У ВІВТОРОК, 16 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні у Верховній Раді історична подія: о 12.30 розпочнеться розгляд питання про ратифікації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яке "є стратегічним для України". За його словами, народні депутати будуть працювати в прямому ефірі основних телеканалів України.

О.Турчинов також повідомив, що о 13-ій годині буде пряме включення з Європейським парламентом, разом з яким Верховна Рада синхронно ратифікує Угоду.

Далі пленарне засідання відбувалося у закритому режимі.

Під час засідання народні депутати в закритому режимі прийняли в цілому законопроекти про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. №5081) і про недопущення переслідування та покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей (реєстр. №5082).

З 12 години 30 хвилин пленарне засідання проходило у відкритому режимі.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, члени Кабінету Міністрів.

О.Турчинов зазначив, що зараз буде розглядатися питання, яке "без будь-яких перебільшень змінить історію України". "Україна та її народ заслужили, в тому числі і кров'ю людей, зокрема, на барикадах Революції гідності, на українських майданах мирного життя у спільному європейському домі. Вперше в історії нашого континенту мільйони людей повстали на боротьбу з готовністю пожертвувати саме життя за мрію європейської єдності, за право жити у європейській спільноті, що проголошує головними цінностями: особистість, верховенство права, демократію, мир та стабільність. Саме це право українці зі зброєю в руках захищають від кремлівських агресорів на Сході країни. Унікальну можливість втілити це право в життя надає Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Її ратифікація - це перший вагомий крок до всебічного реформування країни за європейськими стандартами та цінностями", - наголосив він.

О.Турчинов висловив впевненість, що Верховна Рада України, як єдиний орган законодавчої влади, що втілює волю своїх виборців, переважною більшістю голосів ратифікує цю історичну угоду. "Саме таким чином Україна, як європейська держава, що поділяє спільні цінності демократії та верховенства права, підкреслює свій суверенний вибір на користь майбутнього членства в Європейському Союзі", - зазначив він.

О.Турчинов запропонував одразу після ратифікації Угоди про асоціацію проголосувати Заяву Верховної Ради України щодо наміру вступу до Європейського Союзу.

Головуючий надав слово Міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну, який доповів проект закону про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (реєстр. №0098). Урядовець зазначив, що "ще ніколи, ні у новітній історії України, ні в історії Євросоюзу, не було документу про асоціацію сплаченого такою дорогою ціною. І документу, який би мав настільки глибокий вплив на подальший розвиток всієї Європи".

За словами Міністра, "Угода є моделлю реформ, які потрібні Україні і здійснення яких буде разом з Європейським Союзом. Це будуть реформи за європейським змістом, за європейською ментальністю і за європейською моделлю. У світлі принесених за Угоду жертв це більше ніж текст, це життєвий план для всіх поколінь українців, які вірять в цю державу і які вірять в майбутнє України як члена Європейського Союзу. Тому Європа для України - це рух вперед, це наш рух до майбутнього".

П.Клімкін також зазначив, що "пострадянський простір залишився позаду, він частина нашого минулого, а Європа - це наше майбутнє. Майбутнє цінностей, за які ми готові боротися, суспільство рівних можливостей, справедлива політична та правова система і спрямована в майбутнє економіка. Цю Угоду всім нам дав український народ як свій мандат і вираження свої прагнень в найкраще".

Міністр закордонних справ звернувся до народних депутатів з проханням підтримати Угоду.

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря повідомив, що Комітет сьогодні вранці розглянув законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ратифікувати її.

Г.Немиря також зазначив: "ратифікуючи сьогодні синхронно з Європейським парламентом цю Угоду, саме тому, знаючи, що вже 5 країн-членів Європейського Союзу ратифікували її, а також свою угоду ратифікувала Грузія і Молдова, ми маємо усвідомлювати власну відповідальність".

Головуючий надав слово для виступу представникам депутатських фракцій і груп. У виступах наголошувалося, що сьогодні Верховна Рада наблизилася до ухвалення історичного рішення, яке формалізує цивілізаційний європейський вибір українського народу та визначає вектор розвитку України на майбутнє десятиліття. Це воля українського народу, підтверджена Революцією гідності, героїзмом Небесної сотні та наших військовиків-героїв, які протистоять московській агресії на Донбасі.

На пленарному засіданні виступив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. У своєму виступі він зазначив, що голосування за ратифікацію є цивілізаційним вибором України.

За його словами, "підписання Угоди і її ратифікація - це перший крок. Це тільки початок великого європейського шляху. Ефективність і результативність залежить тільки від нас, від політичної волі, від волі до змін, від волі до боротьби і від волі до перемоги".

А.Яценюк наголосив на відповідальності чинної Верховної Ради, нової Верховної Ради, уряду і Президента, і політичної еліти, яка повинна бути обрана українським народом, за реалізацією прагнень і волі багатомільйонної європейської української держави. "Тепер від нас чекають не підписів і переможних реляцій, а конкретних дій і результатів", - заявив він.

О.Турчинов повідомив, що зараз буде включена пряма трансляція пленарного засідання Європейського парламенту у Страсбурзі.

Під час прямого включення Президент Європейського парламенту Мартін Шульц зазначив, що "це історичний момент, момент, коли Європейський парламент сидить тут, у Страсбурзі, та наші партнери, Український парламент у Києві, будуть ратифіковувати Угоду про асоціацію. Ми будемо це робити одночасно за домовленістю. Це вільне самовизначення та вільна демократія - ратифікація".

Європарламентарії оплесками зустріли ці слова.

М.Шульц далі зазначив, що ратифікація цієї угоди - угоди, що була не змінена з часу мирних демонстрацій на Майдані в Києві, вона не змінена і це дуже важливо.

"Війна розв'язалася в Україні, у Європі. І те, що відбувається в Україні, вбиває всіх нас", - сказав він і наголосив, що "Європейський парламент завжди захищав територіальну цілісність та суверенітет України і ми будемо продовжувати це робити.

І ми будемо це робити для того, щоб мрії людей України, мрії, за які люди боролися на Майдані, вимоги українських людей, могли пройти в реальність, матеріалізуватися. І ми зможемо прийняти Україну - країну, в якій були поставлені під сумнів права людей, але вони дотримуються, вони поважаються, і люди ці борються за своє краще майбутнє.

День, коли це стане реальністю в Україні стане днем, коли обіцянки мирної революції на Майдані стануть реальністю. Я говорю від більшості представників Європарламенту. Ми підтримуємо українських людей у досягненні мрій Майдану".

М.Шульц надав слово Президентові України Петру Порошенку.

П.Порошенко звернувся до Президента Європейського парламенту М.Шульца, європарламентаріїв, народних депутатів. Він сказав, що та атмосфера, яка зараз панує в залі Верховної Ради, йому дуже нагадує таку саму атмосферу в 1991 році, коли Україна здобула незалежність.

За його словами, "дуже природною вважається готовність віддати своє життя і померти за свою Батьківщину. Але Небесна сотня і 872 відважних українських воїни померли не лише за Україну, вони склали голови за те, щоб ми посіли гідне місце в родині європейських народів. З часів Другої світової війни, жодна нація за право бути європейцями, ніколи не платила такої високої ціни".

П.Порошенко запитав: "хто зараз, після цього, наважиться закрити двері до Європи перед Україною? Хто буде проти надання нам перспективи членства в Європейському Союзі, до якого сьогодні ми робимо перший, але дуже рішучий крок?"

Президент України нагадав, що ця Угода готувалася 7 років, починаючи з 2007 року, з Паризького саміту Україна-ЄС.

Він далі нагадав, що минулої осені здавалося, що все вже готове до її підписання, бо вся країна рішуче каже: "Так"! І немає або дуже слабкими виглядали аргументи ті, хто каже: "ні". Але 29 листопада у Вільнюсі, коли ми всі цього чекали, цього не відбулося.

Глава держави зазначив, що необхідність угоди тоді і зараз є абсолютно очевидною для всього українського суспільства. За його словами, сьогоднішнє голосування яскраво продемонструє, що "наш експрес із Заходу на Схід і євроінтеграція стала нашою українською національною ідеєю".

П.Порошенко висловив впевненість, що "сьогоднішня синхронна ратифікація буде святом не лише України, святом всієї об'єднаної Європи. Бо без України об'єднаної Європи не існує". "Ми витримали цей потужний тиск, ми не піддалися на жоден шантаж. В Угоді - я наголошую! - не змінено жодного параметру, жодного параграфу, жодного слова, крапки або коми" заявив він і повідомив, що невідкладно сьогодні в цьому залі підпише закон про ратифікацію.

Президент України сказав, що доручає українському уряду вже завтра затвердити план виконання Угоди і втілювати її в життя вже з першої хвилини вступу закону в дію.

П.Порошенко розповів про переваги, які надає Україні ратифікація Угоди і подякував Європейському Союзу за цей багатомільярдний бонус.

Глава держави висловив впевненість, що вже найближчим часом національний план реформ "Стратегія 2020" буде презентована спільно.

За його словами, серед іншого, ці реформи передбачають, що Україна повинна стати зоною потужної антикорупційної операції.

Він зазначив, що вже сьогодні очікує від парламенту ухвалення закону про національне антикорупційне бюро.

П.Порошенко також відзначив, що "це наші зобов'язання в рамках виконання імплементації цієї Угоди і голосування за цей проект буде найкращим свідченням замість розмов, що імплементацію ми вже почали".

Президент України, завершуючи виступ, наголосив: "сьогодні ми впевнено вийшли на цей європейський шлях. Я хочу нагадати старт був важким, але фініш буде переможним".

Після виступу Президента України О.Турчинов поставив на голосування законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (реєстр. №0098).

Верховна Рада 355 голосами дала згоду на обов'язковість Угоди.

У Страсбурзі Європейський парламент синхронно 535 голосами також ратифікував Угоду.

Народні депутати і всі присутні у сесійному залі заспівали Гімн України.

У Страсбурзі депутати Європейського парламенту оплесками привітали спільне рішення українських і європейських парламентаріїв.

Президент України у цей час підписав закон про ратифікацію і показав підписаний закон всім присутнім.

У прямому ефірі Президент Європейського парламенту М.Шульц підписав ратифіковану Європарламентом угоду.

Голова Верховної Ради зачитав текст проекту постанови про Заяву Верховної Ради України "Про європейський вибір України" (реєстр. №5076). У Заяві, зокрема, йдеться про те, що "в історії новітньої доби України відбулася знаменна подія: Українським парламентом зроблено визначальний крок у напрямку європейської інтеграції. Подолавши 23 роки вагань і невизначеності, пройшовши важкі випробування, протистояння жорсткій агресії, український народ виборов право жити у вільній, демократичній країні. Лише в союзі рівних, незалежних, заможних, демократичних і правових європейських держав можна набути такий статус".

У Заяві також відзначено, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом надає таку унікальну можливість. Її ратифікація дозволяє розпочати всебічне реформування країни на основі європейських стандартів і цінностей.

"Верховна Рада України розглядає ратифікацію Угоди про асоціацію не лише як стимулюючий фактор для здійснення подальших реформ в Україні, але як черговий крок на шляху до досягнення кінцевої мети - європейської інтеграції, набуття повноцінного членства у Європейському Союзі.

Вибір України щодо європейського майбутнього рішучий і остаточний, і ніхто не змусить нашу країну змінити вектор руху на цьому шляху!", - зазначається у тексті Заяви.

Верховна Рада 289 голосами підтримала проект постанови за основу та в цілому.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя за те, щоб Україна могла бути вільною країною серед інших рівних європейських країн.

Парламентарії розглянули у першому читанні проект закону про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) за реєстр. №4284а, який доповів Міністр юстиції Павло Петренко. Він зазначив, що український уряд протягом шести останніх місяців вніс цілу низку законодавчих ініціатив, які були проголосовані парламентом саме в сфері боротьби з корупцією. "Саме завдяки цьому ми, Україна, отримала право перейти до наступного етапу по виконанню плану по безвізовому режиму. Але ми розуміємо, що цього недостатньо. Україна повинна мати чітку антикорупційну стратегію і ця стратегія повинна бути спільною відповідальністю парламенту, президента і уряду", - наголосив він.

Міністр відзначив, що ця антикорупційна стратегія - це дорожня карта імплементації європейських норм по боротьбі з корупцією в українське законодавство і в українську реальність.

За його словами, вона визначає те, що Україна створює національний антикорупційний орган і передбачає введення європейських правил доброчесності публічної служби. Ця антикорупційна стратегія передбачає цілу низку європейських стандартів, пов'язаних з контролем за діяльністю державних службовців, контролем за їхніми статками і витратами, контролем за тими рішеннями, які приймаються на всіх рівнях державного апарату.

Дана антикорупційна стратегія передбачає те, що державний апарат буде реформований і він буде дійсно ефективним і європейським. Коли державний службовець отримує достойну платню за свою роботу і несе відповідальність за порушення законів і корупцію.

П.Петренко назвав документ важливим і стратегічним. "Цей документ є тією дорожньою картою, яку парламент затвердить, і спільно з урядом і Президентом пройде шляхом прийняття конкретних законів, які вже зараз є в парламенті, які будуть внесені протягом найближчих місяців. Тому що це фактично і є виконання і імплементація Угоди про асоціацію", - зазначив він.

Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак повідомив, що Комітет розглянув цей законопроект. Думки членів Комітету розділилися. Тому рішення має прийняти сесійна зала.

Після обговорення законопроекту головуючий запропонував перенести прийняття рішення щодо проекту на вечірнє засіданні.

О.Турчинов звернув увагу на те, що в порядку денному далі є ще два антикорупційні законопроекти - про Національне бюро антикорупційних розслідувань (реєстр. №№4780, 4780-1). Він повідомив, що до нього підходив голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак, який повідомив про відпрацьований один інтегральний закон, але його не можна внести поки ці закони стоять в порядку денному.

Головуючий поставив законопроекти за реєстр. №№4780, 4780-1 на голосування, за результатами якого вони не набрали голосів і були відхилені.

Голова Верховної Ради дав доручення голові Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією під час перерви провести засідання Комітету і на вечірнє засідання внести новий законопроект про Національне бюро антикорупційних розслідувань.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні О.Турчинов нагадав, що на ранковому засіданні було розглянуто законопроект про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) за реєстр. №4284а.

Через недостатню кількість народних депутатів у сесійному залі головуючий запропонував провести голосування по цьому законопроекту пізніше.

Народні депутати повернулися до розгляду раніше не підтриманих питань.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4531а) доповів голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія. Він запропонував виключити низку положень із законопроекту.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 179).

Народні депутати не підтримали пропозицію про повернення до розгляду законопроекту про внесення змін до додатка № 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо збільшення видатків ЦВК для позачергових виборів народних депутатів України у 2014 році) за реєстр. №4464а.

Парламентарії розглянули низку законопроектів, які пропонувалося включити до порядку денного сесії.

За результатами голосування жоден із запропонованих проектів не було включено. Зокрема, не були підтримані законопроекти про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) за реєстр. №5078, про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших Законів України (щодо податкової реформи) за реєстр. №5079, про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (реєстр. №5080), про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення можливостей для податкової угоди) за реєстр. №5043.

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Князевич доповів проект закону про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції (реєстр. №5085), внесений Президентом України. Він зазначив, що метою проекту є визначення системи спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, правових засад їх діяльності, порядку їх взаємодії з іншими державними органами, а також правових основ організації та діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Проектом, зокрема, пропонується створити новий державний орган - Національне антикорупційне бюро України як державний правоохоронний орган, на який покладається попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених до його компетенції.

Завданням Національного бюро пропонується визначити протидію кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

Основними функціями новостворюваного Національного бюро пропонується визначити досудове розслідування віднесених до його підслідності кримінальних правопорушень; проведення оперативно-розшукових заходів.

За словами доповідача, прийняття проекту дозволить якісно посилити протидію корупційним правопорушенням, що вчинені вищими публічними посадовими особами та становлять особливу суспільну небезпеку в Україні шляхом створення ефективної інституційної основи для їх попередження, виявлення, припинення та розслідування.

За результатами голосування законопроект не було включено до порядку денного ("за" - 201).

Повторне голосування також було нерезультативним.

О.Турчинов повідомив, що за результатами голосування він дасть доручення оприлюднити прізвища тих народних депутатів, які не голосували за включення цього законопроекту до порядку денного сесії.

Головуючий ще раз поставив законопроект на голосування.

Народні депутати 226 голосами включили проект до порядку денного.

О.Турчинов запропонував прийняти законопроект за основу.

Парламентарії не підтримали пропозицію ("за" - 207).

Повторне голосування також було нерезультативним ("за" - 203).

Народні депутати не підтримали пропозицію про направлення проекту на повторне перше читання.

Проект закону про очищення влади (реєстр. №4359а) доповів член робочої групи з підготовки, народний депутат Леонід Ємець. Він розповів про підготовлений законопроект, зазначивши, що профільний комітет - Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування - блокує прийняття рішення щодо нього.

Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців та прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади та створення умов для побудови нової системи органів влади та створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності до європейських стандартів

Л.Ємець закликав народних депутатів проголосувати за цей проект, тим самим розпочати процедуру очищення влади.

Народний депутат Юрій Дерев'янко доповів про опрацьовані пропозиції до другого читання.

З їх урахуванням законопроект було поставлено на голосування для прийняття у другому читанні та в цілому.

Народні депутати за результатами кількох голосувань не підтримали законопроект.

О.Турчинов пообіцяв парламентаріям опублікувати прізвища тих, хто не голосує за цей проект.

Після виступів, під час яких народні депутати закликали голосувати за цей проект, законопроект 231 голосом було прийнято у другому читанні та в цілому.

Головуючий запропонував повернутися до розглянутого законопроекту про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції (реєстр. №5085).

Народні депутати не підтримали цю пропозицію.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан запропонував розглянути два законопроекти про внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №4490а, 4490а-1) і прийняти їх за основу.

О.Турчинов сказав, що у сесійному залі недостатньо голосів для прийняття цих проектів і закрив вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку