Голова Верховної Ради України Андрій Парубій презентував запропоновані зміни до Регламенту Верховної Ради України. У презентації взяли участь народні депутати України, представники засобів масової інформації та представники громадських організацій.

Представляючи основні положення реформи Верховної Ради України як найвищого законодавчого органу, А.Парубій зазначив, що над цим проектом тривалий період працює спільна робоча група Парламенту України і Європейського парламенту, яка має на меті визначити механізми і етапи у реформуванні Верховної Ради України. «Це одна із форм тісної співпраці, результати якої втілились у «Доповідь і дорожню карту щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», - сказав він і наголосив, що зараз прийшов час, щоб ці теоретичні напрацювання можна було поетапно вводити в дію. «Я переконаний, що реформування Верховної Ради України є одним із найважливіших завдань, яке сьогодні стоїть перед усім суспільством, бо, згідно Конституції, у парламентсько-президентській республіці парламент є обличчям усієї української влади», - підкреслив Голова Парламенту.

Визнаючи той факт, що Верховна Рада України «має сьогодні один з найнижчих показників довіри суспільства», А.Парубій звернув увагу на те, що «у найскладніші періоди модерної історії українського суспільства вона була тим майданчиком, на якому влагоджувались суспільні конфлікти і після Помаранчевого Майдану, і після Революції Гідності». «А під час військової агресії власне парламент став тим острівцем, який зберіг легітимність влади і зумів її передати», - наголосив він.

На його думку, такий рівень недовіри до влади, до Верховної Ради України зумовлений тим, що люди чекають ефективніших і швидших дій від органів влади. «І тому для громадян України важливо бачити, щоб робота, яка транслюється, і самі депутати були дисциплінованішими і такими, що працюють для України, - зазначив А.Парубій. - Тому роблячи перші кроки з імплементації реформи Верховної Ради, я запропонував, аби першим - були зміни до Регламенту».

Голова Верховної Ради зосередив увагу представників засобів масової інформації на основних напрямках змін до Регламенту Верховної Ради, які полягають у наступному:

- Замість двох пленарних тижнів на місяць пропонується запровадити три пленарних тижні і відповідно збільшити кількість днів, коли депутати матимуть змогу приймати рішення.

- Пропонується збільшити кількість часу для роботи у комітетах для того, щоб депутати могли повноцінно опрацьовувати законопроекти ще до того, як вони увійдуть у програму засідань Верховної Ради. Адже пленарне засідання - це є по суті вершина айсбергу, бо справжня робота ведеться на підготовчому етапі, в комітетах, з експертами.

- Великий наголос буде зроблено на те, аби збільшити кількість часу для роботи депутатів в комітетах.

-  У понеділок більше часу буде виділено для роботи з Урядом. Замість звичної п’ятничної «години» пропонується запровадити тригодинну дискусію між парламентаріями і Урядом. «Переконаний, що спільне обговорення законопроектів і спільна дискусія між депутатами і Урядом зможуть забезпечити вищу якість тих законопроектів, які будуть голосуватися в залі. Дебати , дискусії з Урядом будуть важливим чинником для того, щоб готувалися якісні законопроекти», - наголосив А.Парубій.

-  У вівторок – повноцінне пленарне засідання, повний робочий день.

-  У середу пропонується повний день відвести для роботи в комітетах. Цей день у комітетах о 16-й годині завершуватиме рада голів Комітетів – новий орган, який пропонується ввести згідно з реформою. Завдання її – на основі тих напрацювань, які відбулися під час засідань комітетів, запропонувати Верховній Раді порядок денний на пленарний тиждень. «Наголошую, що якість законопроектів, які входять до зали Верховної Ради України великою мірою обумовлює ефективність їхнього прийняття. Голови комітетів мають бути тими людьми, які повинні мати перше право для рекомендації того чи іншого документу до розгляду на пленарному засіданні», - підкреслив Голова Парламенту.

-   У четвер буде пленарний день, під час якого ухвалюватимуться закони.

-   У п’ятницю – погоджувальна рада, яка відбувалась раніше в понеділок.

Запропоновані зміни будуть імплементовані у вересні з початком роботи нової сесії парламенту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00