19 червня під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко за ініціативи платформи «Безпека. Жінки. Мир» відбулось експертне обговорення  з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом.

І.Геращенко поінформувала, що 19 червня відзначається Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, який був проголошений в резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 19 червня 2015 року, з метою залучення додаткової уваги до проблеми сексуального насильства в умовах різних конфліктів. Вона нагадала, що загрозу, яку несе сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, також визнано в резолюції 1325 Ради Безпеки ООН і відображено щонайменше в чотирьох резолюціях (1888, 1889, 1960 і 2106).

«У квітні 2019 року, напередодні 20-ої річниці з ухваленням резолюції 1325 Рада Безпеки ООН прийняла ще одну резолюцію - 2467. Символічно, що Російська Федерація утримались від голосування», - зауважила І. Геращенко.

 

Перший віце-спікер підкреслила, що тема протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, є надзвичайно актуальною для України, яка з 2014 року має окуповані території Російською Федерацією та підконтрольними їй бойовиками.

Ірина Геращенко нагадала про випадок сексуального домагання з боку озброєного бойовика до жінки-члена патруля СММ ОБСЄ в окупованому Донецьку у травні 2017 року та підкреслила, що такі та подібні кричущі випадки, на жаль, залишаються поза увагою міжнародних організацій та міжнародних партнерів України.

Політик підкреслила, що двічі інформувала про сексуальне насильство та інші злочини, скоєні РФ та підконтрольними їй бойовиками під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН та під час зустрічі зі Спеціальним представником Генерального секретаря ООН з питання сексуального насильства в конфліктах Прамілою Паттен.

Перший віце-спікер подякувала правозахисним організаціям, волонтерам та Представнику «ООН Жінки» в Україні Анастасії Дівінській за документування інформації щодо сексуальних злочинів, скоєних на сході України. Ірина Геращенко повідомила, що минулого року зібрана інформація була скерована пані Паттен з проханням врахувати в роботі, а також розглянути можливість запровадження спеціальної місії ООН щодо розслідування сексуальних злочинів на тимчасово окупованих територіях України.

«На жаль, в останній доповіді Генерального секретаря ООН щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, немає жодної згадки про сексуальне насильство в умовах агресії РФ в Україні, зокрема, на окупованих територіях», - зазначила І. Геращенко.

Перший віце-спікер висловила переконання, що факти сексуального насильства мають бути відображені у звітах міжнародних організацій та у судових позовах проти Російської Федерації.

«Ми маємо привести законодавство у відповідність до положень міжнародного права в частині відповідальності за злочини, пов’язанні з сексуальним насильством в умовах конфлікту», - наголосила І.Геращенко, назвавши пріоритетними завданнями ухвалення законопроекту №9438 та ратифікацію Римського Статуту.

  Під час експертного обговорення, в якому взяли участь понад 30 учасників: депутаток, урядовців, експертів, правозахисників, жертв сексуального насильства та представників міжнародних організацій, було наголошено на необхідності перегляду та зміни чинного законодавства для приведення у відповідність до положень міжнародного права в частині відповідальності за подібні злочини, передбачення соціального захисту та психологічної реабілітації для жертв сексуального насильства та інші питання.

Учасники також торкнулися питання необхідності протидії сексуальному насильству, яке, на жаль, має місце у лавах ЗСУ. За результатами експертного обговорення учасниками домовлено активізувати співпрацю задля попередження, протидії та ефективного розслідування подібних злочинів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19