верховної Ради України. Він висловив вдячність країні за сприяння у наданні обладнання для розмінування. Також Олександр Корнієнко відмітив важливе рішення країни долучитися до реалізації конкретних пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Водночас сторони обговорили євроінтеграційний трек України. 

«Щоби зупинити війну — нам потрібна зброя, бо лише це може зупинити росіян», — зауважив, серед іншого, Олександр Корнієнко. Олександр Мережко акцентував, що через відсутність достатньої кількості боєприпасів втрачаються території.   

Під час зустрічі з делегацією Гани Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко насамперед проінформував про поточну ситуацію в Україні, а також висловив вдячність Гані за підтримку у голосуваннях за резолюції в Організації Обʼєднаних Націй. Українські делегати, зокрема, представили колегам десять пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського, запросивши доєднатися до Глобального саміту миру. 

Водночас член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов акцентував, що через обстріли росією українських портів зʼявляються проблеми з транзитом. Також він звернувся до колег із Гани щодо необхідності визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

Делегатам із Перу Олександр Мережко подякував за візит до України у 2020 році, за визнання на парламентському рівні Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та за підтримку в Організації Обʼєднаних Націй. Артур Герасимов наголосив, що Україна готово до нового посівного сезону й готова виробляти багато: «росія продовжує бомбити українські порти, тому експорт продукції є складним питанням». Водночас Ольга Руденко розповіла докладніше про пункти Формули миру Президента України Володимира Зеленського, звернувшись до Перу взяти участь у її реалізації. Зі свого боку, депутати з Перу акцентували на тісній співпраці з українським посольством у країні. 

Українська делегація на чолі з Першим віцеспікером Олександром Корнієнком зустрілася з Президенткою МПС Тулією Аксон 

Насамкінець у межах третього дня роботи на полях 148-ої Асамблеї МПС українська делегація зустрілася з Президенткою МПС Тулією Аксон. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко подякував за те, що члени МПС, ухваливши резолюції на 144-ій та 145-ій Асамблеях, рішуче засудили агресивну війну росії проти України та закликали її вивести свої війська з української території.

Сторони, зокрема, обговорили питання повернення додому депортованих на територію рф українських дітей. Розглянули й можливі напрями співпраці щодо цієї теми, намітили план дій. 

Перший віцеспікер запросив Тулію Аксон відвідати з робочим візитом Україну. Зі свого боку, Президентка МПС підтвердила свої наміри щодо такого візиту та наголосила на важливості подальшої співпраці. 

До складу української делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко й член Комітету з питань аграрної та земельної політики Артур Герасимов. 

Довідково. Міжпарламентський союз — це всесвітня організація національних парламентів. 

Він був заснований понад 130 років тому як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма країнами. Сьогодні до складу МПС входять 180 національних парламентів-членів та 15 регіональних парламентських органів. 

МПС просуває демократію й допомагає парламентам розвиватися у сильніші, молодші, екологічніші, більш гендерно збалансовані та інноваційні інституції. Він також захищає права людини — парламентаріїв — через спеціальний комітет, що складається з депутатів з усього світу.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54