Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у Публічному  обговоренні «Створення Парламентської Служби як складової реформи Верховної Ради України».

Голова Верховної Ради зазначив, що винесена сьогодні на обговорення тема «є надзвичайно актуальною і потребує кваліфікованого опрацювання та наполегливого втілення, бо саме у стінах Парламенту була проголошена незалежність Держави, у найважчі часи для України Верховна Рада брала на себе відповідальність, у тому числі коли розпочалася російська агресія».  «Вдосконалення роботи Верховної Ради є одним із найголовніших завдань порядку денного восьмої сесії», - зазначив він.  

А.Парубій подякував Європейському Парламенту за плідну співпрацю у питанні проведення реформ, у тому числі Верховної Ради. «Важко вийти на якісний продукт, не маючи відповідного механізму, - сказав він. – І власне, цей механізм створюють і Парламентська служба, і Регламент Верховної Ради України». Він нагадав, що завдяки європейським партнерам та узагальненню українського досвіду, уже є позитивні напрацювання, які допоможуть виробити інструменти для підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Голова Парламенту зазначив, що у нього є оптимістичне бачення, що реформаторські ініціативи, які об’єднують найкращі європейські практики і осмислення досвіду українського парламентаризму, будуть схвалені депутатським корпусом Верховної Ради України.


Прийнятий Верховною Радою України чинний Закон України «Про державну службу» - важливий крок до формування фахової, політично незаангажованої, професійної і авторитетної державної служби. На переконання Голови Парламенту, «до Верховної Ради необхідно набрати професійних і дієвих людей». Втім, при всіх перевагах Закону України «Про державну службу», особливості організації роботи Апарату Верховної Ради України цим Законом не враховуються.

Апарат Верховної Ради України, - це конституційний орган, про який  йдеться у статті 85 і статті 88 Конституції України. Однак, як зазначив А.Парубій, у Законі України «Про державну службу» Апарат Верховної Ради охоплюється поняттям «інші державні органи», а це питання «потребує особливого підходу і врегулювання». Апарат Парламенту, який забезпечує роботу єдиного законодавчого органу України — Верховної  Ради, має особливі функції, які власне і обумовлюють особливі вимоги до держслужбовців.

Голова Верховної Ради висловився за необхідність першочергово розглянути питання щодо реформування Парламенту. Зокрема, законопроекти щодо співвідношення та відповідності комітетів і міністерств, про принципи розподілу комітетів між політичними силами у Парламенті, використовуючи досвід Європейського Парламенту.

За словами А.Парубія, актуальним є створення Парламентської служби і підготовка проекту закону щодо цього питання з метою залучення на державну службі ініціативних і кваліфікованих громадян.

Він побажав усім учасникам конструктивного діалогу, плідних дискусій та заявив, що як Голова Верховної Ради підтримає ініціативи щодо реформи Парламенту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30