Шановний пане Стефанчук! Шановні депутати, високі гості, пані та панове!

Сьогоднішнє звернення з трибуни Верховної Ради України, у другу річницю одного з найчорніших днів у повоєнній історії Європи, є для мене особливою честю, але водночас пов'язане з сумом, тому що Україна, як незалежна держава, яка хоче іти своїм незалежним європейським шляхом, стала об'єктом жорстокої агресії з боку росії. Сьогодні, 24 лютого, ми — тут, у Києві, щоб надіслати рішучі меседжі миру, розуміння, толерантності та поваги один до одного, надіслати не менш сильний меседж того, що демократичний світ об'єднався у підтримці України в її боротьбі за справедливість, захист своєї території та захист від імперіалістичних апетитів свого сусіда.

Рівно два роки Україна, як і всі демократичні сили Європи та світу, живе з тими жахами, які спричинила і спричиняє росія своєю неспровокованою тотальною агресією не лише проти України, а й проти українського народу. Тисячі українців стали жертвами цієї жахливої агресії, мільйони українців були переміщені як всередині країни, так і по всій Європі. Діти позбавлені безтурботного дитинства, величезна історична та культурна спадщина знищена, завдано величезної шкоди економічному прогресу й процвітанню цієї прекрасної країни. Але все це зло, вся ця несправедливість не знищили дух України, не знищили волі хороброго українського народу протистояти цій агресії та боротися за територіальний суверенітет власної країни та за своє незалежне й вільне майбутнє. Ми думали, що після руйнівних воїн і страждань ХХ століття на європейському континенті, які  забрали  мільйони, мільйони  життів, народи  та держави, попри тимчасові напруження, зможуть жити  в стабільному мирі. Але очевидно, що для збереження миру, потрібна  велика воля, раціональна та розумна поведінка всіх  суб'єктів, особливо політиків, а не лише  фальшиві звинувачення та історичні одержимості.  Ця агресія проти України  є застереженням для всіх нас, що мир, незалежність і свобода не повинні сприйматися ніким  із  нас як належне. І саме тому  демократичний світ об'єднався і рішуче підтримав  Україну та український народ у захисті  його територіального суверенітету  та цілісності  протягом  останніх  двох  років. Страждання України   об'єднали  Європу, об'єднали  світ, який надав  Україні необмежену всебічну підтримку: військову, матеріально-технічну, моральну. Все  це створило міцний  бар'єр для  захисту миру  й прав України. Європа, Європейський Союз, Сполучені Штати Америки та інші  демократичні країни світу дуже  швидко зрозуміли, що  саме  в Україні захищається мирний  європейський порядок. Якщо  російська агресія  в Україні вдасться, то й інші  країни стануть ціллю москви  в  її імперських  амбіціях.   Тому  всі країни  цього демократичного блоку  організувалися, щоб надати  Україні військову допомогу зброєю та боєприпасами, а також всю економічну  допомогу для  пом'якшення  негативних   економічних наслідків війни. Водночас демократичний світ ізолював росію, засудивши  її керівництво  як  єдиного винного в цій агресії. Запроваджені численні  пакети санкцій проти політиків, бізнесменів,  суб'єктів   господарювання та  різних посадових  осіб. Також нові пакет санкцій ще попереду.

Шановні присутні! Я користуюсь нагодою, щоб запевнити  вас, що громадяни  Республіки Північна  Македонія —  з вами  та залишаються з вами   зі всією необхідною   допомогою та  підтримкою  в  межах наших можливостей.  Я хотів би передати нашу тверду, однозначну та рішучу підтримку та солідарність Україні, українським інституціям та українському народу. Наша країна усвідомлює, наскільки важким є шлях до створення власної країни з повним територіальним суверенітетом і цілісністю. І саме тому ми знаємо, наскільки важливо отримати підтримку у створенні міцного опору та стійкості проти агресора, щоб зберегти свою країну.  

Тут, з цієї трибуни,  я не можу не підкреслити і не привітати ваші зусилля як депутатів Верховної Ради України, які в цей важкий час залишаються на захисті демократії та продовжують представляти інтереси своїх громадян. В моїй особі Україна має щирого та перевіреного багаторічного друга й прихильника. І в майбутньому ви можете розраховувати на мою підтримку як у зв'язку з подальшим просуванням успішної двосторонньої співпраці між  Собранієм Республіки Північної Македонії та Верховної Ради України, так і на багатосторонньому рівні в межах міжнародних парламентських асамблей.

Македонське Собраніє та Верховна Рада України мають давню та плідну співпрацю. І я, як голова групи з міжпарламентських зв'язків із Верховною Радою України, особливо пишаюся тим, що ця співпраця посилилася в останні два роки, два мандати, коли я очолював цю групу. Саме тому, на самому початку агресії 3 березня  2022 року,  в македонському Парламенті ми ухвалили Декларацію про засудження російської військової агресії, яка загрожує територіальній цілісності та суверенітету України. Крім того, ми приєдналися до всіх резолюцій та ініціатив, які вимагають від росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська. Ми приєдналися до всіх обмежувальних заходів і санкцій Європейського Союзу проти російської федерації. Собраніє Республіки Північна Македонія є активним учасником парламентського виміру Міжнародної Кримської платформи.

Дорогі друзі! Зараз справді важкі часи для України, але і для всього демократичного світу. Тому підтримка України є підтримкою збереження миру не тільки в Європі, але й у цілому світі. Тому, як що ми не об'єднаємося і не переможемо цю агресію, то агресія торкнеться нас усіх, незалежно від того, чи це буде конвенційним або неконвенційним способом.

Загроза є серйозною і загроза для всіх нас. Тому необхідно, щоб всі демократичні сили були разом, як ми були разом від першого дня агресії, щоб не лише Україна, а і вся Європа жили в добробуті та мирі, та думали про добробут своїх громадян. Це буде найцінніше, що ми можемо залишити наступним поколінням — життя в мирі.

І я твердо переконаний, що, як і досі в історії, ці цінності переможуть агресію і незабаром ми разом залишимо ці темні моменти позаду. Ми поглибимо нашу співпрацю та обговоримо всі цінності, які для громадян України, а також для всіх нас означатимуть кращий рівень життя, процвітання, розвиток, культурну співпрацю та обмін.

Щиро дякую. Дякую вам.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54