Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в ході робочого візиту до Японії зустрівся з Віце-президентом Японського агентства міжнародного співробітництва JACA «ДЖАЙКА» Кадзухіко Косікава.

Вітаючи команду агентства, А.Парубій подякував за допомогу, отриману від нього українською державою у рамках програми «Офіційної допомоги розвитку». «Для українців ця допомога дуже важлива і має не лише технічне, а й символічне значення – що весь цивілізований світ підтримує Україну», - наголосив він.

Голова Парламенту поінформував співрозмовників про хід «широкомасштабних реформ в Україні, що доводиться проводити одночасно з веденням бойових дій на Сході країни».  «Сам шлях реформ непростий – водночас, під час їх проведення доводиться відбиватися від мілітарних потуг Російської Федерації», - зауважив він і додав, що вкрай важливо, «щоб наші партнери були поруч з нами у важкий час».

А.Парубій наголосив, що реформи проводяться одномоментно у багатьох сферах: сфері судової системи, поліції, боротьби з корупцією, створення антикорупційних органів, місцевого самоврядування і енергетики. У цьому контексті він висловив переконання, що «відкривається багато можливостей для співпраці з японцями, можливості такої співпраці до кінця не реалізовані». «Переконаний, що Україна може стати не лише партнером для Японії, а й широким полем для інвестицій, - зазначив він. – Зрештою, здійснювані реформи дадуть змогу більш легко заходити інвесторам, у тому числі японським, на український ринок, і вкладати інвестиції стане простіше. Реформи суду, антикорупційна реформа відкривають шлях для вільного підприємництва, тому розраховуємо на подальшу, щільну і тісну співпрацю».

Народний депутат України Леонід Ємець зазначив, що «чесний суд є гарантією приватного підприємництва». Він нагадав про необхідність реконструкції станції аерації у Бортничах у Києві. У цьому контексті він повідомив, що процес запущено, і висловив сподівання, що найближчим часом жителі отримають чисте повітря, зазначивши, що агентство JACA «ДЖАЙКA», яке надає допомогу Україні, - найпотужніше у Японії для здійснення подібних проектів. «Нова влада має нові стандарти і зацікавлена, щоб розвивались нові проекти прозоро і без корупції. Ми завжди відкриті для співпраці», - наголосив він.

За словами А.Парубія, «Японія і Україна по своїй суті є дуже мирними народами, але загрози для світової безпеки з боку Росії змушують нас бути більш активними і тісніше співпрацювати». «Коли агресор переходить певну межу, його можна зупинити лише силою», - зазначив Голова Парламенту і додав, що «найкраща відповідь агресору – це реформування України, створення іншої, нової країни, яка хоча і вийшла з пострадянського простору, але демонструє найкращі показники».

Голова Верховної Ради назвав основними для відповіді агресору дві складові, які мають велике значення, - це збереження санкцій проти Росії і реформування країни.

Своєю чергою, К.Косікава зазначив, що «Японія готова співпрацювати з Україною, аби збудувати чисту, нову, демократичну, вільну від корупції країну» і наголосив, що «українці насправді борються за реформи».

Серед основних Віце-президент назвав два проекти допомоги Україні: зокрема, для проведення реформ в економіці і програма реконструкції очисних споруд у Бортничах. Готові також співпрацювати з громадським телебаченням України для забезпечення прозорості і незалежності громадської думки. Ще одним перспективним напрямком співпраці він назвав можливість технічного переоснащення українського законодавчого органу та співпраця над прозорістю і ефективністю законодавства. «Японія чітко розуміє проблеми, наявні в Україні. Ми дуже хочемо інвестувати. Приватний сектор має отримувати прибуток від інвестицій. Головне – стабільність, політична стабільність. Ви дуже індустріальні і підприємливі», - наголосив Заступник президента агентства JACA «ДЖАЙКА».

К.Косікава зазначив, що японці поділяють тривоги України: «У нас один сусід з вами. Не можемо допустити змін кордонів – усі вони мають відбуватися на основі переговорів», - підкреслив він.

Наголошуючи на важливості справедливості судів у і захищеності справедливого бізнесу, А.Парубій зазначив, що Україна робить дуже багато для боротьби із корупцією. «В останні роки ми зробили значні кроки у боротьбі з цим злом», - сказав він і повідомив про створення антикорупційних органів, відкриті реєстри, запровадження електронного декларування – найбільш відкритого у світі. «Громадяни і антикорупційні органи мають доступ до майно державних службовців, найбільш прихована корупція існувала у газових відносинах. Нині газ повністю постачається з Європи по прозорих схемах, жодного кубометру з Росії», - зауважив А.Парубій і додав, що боротьба з олігархами є непростою, водночас «український корабель повернувся і йде у вірному напрямку, може не так швидко як моторний човен, але у правильному напрямку». «Нам дуже важливе партнерство, дуже важлива підтримка. Для мене велика честь подякувати за велику підтримку, яку ми отримуємо від Японії. Ми віримо у правильну справу, яку робимо», - підкреслив він.

Нагадавши про проведення року Японії в Україні, Голова Українського парламенту висловив сподівання, що українці зможуть більше дізнатися про Японію.

Також під час зустрічі Cторони обговорили питання можливостей та перспективи фінансово-технічної підтримки реформування Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 липня 2024 17:07
23 липня 2024 19:00
22 липня 2024 20:14
22 липня 2024 17:19
20 липня 2024 11:35
20 липня 2024 10:30
18 липня 2024 21:13
18 липня 2024 17:30
17 липня 2024 19:01
17 липня 2024 16:53