Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом з Президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ Георгієм Церетелі під час зустрічі у середу обговорили питання щодо забезпечення прозорості і чесності виборів в Україні.

А.Парубій подякував Президенту ПА ОБСЄ за підтримку у найважчі роки української державності і наголосив на важливості розуміння і протидії «глобальній путінській загрозі».

Голова Верховної Ради зауважив, що попереджав про загрозу з боку Російської Федерації ще з 2008 року, коли російські танки пішли на Грузію. «Я був у Горі у той час і бачив наслідки руйнувань», - додав він і зазначив, що подальшої ескалації агресії не було б, якби світ відреагував більш жорстко на події тих днів.

Голова Парламенту підкреслив, що Польща, країни Балтії; Молдова, де стоять російські війська; добре розуміють – невідомо, де завтра будуть «зелені чоловічки» і якою може бути загроза: енергетична, інформаційна, економічна. У цьому контексті він нагадав про втручання з боку Росії у виборчі процеси багатьох країн світу і попередив про загрози, які вона несе в Україну. «Ми докладаємо усіх зусиль, щоб не допустити будь-якого механізму втручання Росії у виборчий процес в Україні», - наголосив він і висловив сподівання на підтримку з боку ПА ОБСЄ.

А.Парубій зазначив, що Путіна цікавили не окремі території Луганської чи Донецької області  - «його цікавить уся Україна», і додав, що Президент Росії неприховано оголошує, кого він хоче бачити президентом України. Тому, зазначив Голова Верховної Ради, «спільними зусиллями маємо не допустити, щоб таке сталося в Україні».

Голова Парламенту також наголосив, що головним завданням є забезпечення чесних і прозорих виборів, зокрема, і за допомогою правоохоронних органів. «Ми знаємо, наскільки це важливо», - заявив він, нагадавши про попередні проведені чесні і прозорі президентські та парламентські вибори під час агресії.

А.Парубій підкреслив, що необхідна «максимальна легітимність виборів через те, що одне з ключових завдань Росії - поставити під сумнів результати, щоб створити хаос в Україні».

Голова Парламенту також поінформував делегацію на чолі з Г.Церетелі про роз’яснення ЦВК щодо прозорості використання грошей на виборах та зазначення джерел походження. За його словами, у ході виборчої кампанії кожен кандидат має сказати, чи має кошти і звідки вони пішли. «ЦВК зробило рішучий крок до створення прозорого виборчого процесу. Ми повинні мати чесні правила, щоб не звинувачували у нелегітимності. Глибоко переконаний, що легітимізація цих виборів - ключова задача держави», - наголосив він і висловився за більшу кількість спостерігачів, які зможуть на власні очі, а не з фейкових новин Росії, дізнатися про перебіг подій.

Торкаючись питання щодо участі внутрішньопереміщених осіб у виборчому процесі, Голова Постійної делегації у ПА ОБСЄ Артур Герасимов поінформував, що кожен бажаючий може зареєструватись відповідно до постанови ЦВК, пред’явити паспорт за місцем фактичного проживання і проголосувати. Нагадаємо, що у вересні 2018 року Центральною виборчою комісією спрощено процедуру тимчасової зміни місця голосування для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Голова Верховної Ради також висловив сподівання на підтримку з боку ПА ОБСЄ на черговій сесії Резолюції щодо мілітаризації Чорного і Азовського морів та на подальшу співпрацю. 

Своєю чергою, Георгій Церетелі підкреслив, що Україна є у центрі інтересів і думок ПА ОБСЄ, і заявив про не підтримку агресії з боку Російської Федерації і окупації Криму. «Завжди будемо стояти на стороні України у контексті неподільності і суверенітету, - наголосив він і додав, що по всіх резолюціях ОБСЄ вони «говорять з нами на сто відсотків однією мовою».  – Ми чітко розуміємо, що це виклик не лише перед Україною, а й перед усією Європою». 

Президент ПА ОБСЄ визнав прогрес у проведення реформ на шляху до Європи та боротьби з корупцією в Україні. «Це є ключовими інтересами і пріоритетами у нашій співпраці», - сказав він і подякував за роботу української парламентської делегації, підкресливши її професіоналізм і патріотизм.

Г.Церетелі повідомив, що місія спостерігачів за виборами в Україні є однією з найбільших. За його словами, у складі місії - близько 100 постійних представників з боку ПА ОБСЄ, а разом з короткостроковими і довгостроковими спостерігачами як від Парламентської Асамблей, так і від ОБСЄ - до тисячі. Президент ПА ОБСЄ назвав серед завдань візиту до України – відображення фактичної передвиборчої ситуації та знайомство з основними кандидатами на посаду Президента.

Г.Церетелі зазначив, що з урахуванням прийнятого рішення Верховною Радою України про неможливість участі представників Росії та ти осіб, які її представляють, у якості спостерігачів, було проведено роз’яснювальну роботу серед делегатів ПА ОБСЄ. За його словами, такі особи не включені до складу місії спостерігачів. Президент ПА ОБСЄ запевнив у подальшій співпраці та наголосив на неупередженості і нейтральності спостерігачів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00