«Найбільше від війни завжди страждають найменші — наші діти. Звуки артилерії, дронів, вибухів, повітряних сирен вони пронесуть із собою згадками через усе життя. Зруйновані будинки, школи, дитячі садки, майданчики й парки — це зруйноване дитинство, яке війна жорстоко краде в українських дітей», — саме із цих слів розпочала українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком додатковий захід у межах 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу — «Життя без кордонів: Вшанування пам`яті дітей, втрачених на війні». 

Мета заходу — створення платформи для міжнародної солідарності та вшанування невинних життів дітей, які постраждали від збройних конфліктів. 

Із промовами, окрім українських парламентських делегатів, виступили представники Канади, Мексики, Танзанії, Малаві, Фінляндії, Ірландії, Уганди, Норвегії, а також Президент Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку. 

«Делегації з різних регіонів зібралися разом, щоб обмінятися своїм досвідом і сприяти колективним діям для запобігання подальших втрат маленьких громадян своїх країн через війни», — наголосив Перший віцеспікер. 

Також він повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення до середини серпня 2023 року понад 500 дітей загинули, а понад 1 000 — отримали поранення. «Щодня щонайменше одна українська дитина гине й щонайменше двоє отримують поранення внаслідок російської агресії», — зазначив Олександр Корнієнко. 

«Діти не розпочинали війну. Вона їх застала у теплих ліжках, коли треба було негайно збиратися та ховатися від вибухів. Тоді вони питали: «Що відбувається?». Зараз мої діти вже розрізняють у своєму дуже юному віці, де працює ППО, а де влучила ворожа ракета», — водночас поділився під час заходу Перший віцеспікер. 

Окрім того, він наголосив, що окупанти незаконно й насильно депортують маленьких українців на свої території: «Світ має усвідомлювати, що це ознака геноциду. І маємо діяти заради їх повернення додому й до своїх батьків». Олександр Корнієнко зазначив, що у Формулі миру Президента України Володимира Зеленського є пункт про звільнення полонених і депортованих осіб — абсолютно всіх, включно з дітьми. 

Зі свого боку, Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що головною темою виступів на цьому заході було життя й долі українських дітей під час російської агресії. Зокрема, представники України розповіли про російські злочини проти українських дітей у контексті міжнародного права. Водночас Олександр Мережко зазначив, що представники інших країн, присутніх на заході, висловили обурення скоєними росіянами злочинами проти дітей, а також закликали припинити російську агресію, яка є причиною страждань дітей і цивільного населення України. 

«Для нас було критично важливим порушити тему злочинів, які скоює росія проти українських дітей», — зауважила, зі свого боку, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко. 

Вона зазначила, що говорячи про цифри, українські делегати згадували і 504 дитини, вбиті російськими солдатами, і 1 129 поранених, і 1 222 зниклих безвісти, і про 19 546 депортованих російською федерацією українських дітей. І це лише кількість підтверджених випадків. 

«За цим числом міститься окрема індивідуальна історія вкраденого дитинства й зруйнованого життя», — зазначила Леся Василенко. 

Також вона наголосила, що українська делегація закликала долучитися до ініціативи Офісу Президента України  Bring Kids Back UA й нагадали про четвертий пункт Формули миру Президента України Володимира Зеленського, який передбачає звільнення всіх полонених і депортованих українців. 

«У наших силах запровадити таку безпеку й мир, щоби ніхто з дітей не ставали новими жертвами війни», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України, висловивши вдячність усім присутнім представникам країн та учасникам заходу за долученість до важливої теми.

Насамкінець у межах заходу українська парламентська делегація вручила присутнім книжки «Війна голосами дітей», де зібрано до сотні цитат, проілюстрованих дизайнерами, художниками, фотографами й іншими знаними людьми з різних куточків світу. Подаровані делегатами книжки роз'їдуться по щонайменше 40 парламентах світу: від Мексики до Кенії й від Швейцарії до Таїланду. 

Довідково. 23-27 жовтня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуває з робочим візитом у Республіці Ангола. 

Програмою візиту передбачено участь делегації Верховної Ради України у засіданні 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу у столиці Анголи — Луанді.

До складу парламентської делегації також входять: Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Жан Беленюк, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко та член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Дмитро Шпенов.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19