Виступаючи на Форумі місцевого самоврядування у середу, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що під час обговорення питання щодо запровадження воєнного стану відбулася дискусія з приводу того, як проводити вибори в тих десяти областях, де діятиме воєнний стан. За його словами, «усі учасники обговорення спільно зійшлися на тій позиції, що було би правильно, аби вибори пройшли незалежно від воєнного стану».

А.Парубій поінформував учасників Форуму, що було проведено консультації з Центральною виборчою комісією, з Комітетами верховної Ради України, з юридичним відділом Парламенту, спільним розумінням яких є те, що «на жаль, на сьогодні це неможливо зробити, бо процес проведення виборів вже був перерваний». «І, фактично, він не може вже повернутися в цю саму точку, він має починатися з початку. Я думаю, що не буде будь-яких труднощів і проблем, що ЦВК після завершення терміну, який визначений і Указом Президента, і Верховною Радою України, по завершенню воєнного стану буде розпочато процес, і в найближчий період вибори в громади у тих 10 областях, де був оголошений воєнний стан, будуть оголошені і проведені у відкритий демократичний спосіб, щоб ми не поставили під будь-який сумнів юридичні підстави і право вибору, і право конкуренції під час проведення цих виборів», - підкреслив Голова Парламенту.

На переконання Голови Верховної Ради, «це стратегічне завдання держави, це стратегічне завдання української влади».

А.Парубій наголосив, що «у рік виборів, від яких буде залежати розвиток держави на наступні п’ять років, розвиваючи місцеве самоврядування, необхідно також зробити все можливе, щоб забезпечити невідворотність того розвитку України, який маємо від Майдану і від Революції гідності». «Нам вкрай важливо, щоб ці реформи, інколи дуже непрості, складні і масштабні, які розпочались в Україні, - мали своє продовження і були завершені. І дуже важливо буде суспільству, незважаючи на всі виклики, які стоять перед нами, об’єднатися навколо того, щоб той шлях, на який ми стали після Майдану, Україна могла пройти, завершити його і збудувати, завершити формування в Україні українського суспільства – суспільства і держави, яка буде одного дня радо прийнята в сім’ї Європейського Союзу, - держави, яка стане одного дня членом НАТО, держави, яка зможе гарантувати і безпеку, і добробут українських громадян», - проголосив він.

Голова Парламенту переконаний, що «відповідальність перед попередниками, які, на жаль, не змогли втримати країну сто років тому, є дуже високою». «І я переконаний, що наша згуртованість і розуміння стратегічних завдань, які стоять перед державою, дадуть нам достатньо сил і духу для того, щоб ми змогли будувати європейську сучасну українську державу. Дякую вам, колеги, і бажаю плідної роботи Форуму», - завершив свій виступ А.Парубій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
05 квітня 2024 11:46
03 квітня 2024 20:19
03 квітня 2024 13:43
03 квітня 2024 12:21