У ЧЕТВЕР, 3 ЛИПНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, звернув увагу на відсутність у сесійній залі кількох фракцій. Він висловив розуміння з приводу того, що зараз на засіданнях фракції обговорюються важливі і відповідальні питання, які сьогодні включені до порядку денного засідання.

Головуючий звернувся до керівників фракцій з проханням забезпечити явку народних депутатів на пленарне засідання.

О.Турчинов оголосив про вихід зі складу депутатської фракції Партії регіонів народного депутат Ігоря Циркіна і входження до цієї фракції народних депутатів Олександра Дудки і Юрія Самойленка.

Головуючий надав слово голові фракції "Свобода" Олегу Тягнибоку, який сказав, що зараз говорилося про кадрові питання у фракціях, але й досі "позитивно не вирішено питання позбавлення мандатів депутатів Сергія Брайка і Бориса Дейча".

О.Тягнибок повідомив, що ці народні депутати вже забрали свої заяви з Комітету з питань Регламенту, тобто хочуть залишитися народним депутатами, а натомість роблять публічні заяви, що вони не мають "морального права бути народними депутатами України".

О.Тягнибок заявив, що фракція "Свобода" вимагає від Генеральної прокуратури негайно внести подання на позбавлення цих депутатів недоторканності та відкрити кримінальні провадження щодо висловів цих "так званих народних депутатів України".

Головуючий запропонував розглянути питання про включення до порядку денного.

Голосування за включення до порядку денного сесії двох законопроектів за реєстр. №№4201а, 4201а не було результативним.

О.Турчинов звернув увагу на відсутність у сесійній залі однієї депутатської фракції (фракції "Батьківщини"), що, за його словами, не дозволяє провести результативне голосування і оголосив перерву у засіданні до 11 години 15 хвилин.

Після закінчення перерви О.Турчинов зазначив, що достатньо важко йде обговорення початку конституційного процесу в нашій країні. "Це є зрозуміло, тому Конституція - це головний документ, за яким повинна жити наша країна в цьому столітті", - зазначив він.

Головуючий запропонував прийняти рішення з обговорених питань.

Верховна Рада прийняла постанови: "Про відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського" (реєстр. №4097) і "Про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні" (реєстр. №4190а).

Прийнято також було Постанову "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Верховної Ради України" (реєстр. №4216а).

Проект закону про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів (реєстр. №2522а) доповів голова Комітету з питань правової політики Валерій Писаренко. Він нагадав суть цього законопроекту у тому, щоб фактично відсторонити політиків від тиску на судову владу. За його словами, проектом пропонується повністю позбавити парламент права на втручання в діяльність судових органів і Вища рада юстиції буде формуватися на дві третини зі складу суддів.

В.Писаренко також зазначив, що цей законопроект був напрацьований разом зі спеціалістами USAD і наданий висновок Венеційською комісією. За його словами, проект отримав схвальні відгуки від європейської спільноти, і саме через це парламент фактично його підтримав двічі, один раз направивши його на розгляд до Конституційного Суду, де він отримав позитивні висновки, і другий раз, коли більшістю схвалив його в першому читанні.

"Розуміючи, що сьогодні є різні бачення, яким чином повинна функціонувати судова влада, парламент сьогодні може дійсно ухвалити рішення, щоб підтримати цей законопроект 300 голосами. В іншому випадку парламенту буде потрібно розробляти новий законопроект, який повинен бути внесений до парламенту. Але в разі, якщо в подальшому законопроект, внесений Президентом, не отримає тут підтримки на відправлення до Конституційного Суду, то розумно було б після голосування по цьому законопроекту, якщо ми не знайдемо голоси, зробити один-єдиний законопроект, де буде передбачено як і незалежність судової гілки влади, так і ті зміни, які очікує суспільство щодо децентралізації влади та інших моментів, які ми сьогодні маємо виконати на потреби сьогодення", - пояснив В.Писаренко.

Голова Комітету зазначив, що законопроект виноситься на розсуд залу і ще раз нагадав, що потрібно 300 голосів для позитивного ухвалення цього законопроекту.

Представники фракцій, які взяли участь в обговоренні, пояснили причини, з яких вони не будуть підтримувати цей законопроект.

Народні депутати відхилили законопроект ("за" - 111).

О.Турчинов для розгляду важливого кадрового питання стосовно керівництва Міністерства оборони запросив до сесійного залу Президента України П.Порошенка.

Головуючий також повідомив, що в сесійні залі присутній Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

О.Турчинов надав слово Президентові України Петру Порошенку, який представив своє комплексне бачення силового боку і вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру на посаду Міністра оборони.

П.Порошенко повідомив про призначення ним Начальником Генерального штабу Головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-лейтенанта Віктора Муженка, за його словами, "людину, яка героїчно проявила себе зараз, під час здійснення антитерористичної операції, є генералом з стратегічним мисленням, беззаперечним авторитетом серед особового складу, справжнім професіоналом і справжнім патріотом України".

Для покращання координації Президента з Міністерством оборони та всім силовим блоком, для покращання менеджменту і організації системи тилового забезпечення, логістики першим заступником глави Адміністрації Президента Президент призначив Юрія Косюка.

П.Порошенко подякував виконуючому обов'язки Міністра оборони генерал-полковникові Михайлу Ковалю, "який в найважчі часи, як би важко не було, взяв на себе відповідальність і зробив все, що міг для того, щоб відбувати нашу армію".

Він повідомив, що прийняв рішення призначити М.Коваля заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони.

П.Порошенко також висловити слова вдячності начальнику Генерального штабу Збройних Сил Михайлу Куцину, який вчора під час бойових дій в зоні антитерористичної операції отримав контузію, струс мозку і зараз знаходиться в шпиталі.

Президент України подякував генералам за службу і ще раз підкреслив, що критеріями, якими він керувався при прийнятті комплексного рішення щодо призначення силового блоку є професіоналізм, рішучість і самовідданість.

"Україна стоїть перед надскладними викликами: ми маємо очистити армію від тих, хто паразитує, витягуючи з неї бюджетне фінансування, ми маємо відродити потенціал нашого військово-промислового комплексу, який багато років слугував ширмою для відмивання грошей з бюджету через державне оборонне замовлення. Винні в розвалі військово-промислового комплексу та розкраданні матеріальної бази Збройних Сил мають нарешті постати перед законом", - наголосив Глава держави і повідомив, що сьогодні ним буде також призначений керівник Укроборонпрому.

П.Порошенко зазначив, що "за сучасних викликів Збройні Сили як ніколи потребують модернізації управління, а також вирішення фундаментальної проблеми: поліпшення логістики та забезпечення".

За його словами, "проведення антитерористичної операції на сході країни показало повний розвал системи тилового забезпечення, яке було знищено за останні 10 років. Відсутність якісних елементів постачання, корупційне вимивання державних коштів; армію, мов злидні, обсіли корупціонери, які проросли корінням, висмоктуючи фінансування державного бюджету. Неефективна логістика, відсутність матеріального та технічного забезпечення - все це під час проведення АТО практично довелося вдосконалювати на ходу".

П.Порошенко відзначив, що не все вдавалося і зазначив, що "прихід нових людей в силові структури дозволить не просто якісно виправити ситуацію, а й поламати роками відшліфовані корупційні схеми, дозволить вивести на чисту воду зрадників, які намагалися нажитися на безпеці наших героїв-солдат. Сьогодні фактично з нуля відроджується боєздатність армії. Армія, яка здатна воювати і перемагати. Армія, яка знає і вміє захищати народ і державу".

"Ми не дозволимо ганьбити і паплюжити нашу армію. Бо так, як країна сьогодні потребує захисту наших Збройних Сил, Національної гвардії, прикордонників, Служби Безпеки, так і армія сьогодні потребує вашого захисту! Не залиштесь сам на сам з такими, хто намагається підірвати віру в нашу армію, намагається паплюжити її, співаючи з закордонних голосів російської пропаганди!", - заявив П.Порошенко, звертаючись до народних депутатів.

Він також зазначив, що "на чолі української армії потрібна людина, яка вдень і вночі займатиметься роботою, спрямованою на відродження боєздатності Збройних Сил".

П.Порошенко запропонував на посаду Міністра оборони кандидатуру генерал-полковника Валерія Гелетея. "Нашій армії потрібен керівник, який завдяки рішучості і наполегливості розпочне нарешті невідкладні реформи: реформи, які ми мали провести ще 20 років тому; реформи, що дозволять нам створити таку армію, яка… більше нікому навіть не спаде на думку планувати агресію проти нашої держави. Українській армії потрібен новий командувач - військовий, який не тільки вчився воювати, але й воював сам; генерал, який на собі відчув, що таке гібридна війна та зрозумів, як перемагати в цій війні. Окрім того, нам гостро потрібні нові підходи в сфері державної безпеки. Будь-яка зрада чи небезпека для країни має отримувати жорстку та миттєву відсіч", - наголосив П.Порошенко.

О.Турчинов повідомив, що Президент України вніс проект постанови щодо звільнення Коваля Михайла Володимировича від виконання обов'язків міністра оборони України.

Верховна Рада звільнила від виконання обов'язків Міністра оборони генерала армії Михайла Коваля.

За постанову (реєстр. №4222а) проголосувало 327 народних депутатів.

Іншою ухваленою постановою (реєстр. №4228а) 260 голосами Міністром оборони призначено генерал-полковника Валерія Гелетея.

В.Гелетей склав присягу члена Кабінету Міністрів і подякував Президентові та народним депутатам за високу довіру.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у засіданні була оголошена перерва для проведення консультацій.

Після перерви О.Турчинов зазначив, що потрібно прийняти рішення щодо започаткування фактично конституційного процесу, вірніше, переведення його вже в реальну парламентську площину. Для цього до порядку денного сесії потрібно включити законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування).

Головуючий повідомив, що законопроект внесено Президентом України.

Головуючий запросив до сесійної зали Президента України Петра Порошенка і надав йому слово.

Президент України представив проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування) за реєстр. №4178а.

П.Порошенко ще раз подякував за підтримку його кадрових рішень і висловив переконання, що конструктивна співпраця між ним і парламентом буде продовжуватися таким чином і в подальшому.

Президент України зазначив, що "зміни до Конституції - це тема набагато ширша, ніж просто державний устрій, форма правління чи баланс між гілками влади". За його словами, "це відповідь на питання: бути чи не бути єдиній, соборній, неподільній України. Це справа війни і миру, яка вперше так стоїть в українській історії. І це найголовніша частина мого мирного плану. Плану, який так чи інакше буде реалізований по завершенні антитерористичної операції. І саме тому ми не можемо зволікати із прийняттям цього рішення. Ми не маємо ані права, ані можливості відкладати це на місяць-два для довгих розмов".

П.Порошенко зазначив: "якщо Верховна Рада підтримає проект змін до Конституції, це дуже сильно розчарує всіх недоброзичливців нашої країни, одержимих планом федералізації,як інструментом розчленування країни. Мабуть, що вперше головним у змінах до Конституції є не перетягування ковдри в трикутнику парламент, Президент, уряд, а навпаки широке делегування повноважень на місця - в громади, райони, регіони. Переважна більшість змін стосується саме децентралізації публічної влади, посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування та його фінансових можливостей. Запропонована нами децентралізація, звірена з європейським досвідом, - це і є протиотрута проти федералізації, потужна вакцина від неї".

П.Порошенко наголосив: "Україна була, є і буде унітарною державою, цей основоположний принцип залишається непорушним, недоторканим, нетлінним. Ця державницька позиція спирається на думку абсолютно переважної більшості громадян, адже всі авторитетні соціологічні центри, які проводять опитування громадської думки, отримали подібні результати. Вони всі говорять в унісон: переважна більшість українців виступає за збереження унітарності та децентралізацію влади".

Президент України детально зупинився на деяких положеннях проекту, зазначивши, що він розраховує на оперативне і позитивне рішення народними депутатами.

Він висловив переконання, що "ухвалення та імплементація змін до Конституції дає наднадійний спосіб врегулювання кризи на Донбасі, наближає владу до людей по всій країні. Без цього нема нам з чим їхати на Донбас. Бо лише військовим інструментом перемоги там не буде. В першу чергу нам через інструменти мирного плану треба боротися за серця тих, хто живе на Донбасі".

П.Порошенко закликав народних депутатів натиснути кнопку "за". "І це стане перемогою нашої національної збірної, яка із випробувань останнього часу вийде такою сильною та згуртованою, яка ще ніколи не була до цього", - наголосив він.

Голова Комітету з питань правової політики Валерій Писаренко у співдоповіді зазначив, що метою запропонованих змін є вдосконалення конституційного правового статусу вищих органів державної влади відповідно до засад функціонування держави з парламентсько-президентською формою правління, а також реформування конституційного правого статусу органів місцевого самоврядування.

Законопроектом запропоновано вдосконалити конституційні засади функціонування Верховної Ради як єдиного законодавчого представницького органу, уточнити окремі аспекти конституційно правого статусу Президента України, Кабінету Міністрів та прокуратури, а також сформувати систему місцевого само врядування і засади організації державної влади в областях і районах.

В.Писаренко повідомив, що на думку Комітету, прийняття законопроекту не потребує одночасного внесення змін до розділу І "Загальні засади", розділу ІІІ "Вибори. Референдум", розділу ІІІ "Внесення змін до Конституції України". Це означатиме, що розгляд такого законопроекту не потребуватиме проведення всеукраїнського референдуму.

Голова Комітету сказав, що необхідно прийняти одне із таких рішень: "Перше. Включити до порядку денного такий законопроект, та в подальшому депутати можуть брати змогу на певну роботу з цим текстом документу.

Друге. Прийняти цей законопроект, включити до порядку денного та одночасно направити до Конституційного Суду для отримання висновку. Таке рішення буде виключно за цією сесійною залою".

"Верховна Рада може сьогодні ухвалити одне із цих рішень і розпочати старт внесення змін до Конституції з цих процедурних моментів", - зазначив В.Писаренко..

В обговоренні проекту взяли участь представники депутатських фракцій.

У виступах давалася оцінка документу. Зокрема, представники фракцій "Батьківщина" і "Свобода" заявили, що фракції підтримають включення законопроекту у порядок денний, але мають до нього дуже багато зауважень.

Представники інших фракції загалом підтримавши включення законопроекту до порядку денного сесії, також висловили свої зауваженні і пропозиції.

О.Турчинов перед голосуванням звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект, щоб розпочати процес внесення змін до Конституції, щоб мати можливість провести всенародне обговорення і на наступному пленарному тижні визначитися щодо подальшої долі цього проекту.

Парламентарії 277 голосами включили законопроект до порядку денного сесії.

О.Турчинов привітав народних депутатів з початком конституційного процесу.

Парламентарії далі розглянули три законопроекти про особливий період у паливно-енергетичному комплексі (реєстр. №4117а, 4117а-1, 4117а-2).

Урядовий законопроект (реєстр. №4117а) доповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Альтернативні проекти за реєстр. №№4117а-1 і 41171а-2 доповіли народні депутати Артур Мартовицький і Юрій Дерев'янко.

Ю.Продан, зокрема, зазначив, що сьогодні непроста ситуація склалася в паливно-енергетичному комплексі. Перш за все, через дії "Газпрому" - російської сторони, коли російська сторона запропонувала дискримінаційну, несправедливу ціну на газ, було припинено постачання газу в Україну. "Україна шукає альтернативні постачання газу з європейських країн. Ми знайшли ці шляхи. Однак, сьогодні звучать заяви з російської сторони і звучать погрози європейським постачальникам газу про те, що такі поставки є незаконними, хоча вони повністю відповідають сьогодні законодавству Європейського Союзу", - наголосив Ю.Продан.

Міністр також наголосив на тому, що "саме сьогодні вкрай важливо прийняти законопроект". За його словами, проектом пропонується визначити повноваження Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у паливно-енергетичному комплексі, перш за все спрямовані на забезпечення безперебійної і стабільної роботи паливно-енергетичного комплексу в особливий період.

Крім цього, законопроект визначає особливості регулювання органами державної влади у провадженні господарської діяльності підприємствами і установами, організаціями в особливий період в паливно-електричному комплексі.

Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді визначитися щодо цих законопроектів у сесійній залі.

За результатами голосування жоден із проектів не набрав голосів для прийняття за основу.

Прем'єр-міністр А.Яценюк звернувся до коаліції, яка, за його словами, "повинна підтримувати Уряд України, тому що уряд сформований на коаліційному принципі". "Будете сидіти зимою без газу! Зрозуміло? Якщо не будете підтримувати урядові законопроекти", - наголосив він.

О.Турчинов звернувся до керівників фракцій з пропозицією провести консультації в фракціях щодо цих проектів і закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули чотири законопроекти про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню (реєстр. №№4185а 4185а-1 4185а-2 4185а-3).

Їх суть доповіли перший заступник Голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда, народні депутати Микола Рудьковський, Руслан Князевич і Михайло Опанащенко.

О.Кайда також повідомив рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді визначитися щодо цих проектів у сесійній залі. Він також запропонував провести рейтингове голосування по цих проектах і далі працювати над тим законопроектом, який набере найбільшу кількість голосів.

За результатами голосування 289 голосами було прийнято за основу законопроект (реєстр. 4185а-2) народного депутата Р.Князевича.

Народні депутати розглянули ще одне кадрове питання - про призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Пропозиції доповів голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Головуючий зачитав прізвища 16 кандидатів на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Парламентарії спочатку за результатами рейтингового голосування визначили чотири кандидатури, які набрали найбільшу кількість голосів, а потім провели голосування за призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

За результатами голосування жодна з кандидатур не набрала необхідної кількості голосів.

О.Турчинов попросив керівників фракцій провести консультації з цього питання.

Народні депутати підтримали пропозицію вважати останні голосування сигнальними і завтра провести голосування про призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Парламентарії не підтримали пропозицію повернутися до законопроекту за реєстр. №4117а.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а) доповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Він зазначив, що метою законопроекту є виконання зобов'язань, взятих Україною відповідно до Закону "Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства" та вимог Третього Енергетичного Пакета, зокрема, Директиви Європейського Парламенту та Ради 2003/73/ЄС стосовно загальних засад функціонування внутрішнього ринку природного газу та Регламенту Європейського Парламенту та Ради 715/2009 про умови доступу до мереж передачі природного газу.

За його словами, прийняття законопроекту дозволить здійснити реформування Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", спрямоване на підвищення економічної ефективності нафтогазової галузі, що буде відповідати вимогам законодавства ЄС у зв'язку з приєднанням України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та сприятиме посиленню енергетичної незалежності України.

Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу ("за" - 170).

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан доповів проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі (реєстр. №4225а). Він зазначив, що законопроект спрямований на створення умов стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі, погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості, що утворилась внаслідок несплати споживачами за енергоносії, недопущення порушення справ щодо «штучного» банкрутства підприємств ПЕК, забезпечення енергетичної безпеки держави.

За його словами, прийняття законопроекту забезпечить проведення розрахунків між підприємствами ПЕК, які мають борги минулих років та покращить їх фінансово-економічний стан.

Законопроект 277 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати 243 голосами підтримали за основу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню) за реєстр. №4186а-1.

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів: про добровільне об'єднання територіальних громад (реєстр. №4070а); про засади державної регіональної політики (реєстр. №4069а); про мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях (реєстр. №4188а); про внесення змін до Закону "Про освіту" щодо освітніх гарантій для студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів та педагогічних, науково-педагогічних працівників на період проходження ними військової служби у зв'язку із мобілізацією (реєстр. №4889).

Народні депутати також ухвалили Постанову "Про призначення дати проведення парламентських слухань на тему: "Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання" за реєстр. №4231а. Проведення парламентських слухань призначено на 23 липня 2014 року.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 4 липня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку