Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в ході інтерв’ю телеканалу РАДА зазначив, що цей пленарний тиждень був непростий і напружений, як і більшість з пленарних тижнів, водночас результативний. За його словами, ухвалено 11 законів в цілому, - «досить великий показник, бо це вже завершені законодавчі акти», два прийнято за основу, підтримано одну постанову і один законопроект відправили на повторне перше читання.

Голова Парламенту підкреслив, що порядок денний був великою мірою обумовлений подіями в Україні і датами на цей тиждень. «Це і Всесвітній день захисту осіб з інвалідністю, і День Збройних сил України, тому ключовими були відповідні законопроекти. Зокрема, у вівторок було ухвалено ряд законопроектів, що захищають людей з інвалідністю», - сказав А.Парубій.

У середу, за його словами, ухвалено дуже важливе рішення про визнання Лимано-Куяльницього заповідника в Одеській області Національним (Закон про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення (№8502)) . «Це питання дуже актуальне, оскільки з’являлися факти масової забудови, і було важливо захистити заповідник. Ухвалене рішення дає державі можливість регулювати управління заповідником», - зазначив А.Парубій.

Четвер був приурочений законопроектам щодо безпеки і оборони України, саме у День Збройних сил України. «Це важливо і символічно, особливо у той час, коли оголошено воєнний стан у десяти областях України», - сказав Голова Парламенту.

Окремо Голова Верховної Ради підкреслив значення ухвалення закону про протимінну діяльність (№9080-1). Він поінформував, що цей документ готувався більше року, було створено робочу групу - визначалося, хто має координувати протимінну діяльність. «І після консультацій було прийнято рішення про створення Центру протимінної діяльності, як органу центральної влади, щоб, власне, цей центр координував всю діяльність по розмінуванню і території України, і, звичайно, прифронтові території», - уточнив А.Парубій.

Це питання, за його словами, «відкриває шлях до збільшення ефективності  розмінування тих земель, де ще донедавна ступала нога агресора, і де були заміновані величезні території, величезні площі». «Тут не можуть ні садити, ні випасати тварин, і ці землі на сьогодні недоступні для місцевого самоврядування. Збільшення ефективності по цьому напрямку дозволить повертати місцевим громадам розміновані землі після важких ознак і результатів агресії», - сказав Голова Парламенту і повідомив, що закон вже підписаний.

Голова Верховної Ради підкреслив, що рішення про створення Центру протимінної діяльності розблоковує надання Україні дуже значних міжнародних коштів для того, щоб ми зробили розмінування більш ефективним. «Але також це надає можливість залучити дуже великі кошти наших міжнародних партнерів», - зазначив він і поінформував, що «керівництво Японії і Британії висловило впевненість та готовність фінансувати розмінування в Україні».

А.Парубій також відзначив важливість закону про прилеглу зону (№8361). «Цей закон особливо важливий зараз, коли в 10 областях введений воєнний стан. Він передбачає, регулює та встановлює статус і правовий режим використання Збройних Сил України у випадку вторгнення, перетинання нашого морського кордону  і взаємодії наших сил оборони, морських катерів та кораблів. І, власне, це дає правові підстави для використання відбиття збройної агресії противника для українського сектора оборони».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00