Захід відбувся задля реалізації Четвертого пункту Формули Миру Президента України Володимира Зеленського — звільнення всіх полонених і депортованих, яка включає у себе звільнення незаконно утримуваних цивільних та політв’язнів як на тимчасово окупованих територіях, так і на території російської федерації. Міжнародна платформа за звільнення незаконно утримуваних російською федерацією цивільних осіб покликана посилити зусилля України та консолідувати міжнародну спільноту для повернення кожної людини.

Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував ініціаторам Платформи та організаторам зібрання за започаткування надзвичайно важливої ініціативи — звільняти незаконно утримуваних агресором громадян України.

«Війна, розвʼязана російською федерацією, спричинила страждання мільйонів наших громадян, назавжди залишивши слід на їхній долі, на їхньому сьогоденні та майбутньому», — зауважив він, додавши, що сильна й справедлива держава не може стояти осторонь проблем своїх громадян, які зазнали жахів насильного й незаконного позбавлення волі, жахів невідомості, жахів, які цивілізований світ класифікує як воєнні злочини.

Спікер Парламенту України зазначив, що саме до таких злочинів належить незаконне позбавлення волі цивільних громадян України російською федерацією: «Із порушенням Женевських конвенцій і норм міжнародного гуманітарного права десятки тисяч людей були свавільно затримані та незаконно ув'язнені, без належних умов утримання, доступу до медичної допомоги й можливості звʼязку з рідними».

«росія, порушуючи міжнародне право та стандарти людських прав і свобод, має бути притягнута до відповідальності й покарана за свої дії», — акцентував Руслан Стефанчук, заявивши, що міжнародна відповідальність країни-агресора за воєнні злочини та злочини проти людяності є невідʼємним складником справедливості та правопорядку на міжнародному рівні.

Окрім того, він зазначив, що необхідно наполягати перед міжнародною спільнотою на створенні міжнародного трибуналу — спеціального міжнародного суду для розгляду злочинів, скоєних проти України. За словами Руслана Стефанчука, цей суд повинен мати повноваження розслідувати всі випадки порушень міжнародного права та злочинів проти людяності, включно з вбивствами цивільних осіб, знищенням майна та іншими порушеннями прав людини.

«Маємо продовжувати вимагати ще жорсткіших  санкцій проти росії, аби раз і назавжди покарати її за агресивну політику», — зауважив Голова Верховної Ради України, додавши, що лише через комплексні й консолідовані зусилля міжнародної спільноти можна забезпечити справедливість та покарати винних.

«Верховна Рада України є безумовним партнером Платформи у реалізації її благородних цілей», — наголосив насамкінець Спікер Парламенту України, висловивши переконання, що Верховна Рада України готова залучити потенціал широкої парламентської спільноти для забезпечення політичної й правової підтримки її діяльності.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54