Таку думку Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Шігекі Сумі


Учасники зустрічі обговорили питання двосторонньої співпраці на рівні парламентів між Україною і Японією, ситуацію в Україні, надання гуманітарної допомоги українським дітям з боку Японії та організації проведення днів Японії в Україні.

Голова Верховної Ради України подякував Пану Послу за надану гуманітарну допомогу Україні, зокрема, в екологічних проектах, та зазначив, що за використанням цих коштів має здійснюватися «реальний моніторинг». А.Парубій наголосив, що Україна переживає «непростий час випробувань, коли російський агресор намагається дестабілізувати ситуацію як на фронті, так і всередині нашої країни». «Тому дуже важливо, щоб Японія, яка головує сьогодні у «великій сімці», твердо підтримала Україну у питанні продовження санкцій проти російського агресора», - сказав він.

Згадавши про радісну подію, пов’язану із звільненням Надії Савченко, «незламним борцем і Майдану, і незалежності України», А.Парубій зауважив, що водночас у полоні в Росії залишається багато бійців і патріотів України. «Окремий наш біль – це окупований Крим, де перебувають під репресіями кримські татари», - додав він і підкреслив, що «ми не єдина країна, у якої Росія окупувала територію». «Ви як ніхто мали би нас зрозуміти. Тому розраховуємо на підтримку і розуміння між нашими країнами», - сказав він, звертаючись до Пана Посла.

Своєю чергою, Шігекі Сумі відзначив ефективну роботу української групи дружби, яку очолює народний депутат Леонід Ємець, та висловився за подальше поглиблення співпраці на рівні парламентів обох країн. Зокрема, він нагадав, що у наступному році в Україні проходитиме рік Японії, що допоможе народам обох країн краще зрозуміти один одного, познайомитися з культурою та досягненнями японців. Надзвичайний і Повноважний Посол Японії наголосив також на  продовженні надання гуманітарної допомоги Україні. Він повідомив, що українським дітям, які постраждали від російської агресії на Сході України, буде виділено 13,64 млн дол. США.

Торкаючись позиції Японії у питанні продовження санкцій по відношенню до російського агресора, Пан Посол підкреслив, що «японська оцінка дуже різка». «Наша позиція полягає у тому, що ми не сприймаємо жодних силових методів зміни кордонів, зокрема, і анексії Криму, - сказав він. – Санкції мають бути продовжені». Він також повідомив, що на саміті «великої сімки» обговорюється питання України і завтра очікується декларація з цього приводу.

Шігекі Сумі висловився за необхідність проведення реформ всередині України, незалежно від умов, зокрема, у частині правосуддя, та ухвалення нового закону про вибори. «Японські компанії зацікавлені у створенні справедливих судів в Україні, це сприяє дискусії», - сказав він.

А.Парубій зазначив, що перед Україною стоять великі завдання, і їх треба здійснювати майже у всіх сферах суспільного життя в умовах воєнних дій. Він повідомив, що багато рішучих кроків зроблено у різних напрямках: у реформі оборонної сфери, реформі поліції, у тому числі і антикорупційному напрямку. Водночас, за його словами, «реформи провалюються, коли справи доходять до суду». «Тому пріоритет номер один - це реформа судової системи, тому що інші реформи можуть не відбутися, якщо ми рішуче не проведемо судову реформу», - сказав він і додав, що з цього приводу відбулась важка дискусія.

А.Парубій спрогнозував розгляд законопроектів, пов’язаних із внесенням змін до Конституції на наступному пленарному тижні. «Наступного тижня у четвер буде винесено на голосування законопроект, який дозволить вийти на друге читання щодо змін до Конституції, - наголосив він. -Розраховуємо на ухвалення змін до Конституції, хоча розуміємо, як важко зібрати 300 голосів. Але вірю, що ми це зробимо». Це буде дуже важливий крок в реформуванні.

Стосовно виборчої реформи Голова Верховної Ради України зазначив, що під його головуванням вже створено робочу групу з тим, аби вийти на оптимальний формат виборів до парламенту. «Завершення дискусії не буде таким швидким, але я впевнений, що наступні вибори до парламенту мають відбутися за новою виборчою системою», - підкреслив А.Парубій, назвавши існуючу виборчу систему найгіршою.

Торкаючись питання виконання пунктів Мінських угод, Голова Парламенту зазначив, що режим тиші з боку Росії порушується щодня. У таких умовах, за його словами, важко говорити про проведення виборів на окупованих територіях. «Перший крок – це припинення вогню», - сказав він і додав, що «кожної ночі і кожного дня не припиняється атака, гинуть хлопці, пункти угоди щоденно порушуються Росією». «У таких умовах складно говори про вибори і проводити іх, коли ми не можемо забезпечити право людей на безпеку, свободу слова, свободу мирних зібрань, право вибору. Це порушить логіку наших угод, - підкреслив А.Парубій. - Це фактично буде поганий знак для громадян, які не можуть брати участь у виборах і не можуть самостійно обирати свою владу. Технічне призначення дати виборів стане профанацією. Ми повинні змусити Росію виконати перший пункт, припинити вогонь на 30-60 днів, щоб з’явились підстави для наступної дискусії».

На думку Голови Парламенту, ця позиція дуже важлива, бо має великий резонанс у суспільстві через те, що дестабілізація України зсередини є не менш важливою для Путіна, ніж військові дії. «Невиконання пунктів угод - це зневага до суспільства», - підкреслив він і закликав з повагою і розумінням ставитись до угоди.

А.Парубій запевнив пана Посла, що зробить усе залежне від нього для успішного проведення днів Японії в Україні, щоб «якомога більше українців дізнались про глибоку культуру японського народу».

Народний депутат Леонід Ємець, наголошуючи на перспективності і поглибленні взаємин між українським та японським народом, також підтвердив, що «найближчим часом текст змін до законодавства у частині змін до Конституції на днях буде презентований суспільству».


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00