Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках Форуму місцевого розвитку обговорив широке коло питань двостороннього співробітництва з Маршалком Сейму Республіки Польща Мареком Кухчінським.

А.Парубій подякував польським колегам за можливість «надати Форуму ширшого простору для обговорення, зокрема, міждержавної співпраці, конкретних планів щодо покращення модернізації і створення нової інфраструктури між Польщею і Україною – нові митні переходи, залізничні з’єднання, з’єднанню автобанів, щодо міждержавної співпраці у ширшому - регіональному вимірі». Також, за його словами, було обговорено перспективу міждержавної співпраці «Європа – Карпати», питання «залучення і участі України у дискусіях і форумах Вишеградської четвірки, де з першого липня Польща починає головувати, продовження дискусії щодо співпраці у створенні Міжмор’я Балтійського, Чорного і Адріатичного морів і пошук нових форм і можливого грунту для цієї співпраці».

Голова Парламенту зазначив, що Пан Маршалок «дав цінні поради і щодо більш інтенсивних відносин у плані надання безвізового режиму, і у питанні пришвидшення нашого шляху до вступу у Євросоюз, а також участі, можливо у якості спостерігача, у роботі Вишеградської четвірки». За його словами, обговорювались також питання інших форм співпраці, таких як взаємне стажування депутатів, «питання історичної дискусії, яке триває».

«Я переконаний, що ми знайшли спільне розуміння того, що повинні шукати - порозуміння у складних сторінках нашої історії і чути один одного, - сказав він. - Робити усе можливе, аби історичні аспекти не заважали реалізації великих планів на майбутнє».

Своєю чергою, Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухчінський зазначив, що «вимір міжпарламентського співробітництва зростає не лише у Східній Європі, але й з державами - асоційованими членами Європейського Союзу». «Існує потреба в інтенсифікації, розширенні контактів на рівні парламентів України і Польщі. Насамперед, навколо Карпатських гір. Це стосується перспективних викликів»,- наголосив він.

М.Кухчінський підкреслив, що на Україну дивляться насамперед як на країну, яка бере співучасть в організації безпеки країн Східної Європи, країн, які мають колосальний драматичний досвід комуністичного тоталітаризму».

«Ми думаємо про спільне майбутнє, гарантовану безпеку і підтримку», - наголосив Пан Маршалок і визначив три аспекти, за якими сприймають Україну: «Україна за останні 20 років визволила себе, отримала незалежність, а тепер воює за неї з російським агресором. По-друге, ми дивимось як на державу, яка розбудовує і підсилює свою демократичну систему. І по-третє, ми дивимось як на державу, яка прийняла остаточне рішення про європейський вимір свого майбутнього – і держава, і народ це зробили».

М.Кухчінський заявив, що у всіх трьох перспективах рішуче підтримують Україну, український народ, Українську Державу. «Ми хочемо співпрацювати у різних аспектах», - додав він і прокоментував рішення, яке ухвалив референдум Великобританії: «Це можливість і потреба внести зміни у функціонування європейських інституцій, таких як Європейський Парламент і Європейська Комісія. У зв’язку з цим відкривається можливість внесення змін до положень, які б спростили шлях Україні до спільної об’єднаної Європи, до європейської інтеграції».

М.Кухчінський підкреслив, що у зв’язку з цим домовилися про співпрацю саме у цьому напрямку. «Сподіваюсь, що результати нашої спільної роботи будуть хорошими», - сказав Пан Маршалок.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00