Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з делегацією парламентаріїв Саейму Латвійської Республіки на чолі зі Спікером Інарою Мурнієце зазначив, що для вивчення загроз гібридної війни та напрацювання рекомендацій і відповідей на її виклики дуже важливим є створення регіонального центру протидії гібридній агресії.

Вітаючи у Верховній Раді латвійських колег у середу, А.Парубій подякував за підтримку України «у часи найважчих випробувань, які переживає країна». «Ви як ніхто розумієте загрозу агресії з боку Росії», - сказав він і зауважив, що «цивілізований світ завжди бачить загрози мілітарні, але тільки зараз розуміє, наскільки небезпечними є загрози кібератак, інформаційних і енергетичних атак». За його словами, Україна це спостерігає на прикладі реалізації «Північного потоку-2».

У цьому контексті Голова Українського парламенту особливо подякував за підтримку ініціативи підписання спільного листа проти будівництва газогону разом з іншими країнами прикордонного з Росією регіону до ЄС та США, зауваживши, що спільна позиція для них є надзвичайно важливою. «Північний потік- 2» - це російська зброя у війні не лише проти України, а й проти усіх країн вільного світу. «Північний потік- 2» - це інструмент Путіна, щоб зробити європейські країни залежними від Росії. Якщо запрацює «Північний потік – 2» і українська газотранспортна мережа втратить своє значення – це може стати каталізатором для повномасштабного військового наступу російських військ на територію України», - зазначив Андрій Парубій.

Учасники зустрічі обговорили формат подальшої співпраці на рівні парламентів обох країн, зокрема, у питаннях протистояння російській агресії, гібридній війні тощо.

Голова Верховної Ради також поінформував латвійських парламентаріїв про хід реформ в Україні, зокрема, проведення освітньої, медичної, судової реформ, у сфері кібербезпеки,  в ухваленні Антикорупційного суду та закону про національну безпеку і оборону. За його словами, Україна свого часу втратила державність – і як наслідок, отримала Голодомор і репресії інтелігенції, загибель мільйонів людей. «Знаємо і розуміємо ціну свободи. Тому сильно налаштовані на її захист сьогодні», - наголосив він.

Торкаючись питання щодо створення Антикорупційного суду, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що рішення може бути ухвалене наступного тижня. Серед важливих євроінтеграційних законопроектів першочергового значення він назвав виборчий кодекс, який, як і закон про Антикорупційний суд та закон про нацбезпеку, ухвалені у першому читанні. А.Парубій повідомив, що дав доручення профільному комітету невідкладно розглянути поправки, число яких сягає 2000. «Сподіваюсь, наступного тижня зможемо вийти на позитивне рішення. Динаміка ухвалення рішень в Українському парламенті висока і оптимальна», - сказав він, підкресливши масштабність реформ, що відбуваються в Україні, та повідомив, що Верховна Рада ухвалила цього тижня також закон про захист інтелектуальної власності.

Своєю чергою, Спікер Саейму наголосила, що «біль українського народу не припиняється - він підсилюється подіями на сході країни». «Є дуже схожі моменти в історії наших країн, - сказала Інара Мурнієце. – Спочатку здобували незалежність, а потім боронимо, і це спричиняє людські втрати, але завдяки багаторічній історії знаємо краще виклики з боку Росії». За її словами, українці і латвійці - сильні народи, тому не можна дозволити повторитися трагедії, що відбувалася раніше. Головне, на думку пані Інари, – це успішне проведення реформ в Україні і протистояння викликам гібридної війни, у тому числі розгорнутій кампанії фейкових новин з боку Російської Федерації.

Інара Мурнієце підкреслила, що Латвія завжди підтримувала і підтримуватиме Україну в її боротьбі за свободу, та зазначила, що західні партнери зрозуміли, звідки виходить кібер- та інформаційна загроза, і відчули, як зріс її рівень. На її переконання, слід вживати ефективні заходи, аби «хоча б тимчасово припиняти потік отрути з ефіру».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54