У П'ЯТНИЦЮ, 4 ЛИПНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Ранкове засідання відкрив Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він повідомив, що у кабінеті Голови Верховної Ради зараз триває нарада керівників депутатських фракцій і груп.

Головуючий також повідомив, що фракції не надали пропозицій щодо проведення Години запитань до уряду.

Р.Кошулинський оголосив депутатські запити.

Головуючий також оголосив про: вихід народних депутатів С.Гриневецького, С.Ківалова та А.Кіссе зі складу депутатської фракції Партії регіонів; про входження народного депутата О.Пономарьова до складу депутатської групи "За мир та стабільність"; про вихід народного депутата Р.Шугала зі складу фракції КПУ та його входження до депутатської групи "За мир та стабільність".

Р.Кошулинський оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "За розвиток поліських територій", головою якого обрано народного депутата С.Івахіва.

Далі вів засідання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Він повідомив, що у сесійні залі присутній Прем'єр-міністр А.Яценюк.

О.Турчинов повідомив, що учора Кабінет Міністрів звернувся до Верховної Ради з пропозицією схвалити законопроекти, від яких залежить енергетична безпека країни. "Враховуючи ту війну, яку веде проти нас Російська Федерація, враховуючи перспективу блокування постачання газу в Україну, уряд відпрацьовує схеми роботи в екстремальних умовах. Без підтримки цих пропозицій уряду ми залишимо країну без опалення, ми не зможемо підготувати країну до входження в зимовий період. Це ризик для мільйонів наших громадян і саме тому підтримка або непідтримка пропозицій уряду - це питання виживання країни, яка веде важку війну", - наголосив він і надав представникам депутатських груп і фракцій можливість висловити свої позиції щодо урядових законопроектів.

У виступах наголошувалося, що "цей пакет законів про надзвичайний стан в паливно-енергетичному комплексі і питання ефективного використання газотранспортної системи є дуже важливим чинником енергетичної безпеки України, в тому числі фактор співпраці по створенню на європейському континенті прозорого, без політичного і економічного тиску енергетичного ринку".

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку. Він попросив народних депутатів "перед тим, як перейти до законопроектів, які вже доповідались в стінах Верховної Ради, які двічі пройшли розгляд в профільних комітетах і які стосуються енергетичної безпеки держави" послухати короткий звіт.

А.Яценюк зазначив, що "фактично за останні 4 місяці підтриманий єдиний базовий законопроект, який був внесений Кабінетом Міністрів, - це законопроект про подолання фінансової кризи, який дав можливість отримати перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду. Для інших траншів також треба буде приймати відповідні закони".

Прем'єр-міністр висловив жаль з приводу того, що "два десятки інших законів, внесених Кабінетом Міністрів не отримали підтримки парламенту, два десятки законопроектів, починаючи з Закону "Про зміну якості судової системи", яка передбачала люстрацію суддів, яка передбачала створення механізму по заміні суддівського корпусу, не були підтримані парламентом. Законопроекти про зміну ставок оподаткування, про підвищення рентних плат на енергетичні продукти як самі прибуткові, також парламентом підтримані не були".

Він зазначив, що "кожен закон, який вноситься урядом, не отримує голосів Верховної Ради, тому що надто різні інтереси, які несумісні з інтересами Української держави".

А.Яценюк зупинився "на класичних популістських законах, які не можливо виконати і їх ніхто не буде виконувати, тому що грошей в країні немає". За його словами, "вже прийняли на 300 мільярдів гривень законопроектів за 23 роки. По конституційним і по іншим судам ходять, а коштів на виплати цих немає, тому що хотіли сподобатись виборцям. В результаті привели країну до банкрутства".

Прем'єр-міністр говорячи про прийняті закони, звернув увагу на те, що тільки за останніх 4 місяці прийнято 8 законів, які до 2016 року вимагають витрат з Державного бюджету України 11,5 мільярдів гривень, яких нема.

"Вже прийнято і знаходиться на підписі ще додатково 6 законів України, які загалом до 2016 року передбачають бюджетні видатки в розмірі ще 34 мільярди гривень. Це шоу необмеженого популізму і брехні людям - цих грошей немає! Саме тому, як Голова українського уряду, вважаю, що в такому форматі працювати уряду і парламенту надто складно, а найскладніше - це Україні і українцям", - наголосив він.

А.Яценюк стосовно "законопроектів, які вчора безпідставно не були проголосовані навіть в першому читанні", зазначив, що ці законопроекти доповідалися ним як керівником уряду і ці законопроекти з третьої спроби були включені до порядку денного. Їх двічі розглядали на урядових комітетах, на раді коаліцій. Всі керівники фракцій і груп підтвердили необхідність прийняття цих законопроектів. Більше того, для знаходження компромісу уряд погодився на те, щоб проголосувати їх тільки в першому читанні. Він нагадав, що це за законопроекти.

За його словами, ключовий законопроект, який дає можливість розпочати процедуру модернізації і експлуатації спільної з європейськими і американськими партнерами української газотранспортної системи. Вона потребує невідкладних інвестиції, потребує того, щоб максимально завантажити українську ГТС і отримувати доходи. "Нам потрібно, щоб спільно з європейськими, американськими компаніями Україна, яка буде володіти контрольним пакетом акцій в операторській компанії, більше заробляла. І щоб наші східні чи північні сусіди не будували "Південний потік" в обхід України. Більше того, законопроект чітко зазначає, що сама труба залишається виключно стовідсотковою державною власністю, як і газосховище. Прийняття цього закону відкриває шлях для України до побудови нової енергетичної системи, де Україна стає гравцем. За інших обставин за декілька років Росія обійде Україну іншими газогонами і по українській трубі можна буде тільки повітря качати", - наголосив він.

А.Яценюк нагадав про надкритичну ситуацію, яка є сьогодні на енергетичному ринку". "Це - частина війни, яку розв'язала Росія проти України. Окрім офіцерів ГРУ, важкої артилерії, фінансування, які відправляються Росією на територію України, окрім фінансового тиску, який здійснюється на всі суб'єкти господарювання по відношенню до України, окрім економічного тиску, де Росія намагається закрутити всі можливі й неможливі гайки для того, щоб не дати Україні можливості продавати свої товари і вкінці-кінців вижити, Росія ще й розв'язала з нами газову війну. І для того, щоб виграти будь-яку війну, треба об'єднуватися, треба бути єдиними, бо український народ нам не простить цього ніколи. Країна знаходиться на межі. І для того, щоб витягнути країну, треба мати політичну відповідальність, і вкінці-кінців - громадянську відповідальність перед 45-мільйонною державою", - заявив він.

Стосовно законопроекту про надзвичайний стан в енергетиці А.Яценюк зазначив. що "ідеальних законів не буває і, напевно, й не буде. Але для цього й є парламент, уряд, Президент, щоб виконувати свою священну функцію - боротися за свою країну".

Завершуючи виступ А.Яценюк чітко заявив: "на жодний шантаж уряд піддаватися не буде: або ми працюємо, або ми не працюємо. Якщо не буде спільного бачення і спільної роботи для врятування країни і виходу з цієї надзвичайної драматичної ситуації в країні, в країні тоді буде переформатування Верховної Ради, уряду і коаліції".

О.Турчинов запропонував народним депутатам повернутися до законопроектів про особливий період у паливно-енергетичному комплексі (реєстр. №4171а), та про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. 4116а).

Верховна Рада прийняла за основу обидва урядові законопроекти.

Прем'єр-міністр А.Яценюк запропонував народним депутатам розпочати процес переформатування Кабінету Міністрів і посилити його склад.

Народні депутати розглянули питання про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко перед голосуванням зазначив, що "такого потужного професійного кандидатського складу у нас не було: у нас немає тут людей з підробленим дипломом і немає людей, які не мали в медіа жодного дня практики".

М.Томенко попросив "не ображати цих людей і проголосувати сьогодні за будь-якого з них, тому що всі вони професіонали". "В умовах інформаційної війни піти на літо без Нацради - це зрада і злочин проти Української держави", - наголосив він.

Головуючий поставив на голосування кандидатури претендентів на посади членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

За результатами голосування членами Національної ради призначені Катерина Котенко, Олександр Ільяшенко, Ольга Герасим'юк, Олег Черниш.

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи (реєстр. №4938) і про внесення змін до Закону "Про банки і банківську діяльність" (щодо визначення особливостей корпоративного управління в банках) (реєстр. №0961).

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо додаткових гарантій соціального захисту військовослужбовців в особливий період) за реєстр. 4079а.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький доповів, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект за основу та в цілому. Він також доповів про запропоновані членами Комітету поправки, одна з яких, зокрема, стосувалася того, що "в особливий період, з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію, надання військовослужбовцям щорічних основних відпусток здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу".

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу (реєстр. №4101а).

Народні депутати включили до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи (реєстр. №4528).

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва зазначила, що зараз у нашій країні 1,5 мільйона інвалідів і 250 тисяч - це інваліди П і Ш групи, які не мають або руки, або ноги, або мають необоротні зміни в здоров'ї. Вона звернула увагу на те, що відповідно до чинного законодавства, вони проходять огляд кожен рік. Найбільший термін - це три роки. Законопроектом пропонується визначити правові засади встановлення відповідної групи інвалідності без зазначення строку повторного огляду особам, які мають анатомічні дефекти та інші необоротні порушення функцій органів і систем організму.

Повторний медичний огляд з метою підвищення групи інвалідності таким особам пропонується проводити на підставі особистої заяви інваліда, його законних представників у разі настання змін у стані здоров'я і працездатності інваліда або за рішенням суду.

Народні депутати 269 голосами підтримали законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії повернулися до розглянутого на попередніх засіданнях законопроекту про внесення змін до Закону "Про громадські об'єднання" (щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об'єднань) за реєстр. №3225 і 256 голосами прийняли його в цілому.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин (реєстр. №4987) у першому читанні доповів Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка. Він зазначив, що метою законопроекту є реалізація основних стратегічних завдань у сфері охорони здоров'я населення, що ставить перед собою Україна на шляху до Європейського Союзу, контролю епізодичної ситуації в державі, забезпечення населення країни безпечними для здоров'я харчовими продуктами тваринного походження, а також забезпечення конкурентоспроможності тваринницької продукції на європейських та світових ринках.

За його словами, проектом пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин. Зокрема, до Закону "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" пропонується внести зміни щодо обов'язковості ідентифікації та реєстрації фізичними особами тварин, які утримуються та розводяться для власного споживання, запровадження групового ідентифікаційного номера, який допоможе переміщенням груп товарних свиней, передбачення компенсації послуг з ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби, що утримується та розводиться у фізичних осіб.

І.Швайка зазначив, що реалізація законопроекту дозволить: запровадити елемент простежуваності при обігу живих тварин та продукції тваринного походження; створити правове підґрунтя для ефективного функціонування системи державного контролю у сфері санітарно-епідемічного та протиепізоотичного захисту населення і підвищить конкурентоспроможність вітчизняних виробників продукції тваринного походження на європейському та світовому ринках продовольчих товарів.

Міністр звернувся до народних депутатів з проханням підтримати альтернативний законопроект (реєстр. №4987-1)

Представник Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Пилипенко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за реєстр. №4987-1.

Народні депутати з третьої спроби 228 голосами підтримали законопроект за основу.

Верховна Рада 272 голосами прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування орендної плати за водні об'єкти до місцевих бюджетів (реєстр. №4076а).

Народні депутати 235 голосами включили до порядку денного проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування благодійної допомоги (реєстр. №4245а).

Наприкінці пленарного засідання парламентарії виступили із заявами, повідомленнями, оголошеннями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

7-11 липня народні депутати працюватимуть у комітетах, фракціях та комісіях, з 14 по 18 липня - з виборцями.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 22 липня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку