У ВІВТОРОК, 1 ЛИПНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні зранку відновлено активну фазу антитерористичної операції. Українські Збройні Сили наносять удари по базах і опорних пунктах терористів.

О.Турчинов також повідомив, що 26 червня на 73 році пішов з життя визначний український державний та політичний діяч, Герой України, народний депутат України I, II, III, IV i VI скликань, двічі Голова Верховної Ради України, секретар Ради національної безпеки і оборони України Іван Степанович Плющ.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Голова фракції партії "УДАР Віталія Кличка" Віталій Ковальчук у виступі одним із завдань Верховної Ради назвав розв'язання проблеми тероризму в Донбасі. Він зазначив, що "наше законодавство щодо боротьби з тероризмом і досі потребує доопрацювання, деякі законопроекти з цього питання вже поставлені до порядку денного на цьому тижні". Тому ми пропонуємо, щоб такі законопроекти ми взяли за основу, опрацювали в профільних комітетах і прийняли в цілому. Це стосується, наприклад, законопроекту №4912, який надає керівництву антитерористичної операції додаткових повноважень на місцях, зокрема, щодо організації ефективної взаємодії між силовиками і цивільними на звільнених територіях", - сказав він.

В.Ковальчук запропонував "вже сьогодні прийняти зміни до календарного плану нинішньої сесії і передбачити забезпечення роботи Верховної Ради до кінця серпня цього року".

Керівники фракцій "Батьківщина" і "Свобода" Сергій Соболєв і Олег Тягнибок у своїх виступах наполягали на введенні воєнного стану. Вони зазначали, що рішення Президента та РНБО про поновлення АТО є адекватною відповіддю на дії терористів, але недостатньою мірою.

Представники інших фракцій і груп зазначали, що "примирення підтвердило два очевидних факти: перший, що Україна не воює з мирними громадянами. Україна жорстко протидіє і буде жорстко знищувати терористів, бойовиків, які сьогодні зі зброєю в руках забирають життя у громадян України і руйнують нашу державність і територіальну цілісність".

Промовці наголошували на необхідності "зробити висновки по проведенню антитерористичної операції". За їхніми словами, "активна фаза, яка відновлена, - це ще далеко не все; "антитерористична операція в тому форматі, який проводиться, не дасть необхідних результатів, як по захисту життя громадян, так і державності, територіальної цілісності України. Необхідно новий формат, який дає можливість, по-перше, створити єдиний центр командування, координації дій. Ми втрачаємо людей в зв'язку з відсутністю необхідної чіткої системи управління на території АТО, і це життя наших людей".

Парламентарії наголошували на необхідності "чітко формувати комплексні системні дії, які передбачаються військову і соціальну частину, інформаційну протидію, відновлювати довіру громадян на цій території до держави Україна". За їхніми словами, "тільки так можна досягнути результату".

Представники фракцій висловлювалися на підтримку рішення Президента щодо кадрових змін у силовому блоці, пропонували прийняти Заяву Верховної Ради за підписами представників фракцій, підтримати рішучі дії Президента та прийняти вичерпний комплекс заходів.

Народний депутат Володимир Литвин запропонував "оголосити військові збори для всіх народних депутатів. І провести їх в Луганській, Донецькій і Херсонській областях", щоб "особистим прикладом показати, як вони підтримують наших військових і країну".

У виступах також йшлося про підвищення з 1 липня житлово-комунальних тарифів, цін на ліки, соціальних виплат та про те, як ці підвищення відобразяться на становищі громадян тощо.

О.Турчинов, підсумовуючи, зазначив, що в багатьох виступах говорилося про необхідність введення воєнного стану. "Мені декілька депутатів навіть проекти постанов приносили з цього питання. Я хочу нагадати, що воєнний стан вводиться виключно Указом Президента і протягом двох днів парламент повинен схвалити це рішення. Тому, ми повинні працювати в межах нашої компетенції", - наголосив він, звертаючись до народних депутатів.

Головуючий оголосив про вихід з фракції КПУ народних депутатів Володимира Кудрі, Олександра Зубчевського, Василя Самойленка, Олександра Голуба, Сергія Гончарова, Олександра Присяжнюка.

О.Турчинов стосовно припинення існування депутатської фракції КПУ зазначив, що він давав доручення Регламентному комітету вивчити це питання. Комітет дав відповідь: відповідно до Регламенту мінімальна позиція діє виключно по відношенню до депутатських груп.

Головуючий запропонував народним депутатам внести зміни до Регламенту і "тоді ми об'єктивно зможемо прийняти з цього приводу рішення".

Народні депутати включили до порядку денного три законопроекти про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню (реєстр. №№4185а, 4185а-1, 4185а-2) і два проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу щодо практичної реалізації норм Закону "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню" за реєстр. №№4186а і 4186а-1.

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до статті 7 Закону "Про державні нагороди України" (щодо заснування ордена Героїв Небесної Сотні) за реєстр. №4175а.

Законопроект доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Князевич. Він зазначив, що проект розроблено з метою увічнення пам'яті героїв нашої держави, загиблих під час Революції гідності. Ним пропонується доповнити перелік орденів України новим орденом "Героїв Небесної Сотні".

Р.Князевич також зазначив, що це перший законопроект, внесений Президентом України до Верховної Ради. "Цей крок Президентом зроблено абсолютно свідомо, акцентуючи увагу парламенту та суспільства, що ніщо і ніколи не повинно стерти наші спогади, вдячність та повагу до тих людей, які мужньо, безстрашно та з великою вірою в серці відстоювали краще майбутнє нашої країни.

Ця перемога європейських цінностей, європейського майбутнього для кожного громадянина, перш за все для наших дітей та онуків. Ми заплатили занадто високу ціну за просте прагнення жити чесно, справедливо та гідно. І зберегти та вшанувати пам'ять про тих людей, хто ціною власного життя та здоров'я боровся за нас - це наш святий обов'язок", - наголосив Представник Президента.

Верховна Рада 244 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Проект закону про внесення зміни до статті 6 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо розширення кола осіб, що є учасниками бойових дій) за реєстр. №4022а доповів народний депутат Юрій Сиротюк. Він акцентував на необхідності впорядкувати коло осіб, які брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, а також, які залучалися до участі в антитерористичній операції для встановлення їхнього статусу учасника бойових дій.

Ю.Сиротюк запропонував до кола осіб, які вже визначені в законодавстві, додати резервістів, військовозобов'язаних та працівників Збройних Сил, висловивши хвилювання людей, які беруть участь в антитерористичній операції, що вони можуть не потрапити під дію цього закону.

Проектом також пропонується до перелічених збройних формувань, Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби додати Управління державної охорони і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції і забезпеченні її проведення.

Законопроект передбачає делегування Кабінету Міністрів повноважень щодо визначення порядку надання статусу учасника бойових дій без публікування списку цих осіб, що передбачено Законом "Про боротьбу з тероризмом". За словами народного депутата, це дозволить зберегти інформацію про них в таємниці, що важливо для безпеки їхніх родин та них самих.

Законопроект 249 голосами було прийнято за основу.

До порядку денного сесії були включені законопроекти щодо звільнення від мита та ПДВ завезення в Україну касок і бронежилетів за реєстр. №4200-а, 4200-а-1 і за реєстр. №№4199-а, 4199-а-1 - щодо звільнення від податку на додану вартість виключно касок і бронежилетів.

Народні депутати, крім цього включили до порядку денного сесії ще низку законопроектів.

До порядку денного було включено і наступним голосуванням прийнято за основу та в цілому проект постанови про відзначення 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову (реєстр. №4143а).

Народні депутати прийняли рішення з обговорених питань.

Парламентарії не підтримали ("за" - 137) проект постанови про виконання Україною пункту 9 рішення Європейського суду з прав людини у справі № 21722/11 "Олександр Волков проти України" від 9 січня 2013 року (набуло статусу остаточного 27 травня 2013 року) за реєстр. №4446.

За основу та в цілому були прийняті проекти постанов про затвердження Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України (реєстр. №2252а) і про відзначення 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека (реєстр. №4095).

Народні депутати прийняли за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації у них місця проживання) за реєстр. №2336а з урахуванням висловлених пропозицій.

Парламентарії прийняли в цілому проект постанови про календарний план проведення п'ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (реєстр. №4197а).

О.Турчинов оголосив до розгляду проект постанови про внесення змін до Постанови "Про календарний план проведення четвертої сесії". Він зазначив:"враховуючи ту ситуацію, яка склалась на Сході України, коли є реальна небезпека для нашої держави, коли наші військові захищають суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, в цих умовах безумовно парламент не має права йти на відпочинок і повинен працювати безперервно".

Головуючий запропонував продовжити роботу четвертої сесії до 2 вересня, таким чином, забезпечивши безперервність роботи парламенту.

О.Турчинов повідомив про пропозицію щодо формату роботи. За його словами, оскільки народні депутати не можуть "прогнозувати необхідність збору саме сесійного формату режиму і саме тому парламент, працюючи в комітетах і в округах, доручає Голові Верховної Ради за необхідністю протягом доби збирати парламент для прийняття важливих рішень".

Він також запропонував прийняти рішення про проведення пленарних засідань 24 липня і 14 серпня.

Представники фракцій пропонували також визначити і чітко зафіксувати у постанові проведення не окремих пленарних засідань, а пленарних тижнів.

Головуючий погодився з тим, що необхідно провести не окремі пленарні засідання, а пленарні тижні - з 22 по 25 липня і з 12 по 15 серпня.

288 голосами народні депутати ухвалили рішення продовжити роботу четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання, закривши її у день відкриття наступної п'ятої сесії у вівторок 2 вересня.

Парламентарії розглянули у другому читанні проект закону про вищу освіту (реєстр. №1187-2).

Голова Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич доповіла доопрацьований законопроект. Вона зазначила, що між першим і другим читанням Комітет отримав 959 поправок, внаслідок чого цей законопроект став ще більш системним і важливим для України. "Україні потрібні системні зміни. Ми маємо нагоду сьогодні прийняти саме такий закон, який пропонує справжню реформу у сфері вищої освіти", - наголосила голова Комітету.

Л.Гриневич також повідомила про опрацьовані всі зауваження Юридичного управління і на врахування цих зауважень під стенограму зачитала деякі зміни до порівняльної таблиці в редакції після змін обговорених Комітетом з питань освіти та науки.

Головуючий показав два томи поправок до законопроекту, зазначивши, що народні депутати навряд чи сьогодні встигнуть його прийняти, якщо розглядатимуть кожну поправку окремо.

О.Турчинов запропонував проголосувати законопроект в редакції, запропонованій комітетом з урахуванням зауважень.

Після декількох голосувань на підтвердження поправок, на яких наполягали народні депутати, законопроект 276 голосами було прийнято у другому читанні та в цілому в редакції, запропонованій профільним комітетом.

За результатами голосування відхилено проект закону про внесення зміни до статті 41 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо компенсаційних виплат) за реєстр. №0858.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств (реєстр. №2037) доповіла заступник Голови Комітету з питань економічної політики Ксенія Ляпіна.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 153).

Народні депутати відхилили проект закону про внесення змін до Закону "Про оренду державного та комунального майна" (щодо орендних відносин та запобігання пошкодженню і втрати орендного майна) за реєстр. №2695

У другому читанні та в цілому було прийнято проект закону про внесення змін до Закону "Про видавничу справу" (реєстр. №0896) і про державну допомогу суб'єктам господарювання (реєстр. №2749).

Перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда на прохання головуючого поінформував про стан підготовки законопроектів, пов'язаних з реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню. Він повідомив, що сьогодні о 14-й годині мало відбутися засідання Комітету, на якому мали розглядатися законопроекти щодо реструктуризації кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню. Однак, через блокування приміщень комітетів Верховної Ради, народні депутати не змогли потрапити на засідання і відповідно розглянути ці проекти.

Народні депутати розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" (щодо оптимізації формування зернових ресурсів України) за реєстр. №3140 доповів член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Пилипенко. Він зазначив, що механізм цінового регулювання через формування регіональних ресурсів зерна довів свою неефективність, у зв'язку з чим і був запроваджений новий механізм забезпечення областей борошном. За його словами, на практиці в обласних бюджетах часто відсутні кошти для формування регіональних ресурсів зерна, тоді як існування законодавчих положень щодо регіональних ресурсів зерна залишається приводом для необґрунтованих обмежень пересування зерна в межах України, а також призводить до корупційних зловживань у цій сфері та фінансових втрат для аграріїв.

В.Пилипенко обґрунтував необхідність прийняття законопроекту потребою оптимізувати цінове регулювання на регіональному рівні шляхом ліквідації менш ефективного та недієвого механізму - формування регіональних ресурсів зерна.

Доповідач запропонував скасувати окремі положення Закону "Про зерно та ринок зерна в Україні", які регламентують формування та використання регіональних ресурсів зерна.

Верховна Рада 250 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

За основу було прийнято проект закону про внесення змін до Закону "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" (щодо забезпечення виконання судових рішень) за реєстр. №2237.

За результатами голосування відхилено законопроект про ліквідацію надмірного регулювання (реєстр. №3256).

Голова Комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутиннік доповів законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту) (реєстр. №4199а) і про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ввезення спеціальних засобів індивідуального захисту) (реєстр. №4199а-1).

В.Хомутиннік повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за реєстр. №4199а з новою назвою - "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів". Він також зачитав інші уточнення до законопроекту.

З їх урахуванням законопроект було прийнято за основу та в цілому.

В.Хомутиннік далі доповів два законопроекти про внесення змін до Митного кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту) за реєстр. №4200а і №4200а-1.

Законопроектами пропонується звільнити від мита спеціальні засоби індивідуального захисту, що ввозяться на митну територію України під час проведення антитерористичної операції. При цьому, законопроектом за реєстр. №4200а-1 пропонується звільнити також ліки згідно переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, що ввозяться на митну територію України під час проведення антитерористичної операції.

В.Хомутиннік повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект за реєстр. №4200а) з новою назвою "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо ввезення засобів індивідуального захисту та лікарських засобів".

Народні депутати 262 голосами підтримали законопроект за основу та в цілому.

Верховна Рада прийняла в цілому прийнятий на ранковому засіданні за основу законопроект про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо розширення кола осіб, що є учасниками бойових дій).

За основу було прийнято проект закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (реєстр. №4743).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 2 липня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку