У ВІВТОРОК, 17 ЧЕРВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, зазначив, що в ніч 14 червня при заході на посадку на аеродром "Луганськ" був підбитий терористами військово-транспортний літак Повітряних сил Збройних Сил України ІЛ-76. 40 військовослужбовців та 9 членів екіпажу загинули на борту літака. Того ж дня в Маріуполі був скоєний напад на колону автомобілів Державної прикордонної служби. 5 прикордонників загинули.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих військовослужбовців.

"Від імені Верховної Ради ми висловлюємо щирі співчуття батькам, рідним і близьким військовослужбовців, які віддали своє життя за те, щоб Україна залишилася вільною та єдиною. Україна ніколи не забуде імена своїх героїв. Держава виконає свій обов'язок, подбавши про родини загиблих. А вбивці не сховаються від суворої кари.

Слава героям. Вічна їм пам'ять", - зазначив О.Турчинов.

Головуючий повідомив про те, що 6 червня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата Олександра Шевченка, обраного на проміжних виборах 25 травня 2014 року в одномандатному виборчому окрузі №83, та народного депутата Руслана Богдана, обраного 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об'єднання  "Батьківщина"; 16 червня 2014 року зареєстровано народного депутата Віталія Іляшенка, обраного 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку політичної партії "УДАР".

Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.

Турчинов повідомив про обрання головою депутатської фракції "Батьківщина" народного депутата Сергія Соболєва, його заступниками народних депутатів І.Кириленка, Р.Князевича, А.Кожем'якіна.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп. У виступах йшлося про учорашні рішення РНБО та пропозиції депутатських фракцій щодо вироблення Верховною Радою узгодженої позиції стосовно них.

Голова фракції "УДАР" Віталій Ковальчук під час виступу запропонував ухвалити постанову, якою оголосити про саморозпуск Верховної Ради України та звернутися до Президента України з пропозицією призначити дострокові парламентські вибори у визначені Конституцією строки.

В.Ковальчук обґрунтував пропозицію тим, що "сьогоднішній склад парламенту не відповідає запиту громадян".

"Усі ми - кожен депутат повинен отримати оцінку своєї діяльності від громадян. Як це зробити? Положення Конституції діють і мають застосовуватися у всій своїй повноті. Стаття 5 Основного Закону констатує, що найвищу владу має народ. Він здійснює її безпосередньо та через державні органи і самоврядування. І ці органи, і зокрема, парламент відповідальні перед Українським народом. Відповідно до частини третьої статті 90 Конституції України дострокове повноважень Верховної Ради - це компетенція Президента України. Тому ми пропонуємо: ухвалити постанову, в якій оголосити про саморозпуск Верховної Ради України і звернутися до Президента України з пропозицію призначити дострокові парламентські вибори у визначені Конституцією строки, а тим часом опрацьовувати виборче законодавство, перейти до пропорційної системи, щоб обрати склад парламенту, який відповідатиме позиціям суспільства", - заявив В.Ковальчук.

Представники інших фракцій у виступах пропонували, зокрема, негайно розглянути питання про ведення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях і згідно з законом привести всі підрозділи, які відповідають за проведення воєнного стану до бойової готовності для того, щоб перекрити кордон країни, забезпечити зупинення так званого безвізового режиму; розглянути питання про зупинення військової співпраці з Російською Федерацією; негайно, адекватно до викликів часу, створити єдиний інформаційний центр в рамках Ради національної безпеки і оборони, який реагував і давав би об'єктивну інформацію стосовно подій, які відбуваються в Україні, особливо в рамках конфлікту і нерозв'язаної війни, яку оголосила Російська Федерація.

О.Турчинов поінформував про вимоги мітингувальників, які зараз знаходяться під Верховною Радою. За його словами, вони вимагають: скасувати літні перепустки народних депутатів, відмовитися депутатам від зарплати та перерахувати її у фонд підтримки армії, відмовитися від спроб балотуватись на наступних позачергових виборах депутатів, а також прийняти закон щодо пропорційної системи за відкритими регіональними виборчими списками, знизити виборчий бар'єр і зробити прозорість витрат під час виборів, що обмежить можливості олігархів.

Головуючий на прохання уряду надав слово Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, який виступив з інформацією щодо енергетичної безпеки України.

А.Яценюк розпочав виступ з "поганої" новини - Росія повністю припинила постачання газу Україні.

"Хороша" новина, за його словами, та, що "на дворі - літо. Друге - у нас 14 мільярдів кубічних метрів газу. І третє - ми подали на російський "Газпром" до суду".

Глава уряду далі поінформував про хід газових переговорів з Російською Федерацією.

А.Яценюк повідомив про те, що два місяці тому Україна направила російському "Газпрому" передарбітражну претензію, відповідно до якої звернулася до РФ з вимогою встановити ринковий, немонопольний і політично невмотивований підхід в формуванні ціни на газ для України.

Він нагадав, що в першому кварталі поточного року ціна на російський природній газ для України, яка підписана між "Газпромом" і "Нафтогазом", складала 268 доларів США. За його словами, "268 доларів США - це ринкова ціна, яка влаштовувала російський "Газпром" до того моменту, доки в Україні не з'явився новий уряд і до того моменту, доки в Україні не пройшли політичні трансформації. Після цього російська компанія "Газпром" виключно під політичною мотивацією збільшила ціну для України вдвічі і ціна майже 500 доларів, якщо бути точним 484 долари 86 центів. Ми не погодились і не погодимось на таку ціну, тому що ця ціна є неринкова, неприйнятна, політично мотивована і дискримінаційна".

"Не дивлячись на наше звернення, Росія так і не пішла на переговорний процес, який мав би на меті дійсно підписання додатку до Угоди і визначення збалансованих і ринкових підходів між Україною і Російською Федерацією. Ми проводили декілька раундів перемовин і Європейська комісія була також долучена до переговорів в трьохсторонньому форматі. Російська сторона звернулась з тим, щоби уряд України взяв участь в цих переговорах і я особисто протягом декількох годин брав участь в цих переговорах, які завершились в три години ранку", - зазначив А.Яценюк і доповів про результати, умови переговорів і про подальші кроки.

Прем'єр-міністр повідомив, що Російська Федерація відмовилась від реального проведення переговорів. "На думку уряду України, газова угода є частиною російського плану по здійсненню агресії по відношенню до Української держави. Це частина плану, яка передбачає цілий ряд заходів по знищенню української незалежності і державності", - заявив А.Яценюк.

Він також заявив, що "вся ця вакханалія з приводу газу була влаштована ще перед візитом Президента України до Брюсселя, де він буде підписувати другу, економічну частину угоди з Європейським Союзом".

Говорячи про подальші дії, А.Яценюк зазначив "ми дочекались того, щоб Росія заявила, що вони йдуть до суду. Росія подала позов до Стокгольмського суду і українська кампанія НАК "Нафтогаз Україна" зразу подала позов, про який ми заявляли 2 місяці тому. Росія вимагає від України 4,5 мільярда доларів США, Україна вимагає від Росії обґрунтовано, пораховано і доведено - 6 мільярдів доларів".

Він пояснив, що таке газовий ринок і про стосунки з російським "Газпромом". "Україна є третім найбільшим ринком "Газпрому". Перед нами німці і Туреччина, ми є треті. Загалом Україна заплатила російському "Газпрому", починаючи з 2009 року, з врахуванням платежів, як "Нафтогазу", так і реального сектору економіки, вдумайтесь, 50 мільярдів доларів США!", - повідомив А.Яценюк і наголосив "тому всі ці байки, які розповідають наші російські сусіди про те, що вони нам помагають, не відповідають дійсності. Росія отримала від України таку суму коштів і ми вважаємо, що в цій цифрі є переплати і саме ці переплати ми будемо вимагати від російського "Газпрому".

Стосовно подальших дій по ситуації всередині країни глава уряду повідомив, що НКРЄ отримало доручення ввести економічно обґрунтовані тарифи на транзит російського природного газу територією України.

Прем'єр-міністр нагадав, що у нас немає угоди з європейськими партнерами про транзит газу. "І фактично Росія зараз отримала в оренду українську газотранспортну систему, тому що є договір. І Росія транспортує свій природний газ за тарифами, який не є економічно обґрунтованим. Саме тому ми звернулись до наших європейських партнерів з тим, щоб перенести точку по поставкам газу з західного кордону на східний кордон. І ми готові до того, щоб наші європейські партнери спільно з Україною здійснювали облік постачання природного газу до країн-членів Європейського Союзу. Щоб потім знову росіяни не розповідали, що щось хтось у когось вкрав", - зазначив він.

Стосовно експлуатації газотранспортної системи А.Яценюк повідомив, що уряд завтра буде затверджувати два проекти закону, один з них - про спільну експлуатацію і модернізацію української ГТС. Він звернувся до народних депутатів невідкладно розглянути цей законопроект.

Глава уряду також доповів про реверс газу, зазначивши, що вже розпочато так званий малий реверс. "Обсяги цього малого реверсу недостатні для того, щоб забезпечити Україну газом. Але при відкритті великого реверсу загальний обсяг поставок на територію України може сягати 15 мільярдів кубічних метрів газу. Це є диверсифікація, і цей обсяг достатній для того, щоб забезпечувати Україну природнім газом", - зазначив глава уряду.

А.Яценюк повідомив, що завтра уряд буде розглядати законопроект про надзвичайний стан в енергетиці. "Ми повинні бути готові до найскладніших обставин і причин. І тому порядок введення надзвичайного стану на енергоринку, механізми контролю, механізми енергоефективності повинні бути відображені в законі і уряд повинен мати важелі впливу на енергетичний сектор країни", - зазначив він.

Говорячи про енергоефективність, А.Яценюк повідомив про створений кризовий енергетичний штаб в уряді. Завдання цього штабу: баланс енергетичних ресурсів, баланс споживання, баланс витрачання і енергоефективність. "Якщо ми будемо так витрачати енергетичні ресурси як їх витрачають більше 20 років, то ми будемо ще раз платити Росії 50 мільярдів доларів ще протягом 5 років і ніколи не досягнемо того, до чого ми йдемо. Це реальна енергоефективність. Саме тому в наших завданнях - це скорочення споживання. Чим менше люди споживають, тим менше вони сплачують. Чим ефективніше підприємства споживають, тим також менше вони сплачують", - наголосив глава уряду.

Завершуючи виступ, А.Яценюк зазначив, що "завдання уряду полягає в тому, щоб боротись за економіку, боротись за компанії, боротись за людей, за мільйони людей, які працюють в металургійному секторі, в хімії. Це сім'ї, це роботи, це зарплата".

"І тому, я не здамся без бою. Будемо вибивати ту ціну, яка ринкова, чесна і справедлива", - заявив Прем'єр-міністр.

О.Турчинов оголосив до розгляду проект постанови про заходи щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України та протидії військовій агресії Російської Федерації. Він повідомив, що сьогодні зранку чотири керівника фракцій внесли на заміну новий проект у вигляді Звернення Верховної Ради до Президента України у зв'язку з подіями на сході України, який фактично охоплює пропозиції, висловлені в попередньому проекті постанови.

О.Турчинов запропонував розглянути це звернення.

Народні депутати включили до порядку денного проект постанови про Звернення до Президента України у зв'язку з подіями на сході України (реєстр. №4087а).

Текст Звернення зачитав народний депутат С.Соболєв.

Народні депутати обговорили проект постанови та внесли свої пропозиції.

Головуючий надав слово народному депутатові Ірині Геращенко, яка повідомила про те, що вона Указом Президента України призначена Уповноваженим Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях.

І.Геращенко, враховуючи серйозну дискусію щодо цієї постанови, внесення важливих пропозицій, запропонувала підтримати її пропозицію про проведення лідерами фракцій консультацій з Президентом України для напрацювання спільної постанови.

О.Турчинов звернувся до керівників фракцій з проханням під час перерви доопрацювати проект постанови з урахування висловлених зауважень і пропозицій.

Парламентарії запропонували головуючому поставити проект постанови для прийняття за основу.

Голосування не було результативним - "за" - 218.

О.Турчинов сказав, що рішення буде прийматися після перерви.

Головуючий повідомив про те, що народні депутати пропонують включити до порядку денного велику кількість законопроектів. Він запропонував проголосувати за включення проектів пакетом.

Народні депутати не підтримали пропозицію ("за" - 119).

Головуючий поставив на голосування кожен законопроект окремо.

Парламентарії включили низку проектів законів постанов до порядку денного сесії.

Низку законопроектів, серед яких - про вибори до Верховної Ради України, проекти Виборчого кодексу, про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань - не були підтримані.

У засіданні було оголошено перерву.

Після перерви головуючий оголосив про входження народного депутата Віталія Іляшенка до складу депутатської фракції "УДАР" та про обрання головою фракції "УДАР" народного депутата Віталія Ковальчука, його заступником народного депутата Віктора Пинзеника.

Народні депутати продовжили розгляд питання про включення до порядку денного сесії проектів законів і постанов.

Парламентарії включили до порядку денного і ухвалили проекти постанов: про звернення Верховної Ради України до Міжнародної Федерації Журналістів, Європейської Федерації Журналістів, Асоціації Європейських Журналістів, міжнародної організації "Репортери без кордонів", Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії, що здійснюється засобами масової інформації Російської Федерації проти України (реєстр. №4026а); про Заяву Верховної Ради України: "Про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців" (реєстр. №4046а); про відзначення 150-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (реєстр. №4233).

До порядку денного було включено проект закону про внесення змін до статті 26 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо забезпечення виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла (реєстр. 4074а).

Народні депутати далі ухвалювали рішення з обговорених питань.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) за реєстр. №4983.

За основу було прийнято законопроекти - про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи (реєстр. №4938) і про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстр. №2203а).

Парламентарії не підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції та учасників національного проекту "Технополіс" - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій і його складових (реєстр. №2063-д).

Народні депутати розглянули у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції генетично модифікованих організмів (реєстр. №0912).

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 193).

Головуючий закрив ранкове пленарне засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд питань порядку.

Парламентарії розглянули низку проектів постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів.

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія доповів, що Комітет рекомендує парламенту прийняти всі постанови, призначивши проведення окремих позачергових місцевих виборів на неділю, 26 жовтня 2014 року. Зокрема, на 26 жовтня 2014 року призначено вибори: Вугледарського міського голови (місто Вугледар Донецької області); Ірпінського міського голови (Ірпінська міська рада Київської області); Малинського міського голови (місто Малин Житомирської області); Кіровського міського голови (місто Кіровське Донецької області); Полонського міського голови (Полонська міська рада Полонського району Хмельницької області); Городенківського міського голови (місто Городенка Городенківського району Івано-Франківської області); Почаївського міського голови (Почаївська міська рада Кременецького району Тернопільської області); Ічнянського міського голови (Ічнянська міська рада Ічнянського району Чернігівської області); Сарненського міського голови (місто Сарни Сарненського району Рівненської області); Любомльського міського голови (місто Любомль Любомльського району Волинської області).

Парламентарії підтримали всі постанови понад 245 голосів.

Верховна Рада внесла зміни до своєї Постанови "Про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області".

Народні депутати також прийняли проекти постанов про зміну і встановлення меж міста Новоград-Волинський і Новоград-Волинського району Житомирської області; про перейменування села Вариводки Білогірського району Хмельницької області; про перейменування села Лукнове Коропського району Чернігівської області.

Верховна Рада за процедурою ad hock ухвалила 156 постанов про призначення позачергових виборів окремих сільських голів на неділю 26 жовтня 2014 року.

Парламентарії розглянули у першому читанні низку законопроектів.

Проект закону про співробітництво територіальних громад (реєстр. №4756) доповів Віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку та ЖКГ Володимир Гройсман. Він зазначив, що метою проекту є визначення організаційно-правових засад співробітництва територіальних громад, принципів, форм, механізмів такого співробітництва, його державної підтримки, фінансування та контролю.

Урядовець звернувся до народних депутатів підтримати законопроект, прийняття якого сприятиме розв'язанню спільних проблем життєдіяльності територіальних громад на місцевому рівні, більш ефективному наданню послуг місцевому населенню, створенню спільних об'єктів муніципальної інфраструктури для декількох територіальних громад, що, у свою чергу, сприятиме розвитку регіонів.

Верховна Рада 281 голосом "за" прийняла законопроект за основу та 274 голосами - в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (реєстр. №4931) доповів народний депутат Андрій Сенченко. Він запропонував врегулювати правові відносини щодо декларування місця перебування громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України, на території України, а також право на здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання.

А.Сенченко закликав колег підтримати законопроект, що стане "доказом проведення державою політики щодо доступності навчання для людей, які незважаючи на анексію Криму залишаються громадянами України".

Парламентарії підтримали законопроект за основу та в цілому ("за" - 233).

За основу та в цілому 264 голосами було прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування Державного земельного банку) за реєстр. №4784. Прийнятим законом виключено із Земельного кодексу та Закону "Про банки і банківську діяльність" положення, які стосуються діяльності Державного земельного банку. Зокрема, з розділу ІХ "Прикінцеві положення" Земельного кодексу виключено положення, якими Кабінету Міністрів доручається створити Державний земельний (іпотечний) банк з відповідною інфраструктурою.

Народні депутати розглянули проект постанови про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону (реєстр. №4048а).

Проектом пропонується посилити захищеність державного кордону з Російською Федерацією, чітко визначити його на місцевості, а також вжити заходів, що обмежать потік диверсантів та матеріальної допомоги терористам. Зокрема, пропонується надати Кабінету Міністрів рекомендації негайно розпочати в односторонньому порядку проведення демаркації ділянки державного кордону з Російською Федерацією на суші, а також тимчасово зменшити кількість діючих пунктів пропуску через державний кордон і посилити контроль над ділянками державного кордону з Російською Федерацією та Республікою Молдова (на ділянках контрольованих невизнаною Придністровською Молдавською Республікою). Потрібно виділити додаткові кошти для фінансування вищезгаданих заходів, а також посилення Державної прикордонної служби.

Парламентарії 261 голосом підтримали проект постанов за основу та в цілому.

Верховна Рада прийняла проекти постанов про утворення Тимчасових слідчих комісій: з питань розслідування обставин знищення військово-транспортного літака Повітряних сил Збройних Сил України ІЛ-76, який заходив на посадку в аеропорту Луганськ (реєстр. №4095а) і з питань розслідування фактів масового переслідування водіїв, які були учасниками мирних акцій протесту з використанням колісних транспортних засобів, та їх притягнення до адміністративної відповідальності (реєстр. №4234).

Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації у них місця проживання) за реєстр. №2336а.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Парламентарії розглянули та прийняли за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровськ) за реєстр. №4900.

Верховна Рада внесла зміни до своєї Постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки використання коштів, перерахованих громадянами України на підтримку Збройних Сил України, та видатків Державного бюджету України, спрямованих на потреби Збройних Сил України" (реєстр. №4097а).

О.Турчинов, закриваючи засідання, нагадав про розглянутий на ранковому засіданні проект постанови  про Звернення до Президента України у зв'язку з подіями на сході України (реєстр. №4087а). Він запропонував ухвалити рішення щодо доопрацьованого проекту на пленарному засіданні у четвер і закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 18 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку