Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко поінформувала журналістів у четвер про результати роботи тристоронньої контактної групи і чотирьох підгруп з соціально-економічних, політичних, гуманітарних та безпекових питань.

І.Геращенко наголосила, що ключовим пунктом переговорів, який тривав на всіх переговорах, був безпековий компонент. «Українська сторона наполягає на тому, що проросійські бойовики, які щедро фінансуються Російською Федерацією і постачаються російською зброєю, є головними порушниками режиму тиші, - повідомила вона. - З першого січня 2016 року зафіксовано більше 6 тис 100 порушень режиму тиші, що говорить саме за себе. Бойовики, контрольовані Російською Федерацією, не припиняли обстріли навіть під час пасхальних свят».

Перший заступник Голови Парламенту наголосила, що українська сторона наполягає на тому, що «тільки сталий режим тиші може стати тим фундаментом, який сприятиме, у тому числі, і вирішенню соціально-економічних, гуманітарних та політичних питань».

Вона також поінформувала про ще один аспект роботи соціально-економічної групи, зокрема, екологічного. За її словами, міжнародні експерти представили доповідь, у якій зазначено, що шахти у разі продовження обстрілів, у стані повного безладу складають реальну екологічну небезпеку для регіону.

У цьому контексті обговорювалися також питання газопостачання, електропостачання та водопостачання. «Мережі, які знаходяться на підконтрольних різним сторонам, тісно пов’язані між собою. Через постійні обстріли може виникнути ситуація, що нестиме екологічну загрозу», - сказала І.Геращенко.

Український політик також нагадала про «найрезонансніше і найболючіше для українців питання – це звільнення заручників». «Вперше навіть нейтральна і аполітична місія ОБСЄ, їх координатори, визнали, що бойовики по суті заблокували процес звільнення заручників і вимагають від України амністії діючих терористів, які захопили у заручники живих людей, шантажують їхні родини», - зазначила вона.

І.Геращенко повідомила, що відповідно до даних СБУ, в заручниках у бойовиків знаходяться 112 осіб - це цивільні і військові. Так само, за її словами, у Російській Федерації утримуються 12 політв’язнів.

Вона повідомила про певні позитивні сигнали щодо повернення найближчим часом в Україну Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, «які мають надзвичайно важкі діагнози і за звільнення яких ми боремось».

«Це питання знаходиться на контролі Президента України, як і звільнення

Надії Савченко, - сказала вона і додала, що 20 травня вступає в силу вирок проти російських військових ГРУ, які приїхали вбивати українських громадян. «Цей офіційний вирок розкриє шлях, щоб найближчим часом наша колежанка, Героїня України повернулась в Україну», - підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради.

І.Геращенко також повідомила, що під час роботи тристоронньої групи піднімалося питання щодо залучення Міжнародного Червоного Хреста до механізму пошуку зниклих безвісти. «На сьогодні у цьому списку 657 цивільних і військових, - сказала вона, наголосивши, що водночас питання допуску Місії до тюрем на окупованих територіях заблоковане бойовиками. «Такий факт яскраво свідчить, що це є позиція Російської Федерації, - наголосила І.Геращенко. - Вперше у цьому переконалися самі координатори ОБСЄ».

На переконання Першого заступника Голови Верховної Ради, «гуманітарні питання мають стати ключовими».

«Перейти до політичних питань без вирішення безпекової і гуманітарної компоненти просто неможливо. У цьому контексті Україна наполягає, що питання звільнення заручників є пріоритетом, як і питання пошуку зниклих безвісти та допуску на окуповані території представників гуманітарних місій для безперешкодної роботи, - підкреслила вона. - Це є обов’язкові пункти Мінських угод. Якщо Російська Федерація не виконує в цьому контексті свої зобов’язання, у тому числі і щодо впливу на контрольованих нею бойовиків, то санкції мають бути продовжені до повного виконання Мінських угод».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30