У ЧЕТВЕР, 19 ЧЕРВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового пленарного засідання народні депутати розглянули проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання" (щодо обрання членів комітетів).

Парламентарії 235 голосами прийняли проект постанови за основу та в цілому.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов звернув увагу народних депутатів на те, що далі будуть розглядатися "дуже важливі, стратегічно важливі питання для нашої країни" - урядові пропозиції, які стосуються енергетичної безпеки України. Він повідомив, що у сесійному залі присутній Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який представив проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а).

А.Яценюк зазначив, що Кабінет Міністрів регулярно інформує Верховну Раду про те, що відбувається на енергетичному ринку країни, які заходи вживаються для того, щоб стабілізувати ситуацію, як проходили переговори з російською компанією "Газпром" і яким чином далі буде забезпечуватися енергопостачання в Україну і в тому числі в Європейський Союз.

Прем'єр-міністр коротко доповів про заходи, які вживає уряд для цього.

Глава уряду, говорячи про подальші дії, зазначив, що транспортування газу територією України для потреб Європейського Союзу здійснюється не на підставі контракту, який є між Україною і Європейським Союзом, а на підставі контракту, який є між "Нафтогазом" та "Газпромом". "Ми вважаємо, що ця схема повинна змінитися і точка передачі газу повинна перейти з західного кордону України на східний кордон України. Це перше.

Друге. Що стосується функціонування газотранспортної системи. Нам треба прийняти рішення про модернізацію і спільну експлуатацію української газотранспортної системи. Що пропонує уряд України? Уряд України пропонує відповідно до наших зобов'язань як країни, яка підписала Енергетичну хартію, як країни, яка є учасником Європейського енергетичного співтовариства та виконує Третій енергетичний пакет, прийняти ряд рішень, які створять нову модель функціонування енергетичного ринку", - доповів він.

А.Яценюк пояснив про що йдеться. За його словами, українська газотранспортна система залишається в державній власності; українські газосховища також залишаються в державній власності; відповідно до вимог Третього енергетичного пакету створюються компанія-оператор; власність компанії-оператора, а саме контрольний пакет акцій компанії-оператора належить виключно державі Україна; 49 відсотків акцій цієї компанії може належати виключно газотранспортним компаніям країн-членів Європейського Союзу і при цьому вони повинні бути учасниками Європейського Енергетичного Співтовариства та Сполучених Штатів в тому випадку, якщо такі компанії є належним чином сертифіковані енергетичні компанії.

"Це нам дає можливість модернізувати й інвестувати в українську ГТС. Друге - це нам дає можливість збільшити капіталізацію української газотранспортної системи, яка залишається державною власністю. Третє - це нам дає можливість мати нові умови транспортування російського природного газу. Четверте - це нам дає можливість зупинити побудову "Південного потоку" і направити всі обсяги, які планувались через нього через українську газотранспортну систему так, як в цьому будуть в першу чергу зацікавлені країни-члени Європейського Союзу", - зазначив доповідач.

А.Яценюк назвав законопроект "надзвичайно важливим документом, який є реальним кроком до формування української енергетичної незалежності, до адаптації України до вимог Європейського Союзу, до залучення інвесторів в Україну з Європейського Союзу і з США і до того, щоб Україна стала транзитною державою, яку неможливо обійти, яка гарантує безперебійність транзиту, яка не дотує російський "Газпром", а яка заробляє, яка дає можливість забезпечити Європу газом, яка дає можливість розвивати українську енергетичну систему".

Прем'єр-міністр доповів ще один законопроект з урядового енергетичного пакету за реєстр. №4117а. Він повідомив, що провів перемовини з керівниками фракцій і підтримав пропозицію проголосувати за цей законопроект тільки в першому читанні, оскільки у фракцій є запитання і пропозиції до цього проекту.

А.Яценюк зазначив, що законопроектом про особливий період в паливно-енергетичному комплексі вводиться можливість в тому випадку, якщо є загроза безпечному енергетичному постачанню України, а вона сьогодні є, якщо йде відключення від постачання природним газом чи будь-якими іншими енергетичними продуктами, вводиться можливість введення спеціального стану на енергетичному ринку - так званий надзвичайний стан в енергетиці.

За його словами, при введені надзвичайного стану в енергетиці уряд отримує повноваження: щодо контролю, як за споживання, так і постачання енергетичних ресурсів; щодо встановлення спеціальних процедур, як придбання, так і продажу, в тому числі природного газу та інших енергетичних продуктів; щодо запровадження санкцій.

Доповідач назвав основною метою законопроекту дати можливість виконавчій гілці влади в надзвичайних умовах управляти енергетичним ринком для того, щоб забезпечити людей і підприємства у мінімальних обсягах, які дадуть можливість "утримувати країну на плаву".

А.Яценюк звертаючись до народних депутатів, зазначив, що "цих два закони - це перші за 20 років реальні кроки до формування енергетичної незалежності держави, кроки до того, щоб українська енергетична і газотранспортна система стала тим гарантом забезпечення безперебійності транзиту та отримання доходів для Української держави, про які всі говорили, але так ні разу і не зробили" і попросив їх "підтримати енергетичну незалежність України і проголосувати за ці закони".

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного пакету "енергетичних законопроектів" за реєстр. №№4116а, 4117а 4117а-1.

Відбулася тривала дискусія, під час якої представники фракцій висловили свої позиції, зауваження і пропозиції до законопроектів.

Народні депутати 246 голосами включили до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а).

А.Яценюк висловився за повну процедуру розгляду законопроекту.

О.Турчинов зазначив, що це питання зараз не буде обговорюватися для того, щоб пройшло серйозне обговорення в Комітеті, щоб обговорити його публічно з громадськістю, щоб уряд інформаційно забезпечив розгляд і пояснення цього важливого питання для енергетичної безпеки нашої країни.

Головуючий поставив на голосування питання про включення до порядку денного сесії законопроекту за реєстр. №№4117а.

Народні депутати з другої спроби 240 голосами включили законопроект до порядку денного сесії.

О.Турчинов оголосив до розгляду кадрові питання. Він повідомив, що перед розглядом цих питань фракції Партії регіонів і КПУ просять оголосити перерву для консультацій.

У пленарному засіданні було оголошено перерву.

Після перерви О.Турчинов оголосив до розгляду кадрові питання.

Головуючий повідомив, що першим буде розглядатися питання про призначення Генерального прокурора України. Він нагадав, що це питання розглядається у присутності Президента України і запросив до сесійної зали Президента України Петра Порошенка.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що він прийшов, щоб розпочати робочий процес конструктивної взаємодії Глави держави з Верховною Радою.

П.Порошенко нагадав, що на дострокових виборах Президента майже 55 відсотків громадян України підтримали його програму. Він ще раз наголосив на своїй відданості парламентсько-президентській республіці. "Жодної узурпації влади сьогодні країні не потрібно. Чинна редакція Основного Закону нашої країни наділяє мене як Президента абсолютно достатнім обсягом повноважень, в тому числі і кадрових, необхідних для вирішення обіцянок, даних українському народу", - наголосив він.

П.Порошенко сказав, що сьогодні він прийшов з першими кадровими пропозиціями, реалізація яких належить до спільної компетенції.

Президент України попросив Верховну Раду надати згоду на призначення Генеральним прокурором України Першого віце-прем'єр-міністра Віталія Яреми.

П.Порошенко пояснив, чому він пропонує саме цю кандидатуру. За його словами, він розглядав різні кандидатури: "був суддя, був адвокат, прийняв рішення зупинитися на правоохоронцеві". "Бо відсутність зараз в цих умовах запису в трудовій книжці "працівник прокуратури" є скоріше перевагою ніж недоліком. Реформувати цю систему, а не стати її жертвою, здатна лише людина з-поза меж цієї системи, невихована нею і нічим їй не зобов'язана. В той же час Віталій Ярема - досвідчений захисник прав людей, який пройшов через чистилище Майдану, через горнило координації правоохоронних органів під час останніх подій в Україні", - зазначив він.

Президент України звернувся до народних депутатів із словами: "якщо ви надаєте згоду на призначення мною пана Яреми на посаду Генерального прокурора, то сьогоднішній день, я впевнений, стане чорним днем для всієї української злочинності, як організованої, так і не дуже, для всіх тих, хто не в ладах із законом і з совістю".

П.Порошенко відзначив, що роль Генеральної прокуратури в боротьбі з корупцією є визначальною. "Ми брали на себе зобов'язання перед усім народом негайно подолати корупцію в країні. І боротьба з корупцією для людей також важливе і пріоритетне питання, так само, як і боротьба за мир. Народ розуміє, що без боротьби з корупцією будь-який рух країни вперед буде заблоковано", - наголосив глава держави.

В якості напутнього та символічного побажання Віталію Яремі П.Порошенко навів свою улюблену цитату автора "Сінгапурського дива" Лі Куан Ю: "Як почати боротьбу з корупцією. Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, вони знають за що і народ вам повірить".

П.Порошенко попросив народних депутатів не зволікати з прийняттям нового закону про прокуратуру і висловив готовність взяти участь в його обговоренні, з тим, щоб прийняти новий європейський закон про прокуратуру, який дозволить зробити з Генеральної прокуратури справжній європейський орган.

Головуючий поставив на голосування проект постанови про надання згоди на призначення Президентом України Яреми В.Г. Генеральним прокурором України.

Народні депутати 329 голосами дали згоду на призначення Яреми В.Г. Генеральним прокурором.

Новопризначений Генеральний прокурор В.Ярема у виступі зазначив, що він прикладе "всі свої можливості і зусилля для щоб в Україні був спокій, мир, щоб верховенство права завжди панувало на території нашої країни, для того, щоб захистити людей від злочинних посягань".

Іншою постановою В.Ярему було звільнено з посади Першого віце-прем'єр-міністра.

Головуючий оголосив до розгляду проект постанови про звільнення А.Дещиці від виконання обов'язків Міністра закордонних справ.

Верховна Рада 319 голосами проголосувала за відповідну постанову.

Головуючий повідомив, що Президентом України внесено подання про призначення Міністром закордонних справ Павла Клімкіна.

Народні депутати 335 голосами підтримали постанову про надання згоди на його призначення.

Новопризначений Міністр закордонних справ зазначив, що "буде намагатися здійснити все, щоб зовнішня політика України була послідовною, консолідованою і проактивною, спрямованою на захист національних інтересів України".

П.Клімкін склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Головуючий повідомив про пропозиції Президента України щодо звільнення з посади Голови Національного банку України Кубіва Степана Івановича і призначення на посаду Голови Національного банку України Валерію Олексіївну Гонтареву.

Перед розглядом питання про призначення Голови Національного банку з проханням оголосити перерву для проведення консультацій до головуючого звернулися фракції "Батьківщина" і "Свобода".

О.Турчинов оголосив перерву.

Після перерви головуючий повідомив, що Президент України вніс подання про звільнення С.Кубіва з посади Голови Національного банку.

Народні депутати 302 голосами підтримали подання Президента України.

О.Турчинов повідомив, що Президент України вніс подання про призначення Гонтарєвої В.О. на посаду Голови Національного банку України.

Верховна Рада 349 голосами прийняла проект постанови про призначення Гонтаревої В.О. на посаду Голови Національного банку України.

Новопризначений Голова Національного банку В.Гонтарева розповіла про себе. Вона повідомила, що 20 років свого життя віддала розбудові фінансового ринку і ринку капіталу України і висловила сподівання, що її професійні здібності і макроекономічні знання допоможуть їй на новій посаді.

Президент України Петро Порошенко подякував народним депутатам за "такий початок спільної роботи". Він зазначив, що найближчим часом запропонує провести зустрічі з фракціями, "щоб тісна взаємодія і тісна координація дій між Президентом України і Верховною Радою України була тим прикладом, якого нам конче не вистачало останні роки".

О.Турчинов оголосив про те, що Прем'єр-міністр звернувся до Верховної Ради з поданням на звільнення Рябченка О.В. з посади Голови Фонду державного майна України.

Народні депутати 320 голосами підтримали подання Прем'єр-міністра України.

О.Турчинов надав слово Міністрові фінансів Олександру Шлапаку, який доповів проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу (реєстр. №4117а).

О.Шлапак нагадав, що 27 березня цього року парламент за ініціативою уряду проголосував зміни до Податкового кодексу, яким встановив процедуру оподаткування доходів від капіталу. Після цього по всій Україні і, зокрема, в банківському секторі розгорнулася серйозна дискусія з приводу того, наскільки доконаними є норми, які були прийняті тут в парламенті.

Міністр фінансів також нагадав, що сам законопроект складається з таких норм: всіх українських громадян розбито на 4 групи: до 20 тисяч доходів від капіталу ці люди свої доходи не оподатковують; ті, хто мають доходи від 250 до 500 тисяч, оподатковуються 15%; 20% - від 500 тисяч до мільйону і 25% - понад мільйон.

О.Шлапак зазначив: для того, щоб провести таке оподаткування, уряд вимушений був прийняти рішення про зняття банківської таємниці з вкладів населення. Саме ця норма і викликала найбільшу дискусію в середовищі вкладників.

"Провівши відповідні консультації з вкладниками, з банкірами, уряд пропонує парламенту іншу систему оподаткування процентних доходів наших громадян, а саме: замінити оподаткування процентів депозитів громадян спеціальним податком з комерційних банків - вони будуть платити такий податок і відносити собі його на видатки в розмірі 18 відсотків.

Що стосується прогресивної шкали оподаткування, то оподатковувати, але тільки тих громадян, доходи яких за рік складуть понад 500 тисяч гривень. В такому разі оподаткування складатиме 5 відсотків від перевищення, а ті, хто отримують доходи від капіталу понад мільйон гривень, заплатять 10 відсотків від перевищення. Ми зберігаємо в такому разі банківську таємницю, що надзвичайно важливо", - доповів урядовець.

О.Шлапак зазначив, що у законопроекті є ще дві норми. Одна з них - оподаткування інститутів спільного інвестування. "Ми пропонуємо зняти пільгу по цим інститутам, оскільки фактично створена одна з найбільших внутрішніх офшорних зон в нашій державі. Ми вже дискутували в парламенті на цю тему і вирішили дослухатися до тих фондів спільного інвестування, які працюють в будівництві, і їх вилучити з цієї законодавчої пропозиції.

Ну, і нарешті уряд вирішив піти назустріч бізнесу стосовно відміни фактичного подвійного оподаткування податком на прибуток при виплаті дивідендів", - зазначив він.

Народні депутати включили законопроект до порядку денного і 249 голосами прийняли його за основу.

До порядку денного сесії було включено проект закону про внесення змін до статті 34 Кримінального процесуального кодексу України (щодо посилення гарантій здійснення незалежного правосуддя) за реєстр. №4973.

Після обговорення законопроект було поставлено на голосування для прийняття за основу ("за" - 218).

Парламентарії включили до порядку денного і прийняли за основу проект закону про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України за реєстр. №4032а ("за" - 241).

Парламентарії не підтримали включення до порядку денного законопроекту про введення санкцій щодо осіб, причетних до окупації і анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (реєстр. №4752).

Проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за фінансування сепаратизму) за реєстр. №4822 доповіла народний депутат Ірина Луценко.

І.Луценко звернулася до народних депутатів з проханням підтримати включення законопроекту до порядку денного.

Законопроект після закликів народних депутатів до колег голосувати було включено до порядку денного і 238 голосами прийнято за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули проект закону про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти у національну (реєстр. №4895) і альтернативний проект (реєстр. №4895-1). Про їх суть доповіли автори, народні депутати М.Рудьковський і М.Опанащенко.

У сесійному залі відбулася дискусія.

Міністр фінансів О.Шлапак перед голосуванням звернувся до народних депутатів повернутися до роботи в робочій групі, а не радикально розв'язувати проблему. Він обґрунтував своє прохання необхідністю ще тиждень попрацювати над цим проектом для того, щоб "знайти рішення, яке не завалить банківську систему". "Ми хочемо спасти 87 тисяч людей - це правильно і ми це зробимо обов'язково. Але якщо ціна цьому є завал всієї банківської системи, ми її отримаємо. Адже банківська система сьогодні - це очікування. Якщо тільки будуть прийняті такі кроки, я вас запевняю, що, на превеликий жаль, ми отримаємо колосальний удар по банківській системі", - наголосив він.

Народний депутат К.Ващук запитала Міністра фінансів: "до яких пір у державі буде культ іноземних валют? Чому кредити простим громадянам даються в валюті? Чому сьогодні за операцію у лікарні треба платити в іноземній валюті?" і сама ж відповіла: "ми їх підсилюємо, а свою (валюту) гробимо. Тому, тільки для зовнішньоекономічних операцій! Для якихось закупок треба іноземна валютна. А в Україні ми мусимо зробити, щоб ходила тільки гривня. Тоді не буде таких ситуацій".

Після обговорення народними депутатами Міністр фінансів О.Шлапак ще раз звернувся до парламентаріїв з проханням "спокійно подумати над тим, що пропонується". Він зазначив, що "законопроект не передбачає ніякої відповідальності трьох сторін: банально всі збитки перекладаються на комерційні банки.

По-друге, парламент втручається не в свої справи, він встановлює вже відсоткові ставки, по яким повинні далі видаватися позики. Подумайте, будь ласка, ви руйнуєте сьогодні законодавче поле, в якому живе банківська система".

"І найгірше. Я запевняю вас: прийняття цього законопроекту в першому читанні завтра призведе до колосального відтоку депозитів з банків, завтра курс буде зовсім інший, і відповідальність за таке абсолютно популістське рішення, буде лежати на українському парламенті", - наголосив він.

О.Шлапак також заявив: "давайте ще раз уважно подумаємо, ми знайдемо вихід: розкладемо на трьох, віднесемо якісь збитки не тільки банківської системи, але людей і Національного банку, але не будемо приймати такий законопроект. 25 мільйонів вкладників зараз під ризиками".

О.Турчинов, підсумовуючи обговорення, зазначив, що необхідно ще раз подумати над наслідками дій і запропонував відкласти прийняття рішення по законопроектах до вівторка 1 липня.

Однак, автори законопроектів не підтримали пропозицію.

Головуючий поставив обидва законопроекти на голосування для прийняття за основу.

Законопроекти не були підтримані: законопроект за реєстр. № 4895 підтримали 174 народних депутати і 178 підтримали законопроект за реєстр. №4895-1.

О.Турчинов дав доручення до наступного сесійного вівторка Кабінету Міністрів, Національному банку разом з профільним комітетом і робочою групою підготувати єдиний закон.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Р.Богдана до складу депутатської фракції "Батьківщина" і закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання О.Турчинов оголосив про вихід народних депутатів І.Калетніка і Р.Скарбовійчука зі складу депутатської фракції КПУ.

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням своєчасно з'являтися на пленарні засідання.

Народні депутати розглянули у першому читанні низку законопроектів.

Проект закону про внесення змін до додатка №3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо обороноздатності держави) за реєстр. №4078а доповів Міністр фінансів Олександр Шлапак. Він зазначив, що за результатами позачергових виборів Президента України, які відбулися 25 травня поточного року, і за результатами підрахунку голосів не було потреби у проведенні повторного голосування. Таким чином, економія коштів державного бюджету за бюджетною програмою "Проведення виборів Президента України" становить близько 600 млн. гривень. Проектом пропонується ці кошти направити до резервного фонду державного бюджету.

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 268 голосами підтримали рішення профільного комітету.

Міністр фінансів О.Шлапак доповів ще один урядовий законопроект - про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу (реєстр. №4930). Він зазначив, що метою законопроекту є звільнення платників податків від фінансової кримінальної та адміністративної відповідальності за умови сплати не задекларованих платежів з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств. Для фактичної реалізації режиму податкового компромісу платникам податків пропонується надати певні преференції, зокрема, сплата лише частки завчасно не задекларованих платежів у розмірі 15%; відсутність відповідальності, не вважається злочином щодо умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) уточнення недоплачених податкових зобов'язань; відсутність перевірки за уточнені та перевірені податкові періоди у наступних періодах; узгодження податкових зобов'язань протягом 60 календарних днів. Такі дії направленні на можливість забезпечення додаткових надходжень до бюджету виходячи з праворозуміння платників податків виконати свій конституційний обов'язок, вдосконалення податкової системи, прозорості ринкової економіки та її детінізація.

Перший заступник голови Комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан доповіла рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 262 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Парламентарії розглянули і прийняли за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" щодо відцифрованих відбитків пальців рук (реєстр. №4991).

За основу та в цілому були прийнято доопрацьований законопроект про забезпечення прав і свобод громадян внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №4998) і про внесення змін до Закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" щодо підстав для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України (реєстр. №3874).

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів про внесення зміни до статті 10 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо учасників в антитерористичній операції) за реєстр. №4084а і про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав) за реєстр. №2548.

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо працівників секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради) за реєстр. №2449а.

Проект доповів перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий. Він запропонував поширити сферу дії Закону "Про державну службу" на посади державної служби в секретаріаті Національної ради та врегулювати питання щодо віднесення цих посад до відповідних груп та підгруп посад державної служби.

Під час обговорення народний депутат І.Сех повідомила про загибель близько 20 військовослужбовців. Вона заявила, що фракція "Свобода" вимагає завтра заслухати в. о. Міністра оборони у Верховній Раді стосовно того, чому щодня на Сході України гинуть українські військовослужбовці.

О.Турчинов підтримав цю пропозицію.

За результатами голосування законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо працівників секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради) не було підтримано ("за" - 150).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 20 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку