У своєму виступі на панелі «Стійкість та економічна спроможність. Фундамент для Перемоги» Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук насамперед закцентував увагу на парламентській дипломатії воєнного часу та головних здобутках, на сьогодні.

«Із Президентом України та Урядом України Верховна Рада України, як єдиний законодавчий орган, за цей період змогла суттєво згуртувати міжнародну парламентську спільноту, яка сьогодні активно працює й допомагає Україні», — наголосив Спікер Парламенту України.

Він зауважив, що голоси парламентів мали й мають визначальне значення для урядів, які ухвалюють рішення на підтримку України, серед яких — засудження агресії з боку російської федерації, визнання росії державою-терористом, запровадження санкцій (секторальних санкцій), блокування та конфіскація активів рф.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що, крім діяльності з парламентами, активно організовано діяльність із парламентськими асамблеями: «Парламентська Асамблея Ради Європи, Парламентська Асамблея ОБСЄ, Парламентська асамблея Організації Чорноморського економічного співробітництва ухвалили рішення, аби росія більше не була членом цих організацій». Він заявив, що така «парламентська ізоляція» є дуже важливою, аби питання України не сходило з порядку денного».

Також ще одним здобутком Голова Верховної Ради України виокремив сприяння забезпеченню й підтримці потоку матеріальної допомоги, передусім — воєнної та фінансової. «У переважній більшості країн такі рішення затверджується якраз парламентами — і наша співпраця з іншими країнами свідчить те, що, попри політичні процеси, які існують у багатьох парламентах, питання підтримки України — це єдиний системоутворювальний компонент, там немає іншої думки, крім того, що Україну треба підтримувати».

Основою, за словами Руслана Стефанчука, була роль Парламенту України й у справі інтеграції України до Європейського Союзу — одержання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу та початок переговорів щодо членства. «Верховна Рада України прийняла й підтримала всі необхідні законодавчі акти, які ставилися нам, як вимога щодо нашого потенційного членства в Євросоюзі», — акцентував він, додавши, що ці акти приймалися як на стадії отримання кандидатського статусу, так і на стадії питання відкриття перемовин. Зокрема, було активовано й новий рівень співпраці з Європейським Парламентом, що затверджено у Меморандумі про співпрацю, підписаному торік Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком та Головою Європейського Парламенту Робертою Мецолою. 

Окрім того, за два роки повномасштабного вторгнення вдалося більш як удвічі збільшити кількість парламентів, які визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. «Це дуже великий поступ для подальшого претендування цього найжахливішого лиха, яке відбулося з українською нацією, до його визнання на всесвітньому рівні», — зазначив Руслан Стефанчук.

«У 2024 році Верховна Рада України так само активно працюватиме з усіма парламентами країн-членів ЄС і НАТО. І напрям, який будемо активно розвивати, — робота з парламентами країн-сусідів, окрім країн-агресорок», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України, додавши, що питання успішного для України проведення Вашингтонського Саміту НАТО є одним із пріоритетних питань.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54