Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко під час участі 25 жовтня у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН про стан виконання резолюції 1325 «Жінки, мир і безпека» звернула увагу учасників на жахливі гуманітарні наслідки військової агресії Російської Федерації на Донбасі та поінформувала про систематичні порушення прав людини в окупованому Криму.

Перший заступник Голови Верховної Ради повідомила, що з 2014 року внаслідок обстрілів з боку РФ тисячі військовослужбовців – як чоловіків, так і жінок – стали жертвами агресивної політики Кремля. Ірина Геращенко поінформувала, що нещодавно внаслідок ворожого обстрілу у Донецької області загинула 19-річна військова Олеся Бакланова, та нагадала про загибель у лютому ц.р. 23 річної Сабіни Галицької  під час надання медичної допомоги цивільному населенню.

«Скільки ще жінок має загинути, захищаючи Батьківщину від спровокованого Росією збройного конфлікту на Донбасі?» - запитала І.Геращенко.

Перший віце-спікер зазначила, що воєнна агресія проти України триває вже п’ятий рік, і найбільше за цих умов страждають саме жінки та діти. За її словами, з 2014 року 1445 жінок залишились вдовами, 2265 жінок втратили своїх синів, а від вибуху мін на Донбасі загинули 92 жінки.

Ірина   Геращенко   також   поінформувала,   що   30  вересня ц.р., поблизу міста Горлівка Донецької області, на контрольованій проросійськими бойовиками території загинуло троє підлітків. За її словами, понад 7 тис. км2 території Донецької та Луганської областей вважаються потенційно небезпечними та потребують розмінування. Політик повідомила, що   Парламентом України заплановано розгляд законопроекту про протимінну діяльність.  

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях підкреслила, що Російська Федерація продовжує постачати бойовикам військову техніку, ресурси а також міни з маркуванням виробництва РФ через непідконтрольну 400-кілометрову ділянку українсько-російського кордону.  

«Саме тому ми наполягаємо на запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі із широким мандатом тимчасової адміністрації задля попередження гуманітарної катастрофи, проведення комплексної демілітаризації регіону та захисту в першу чергу цивільних - жінок та дітей, - наголосила І. Геращенко та додала: - Ми розраховуємо, що у складі миротворчої місії ООН буде якомога більше жінок-миротворців». 

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко підкреслила, що бойовики продовжують захоплювати українських жінок. За її словами, 258 жінок було знайдено чи звільнено з окупованого Донбасу, в той же час шість жінок продовжують утримуватись на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, ще 21 жінка вважається зниклою безвісти.

Перший віце-спікер наголосила, що сотні українських жінок – матерів, дружин, сестер та дітей – очікують на повернення своїх рідних, яких безпідставно утримують в заручниках на окупованому Донбасі, в Криму та РФ, серед них – Олег Сенцов, Сергій Глондар, Узеїр та Теймур Абдулаєви та інші.

Ірина Геращенко привітала рішення Європейського Парламенту про присудження політв’язню Кремля Олегу Сенцову премії Андрія Сахарова. «Ми вітаємо це рішення Європарламенту та закликаємо країни-члени ООН докласти усіх зусиль задля звільнення Олега Сенцова та інших політв’язнів», - наголосила вона.

Ірина Геращенко зауважила, що в рамках роботи гуманітарної підгрупи ТКГ вона неодноразово направляла пропозицію представникам РФ щодо дзеркального звільнення громадян РФ, затриманих в Україні за злочини проти територіальної цілісності України, та політв’язнів Кремля. Однак, за її словами, представники РФ не надають відповіді на зазначену ініціативу української сторони та продовжують блокувати процес звільнення заручників та політв’язнів.   

Окрім того, політик зауважила, що «звільнення очікують не лише українські жінки, але й російські – матері солдат РФ та найманців, затриманих в Україні».

Інформуючи учасників дебатів про порушення прав людини на окупованих територіях Україні, І. Геращенко зауважила, що на п’ятий рік агресії РФ жодна з міжнародних гуманітарних місій – ані ОБСЄ, ані ООН, ані МКЧХ – не отримала доступу до тимчасово окупованих територій України. Відтак, важко уявити реальну ситуацію  із порушенням прав людини, зокрема і щодо сексуального насильства на окупованих територіях.

Разом з тим, представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко поінформувала про непоодинокі факти сексуального насильства щодо утримуваних заручників, які стали відомі лише після їх звільнення з окупованого Донбасу, а також нагадала інцидент, який трапився 5 травня 2017 року, коли одна із представниць СММ ОБСЄ зазнала сексуальних домагань зі сторони озброєного бойовика на Донбасі. 

«Ми наполягаємо на повному та безперешкодному доступі міжнародних гуманітарних місій ОБСЄ, ООН та МКЧХ до окупованого Криму та Донбасу», - наголосила І. Геращенко.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19