«Війна розпочалася десять років тому в Українському Криму, де російські окупаційні війська вперше незаконно вступили на українську землю», — наголосив насамперед Голова Верховної Ради України. Він зауважив, що тоді 26 лютого громадяни нашої держави зібралися на головній площі Сімферополя, щоби сказати «ні» окупації та підтримати територіальну цілісність України, — саме так починався спротив. 

«Тоді ми ще не уявляли, на що здатна росія заради імперських марив її режиму. Міжнародне право й права людини перестали існувати на території півострова. За роки окупації Крим став територією безправ’я», — зауважив Руслан Стефанчук, нагадавши учасникам Конференції про незаконні затримання, обшуки, вбивства, зникнення людей, безпідставні засудження за сфабрикованими звинуваченнями, тотальне обмеження громадянських та політичних прав, свободи слова, зібрань.

Водночас він зазначив, що особливо вразливою групою у Криму є кримськотатарська спільнота, яка у переважній більшості виступила проти російської окупації: «Заборона Меджлісу, вбивства, викрадення та ув’язнення його лідерів і діячів, та й загалом системний тиск на всю кримськотатарську громаду — це та реальність, яка існує на цій землі вже довгих десять років. Попри це, супротив не припинявся жодного дня». 

«Відповідь світу на окупацію українського Криму та Донбасу не була достатньою для втримання кремлівського режиму від наступних більш агресивних кроків», — заявив Спікер Парламенту України, додавши, що окупація Криму та спроба його анексії росією у 2014 році стали плацдармом для подальшого нападу й повномасштабної агресивної війни проти нашої держави у 2022 році.

Окрім того, він наголосив, що сьогодні все більше країн світу починають розуміти, що росія не зупиниться на Україні, як вона не зупинилася на окупації Криму. Тому повторення сьогодні помилок минулого буде коштувати світу незрівнянно більше.

«Наше завдання — доносити цю просту правду до світу та розбудовувати коаліцію наших союзників», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що Міжнародна Кримська платформа стала важливим елементом цих зусиль та дозволила систематизувати роботу на різних майданчиках. Голова Верховної Ради України запевнив, що Парламент України, зі свого боку, також розвиває цей фронт засобами парламентської дипломатії.

Спікер Парламенту України повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Сили оборони України вивели з ладу приблизно  33% бойових кораблів Чорноморського флоту рф. Вдалось і розблокувати зерновий коридор — сьогодні українське збіжжя прямує Чорним морем до тих, хто його потребує. «російські військові об’єкти у Криму зазнають регулярних ударів, українські дрони все частіше знаходять цілі на півострові. Окупант більше не почувається у безпеці на українській землі», — зауважив Руслан Стефанчук. 

Насамкінець він наголосив, що це реальні кроки з демілітаризації Криму, і висловив переконання, що ця демілітаризація буде продовжуватися до повного знищення окупаційних військ в українському Криму: «Боротьба неодмінно принесе нам перемогу, ми відновимо нашу територіальну цілісність та здобудемо справедливий і сталий мир на нашій землі».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54