У будь-якому парламенті мають бути традиції — й у Верховній Раді України «часів воєнного стану» з’явилися зворушливі звичаї. Кожного засідання народні депутати України вшановують загиблих у дев’ятирічній війні росії проти України хвилиною мовчання. А до того — а капела виконують Державний Гімн України. І якщо вшанування хвилиною мовчання — давня парламентська традиція, що відбувалася у стінах Парламенту, на жаль, нерідко, то виконання Гімну — новела воєнного стану.

Про появу традиції розповів Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

«Я вже був у Президії, де готувався до старту найтривожнішого засідання зранку 24 лютого 2022 року, де мали затвердити Укази Президента про впровадження воєнного стану та початок мобілізації. Апарат готував документи, тож початок затягувався. До мене підійшов народний депутат Ярослав Юрчишин і запропонував: «Як тобі ідея зараз заспівати Гімн? Це підтримало б усіх, усі б заспокоїлися, відчули одне одного». «Власне, ніколи не зайве заспівати Гімн, тому ідею сприйняв схвально», — поділився історією виникнення цієї традиції Олександр Корнієнко: «Далі я запропонував Голові Верховної Ради України Русланові Стефанчуку, на що він погодився, — і ми виконали Гімн України, а капела. А коли вже зібралися наступного засідання, це стало обов?язковим елементом засідань Парламенту України».

«Засідання ось мало початися, у залі витала тривога, що було цілком логічно такої миті. Дуже хотілося зробити щось, що мотивувало б, давало відчуття єдності. Здалося, що найкраще це могла зробити спільна дія, — й виконання Гімну підходило ідеально. Я підбіг до Олександра Корнієнка, який щойно зайшов у зал і зайняв місце у президії, і сказав: «Давай почнемо з Гімну». Олександр глянув на балкон преси, де традиційно на відкриті стоїть Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки. Але хору не було, й балкон був зачинений. «Давай, я оголошу». Відчуття були надзвичайні, єдність Парламенту цієї миті була неперевершеною. І з 24 лютого це стало постійною традицією», — зазначив автор ідеї народний депутат України Ярослав Юрчишин.

Кожне із 46 виконань Гімну України (а саме стільки разів збиралася Верховна Рада України) за рік із повномасштабного вторгнення було особливим та пам’ятним. Деякі запам’яталися найбільше.

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу. У рядках Українського Гімну закарбовані найвеличніші сенси та цінності, притаманні нашій нації. Слова, які підкреслюють унікальність та єдність нашого народу», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту зауважив, що виконання Гімну України щоразу, коли народні депутати починають роботу у сесійній залі, — «це той камертон, який задає лад і розуміння, для чого ми працюємо»: «А працюємо ми, аби наш державний символ, Гімн України, лунав у всіх куточках України як символ Перемоги!»

«Позачергове засідання Верховної Ради 24 лютого 2022 року. Секретар РНБО Олексій Данілов щойно передав мені флешку з Указом Президента України Володимира Зеленського про запровадження воєнного стану, який ми потім оперативно схвалили», — ділиться спогадами того дня Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Вона розповіла, що тим часом Голова Парламенту України Руслан Стефанчук сказав: «А давайте виконаємо Гімн України акапельно?». «Давайте!» — підтримали всі. «Наш Гімн, виконаний акапельно, чи не найбільше згадують Спікери Парламентів країн ЄС — Литви, Латвії, Естонії, які першими приїхали в Україну після початку масштабного вторгнення й мали виступи з трибуни Ради», — зауважила Олена Кондратюк.

«Згодом під час особистої розмови Спікерка Саейми Латвії Інара Мурнієце згадувала, що від нашого виконання Гімну України у залі засідань Парламенту йшла неймовірна сила та енергія», — поділилася Віцеспікерка Верховної Ради України. 

Довідково. 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Державний Гімн України», що утверджує національний гімн «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського й музику Михайла Вербицького — Державним Гімном.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18