Православна Церква України отримала Томос про Автокефалію. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи засідання Погоджувальної Ради 15 січня.

«На святвечір перед Різдвом увесь наш народ отримав прекрасну новину про вручення Православній Церкві України Томосу про Автокефалію з рук Вселенського Патріарха Варфоломія. Це надзвичайна та, без перебільшення, історична подія. Я щиро Вас вітаю з наданням Томосу про Автокефалію Православної Церкви України», - сказав А.Парубій.

Голова Парламенту нагадав історичні кроки, які пройшла Україна на цьому шляху: «У нашому Зверненні Парламенту 16 червня 2016 року до Вселенського Патріарха Варфоломія, ми просили визнати недійсним Акт незаконної анексії Москвою Київської Митрополії у 1686 році. Ми просили провести Об’єднавчий собор під головуванням Вселенської Патріархії для об’єднання трьох гілок Українського Православ’я і надати Помісній Українській Православні Церкві Томос про Автокефалію».

За словами А.Парубія, тоді багато скептиків, навіть з числа народних депутатів України, духовенства, експертів казали, що це нездійсненно, і це нереальний сценарій, який немає жодних шансів. Утім, нагадав Голова Верховної Ради, вже 19 листопада 2016 року він мав зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм, на якій «по-детально, по-кроково обговорювали процес створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні». 

«І сьогодні ми з Вами, із вдячністю Богу і захопленням, бачимо, що це здійснилося! Божа воля!», - наголосив А.Парубій.

Водночас, сказав Глава Парламенту, «зараз ми з Вами є свідками ще одного процесу – закономірного явища, коли українські православні громади виходять із підпорядкування неканонічного утворення – Російської Православної Церкви в Україні і бажають приєднатися до Православної Церкви України». При цьому він уточнив, що «щодня, без перебільшення, десяток громад у різних куточках України проводять зібрання віруючих і голосують про перехід до складу Православної Церкви України».

«Наше завдання, як Українського Парламенту, упорядкувати цей процес, щоб переходи відбувалися виключно мирно, в цивілізований спосіб, на засадах демократичних принципів, і щоб жоден суд не міг поставити під сумнів волю громади», - зазначив Голова Верховної Ради.

А.Парубій пояснив, що зареєстрований Проект Закону № 4128 про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості), був, на його думку, недосконалим. Тому за його дорученням розроблено новий — доопрацьований і вдосконалений відповідно до рекомендацій і рішень Європейського суду з прав людини, проект Закону щодо зміни релігійними громадами підлеглості. «Я переконаний, що нова редакція законопроекту відповідатиме найкращим демократичним стандартам, а також в повній мірі допоможе реалізації прав віруючих та забезпечення свободи совісті», - підкреслив А.Парубій і додав: «Я сподіваюся, що  Комітет з питань культури і духовності завершить роботу з реєстрації законопроекту і розгляне його на своєму засіданні у середу, щоб вже у четвер ми могли розглянути його у сесійній залі і ухвалити».

«Цього чекає вся Україна. Нагадаю Вам, що це питання далеко не тільки релігійне, це питання національної безпеки і спокою у тилу воюючої держави. Ми не можемо дозволити російському агресору використати у війні проти України релігійний фактор. Тож доведемо, що ми, колеги, відповідаємо масштабам викликів, які стоять перед країною», - наголосив Голова Верховної Ради України А.Парубій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50