Про це Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив під час відкриття Міжнародної конференції «Свобода або страх», закликавши міжнародну спільноту стати активними учасниками відновлення справедливості: для дітей, військових і родин загиблих. 

«Ця Конференція присвячена важливому дню — 75-ій річниці ухвалення Загальної декларації прав людини. І саме в ці дні ми розуміємо, що кожне слово і положення Декларації проходить зараз в Україні дуже серйозний іспит тим явищем, яке завжди перевіряє права людини, — війна», — зауважив він. 

Водночас Олександр Корнієнко зазначив, що це гарна нагода сьогодні зробити певні висновки, що людство за ці 75 років досягло, і що стоїть на заваді жити далі й звіряти свої щоденні справи із Загальною декларацією прав людини. 

«Як могло статися, що на 73-тю річницю існування Декларації, ядерна держава, член Ради Безпеки ООН віроломно та неспровоковано напала на сусідню незалежну країну, а до цього було анексовано частину суверенної держави. Як могло статися, що за останні два роки в українських та міжнародних прокурорів уже просто не вистачає аркушів, щоби зафіксувати всі злочини, які скоює на нашій території російська федерація», — акцентував на цих питаннях під час виступу Перший віцеспікер. 

Він наголосив, що все, що робить агресор зараз в Україні, — найбільше порушення прав людини, яке могли б спостерігати за останній час: «Дуже важливо, проводячи такі заходи, як сьогодні, говорити чесно і відверто, називати речі своїми іменами: воєнні злочини, злочини проти цивільних, прояви геноциду — депортація українських дітей». 

«Справедливості хочуть всі в Україні, особливо бійці на фронті та їхні родини. Ми продовжуємо працювати, щоби тема становлення спеціального трибуналу за воєнні злочини росії проти України продовжувала бути в полі зору та відбувався пошук механізму, як це можна реалізувати», — зазначив Олександр Корнієнко, повідомивши, що дискусія триває й Україна дуже сподівається, що це завершиться у позитивному сенсі для нашої держави — трибунал буде. 

«Адже буде дуже несправедливо й невідповідно до Декларації, якщо внаслідок одних воєн і великих геноцидів такий трибунал був, а внаслідок української історії — ні. Це одне із завдань перед нашим поважним зібранням сьогодні», — акцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України. 

Насамкінець Перший віцеспікер закликав міжнародну спільноту виступати у ролі активних учасників процесів відновлення справедливості, безпеки у регіоні, а також по всьому світові всіх положень Загальної декларації прав людини, яка має працювати більш ефективно на 75-му році свого існування. 

Він висловив вдячність усім партнерам, які допомагають нам проводити подібні заходи: «Звичайно, слова вдячності та шани всім українським воїнам, які сьогодні на фронті роблять усе, щоби ми могли працювати тут — обговорювати, як об’єднати наші зусилля для повернення дії Декларації для кожного українця, для всіх людей у світі». 

Довідково. Захід організовано Офісом Омбудсмана спільно з Офісом Президента України та Міністерством закордонних справ України. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19