У ВІВТОРОК, 3 ЧЕРВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, повідомив, що вчора силами антитерористичної операції з повітря були знищені блокпости терористів в Луганській області, а також атаковані їхні підрозділи. Була розблокована спроба знищення прикордонників, загін яких знаходився прямо на околицях Луганська. "Сьогодні зранку знищено достатньо багато терористів, які були розташовані в таборі, прихованому ними в промзоні під містом Сєверодонецьком. І зараз відбувається комплекс активних дій підрозділів антитерористичної операції по звільненню північного Донецька. Дії антитерористичних сил достатньо успішні", - зазначив він.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Олександра Ганчукова до складу депутатської фракції КПУ та про вихід народних депутатів Євгена Балицького, Олександра Васильєва, Володимира Вечерка, Сергія Горохова, Віталія Грушевського, Анатолія Денисенка, Віталіни Дзоз, Олександра Дудки, Олександра Козуба, В'ячеслава Лук'янова, Валентини Лютікової, Євгенія Мураєва, Володимира Олійника, Таїсії Повалій, Олександра Пономарьова, Юрія Самойленка, Володимира Струка, Віктора Тихонова, Володимира Чуба зі складу фракції Партії регіонів.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп. У виступах йшлося про проведення антитерористичної операції на сході України.

В.о. голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, зокрема, зазначив, що " антитерористична операція фактично перейшла в абсолютно іншу фазу. І це пов'язано з тим, що Президент Російської Федерації Путін і його найближче оточення фактично віддали команду про пряме вторгнення на територію України. І те, що відбувається на наших східних кордонах, коли фактично через прикордонні пункти Російської Федерації вільно проходять вантажівки зі зброєю, з терористами, свідчить про одне, це вже стало офіційною політикою Російської Федерації і її вищого керівництва щодо прямого стимулювання вторгнення на територію суверенної держави Україна з боку терористичних угрупувань, які прямо фінансуються, підтримуються, а тепер вже, зрозуміло, і організовуються вищим керівництвом Російської Федерації".

С.Соболєв запропонував "терміново вирішити питання щодо можливості надання статусу тим, хто мешкає в Донецькій і Луганській області і знаходиться на територіях, де ведуться прямі бойові дії, фактично тимчасових переселенців".

Голова фракції "Свобода" О.Тягнибок зазначив, що "сьогодні не треба боятися ухвалити важливе і рішуче рішення, яке стосується запровадження воєнного стану в Донецькій і в Луганській областях для того, щоби провести повномасштабну військову операцію щодо ліквідації терористів, які заважають сьогодні розвиватися українській державі, проводять терористичні дії стосовно мешканців Донецької і Луганської області".

О.Тягнибок поінформував про законодавчі ініціативи фракції "Свобода", зокрема, про підготовлений проект постанови стосовно участі громадян України в охороні громадського порядку і державного кордону, яким пропонується встановити порядок застосування холодної і вогнепальної зброї, якою користуються добровільні громадські формування з охорони громадського порядку і Державного кордону України.

Фракція "Свобода" також вимагає проведення люстрації в країні. "Якщо не буде проведена люстрація в Україні, ми не зможемо зреалізувати всіх тих планів, які стосуються реформи української держави і зміцнення обороноздатності країни", - заявив О.Тягнибок.

Представник депутатської групи "Економічний розвиток" Анатолій Кінах повідомив про те, що група наполягає на проведенні в стислі терміни прямих контактів Верховної Ради і новообраного Президента України, на яких необхідно "знайти ті стратегічні пріоритети, які відповідають національним інтересам України, захисту нашої державності, територіальної цілісності і ефективного розвитку".

О.Турчинов у відповідь на виступ представника фракції Партії регіонів В.Медяника звернувся до народних депутатів з проханням, щоб "виступаючі говорили об'єктивну інформацію". "Так, дійсно, відбувається антитерористична операція, дії якої скеровані виключно проти терористів і диверсантів, які знущаються над Донбасом і над Луганщиною. Це мета антитерористичної операції - зупинити тероризм, зупинити знищення людей, зупинити військових іншої країни, які вбивають, які знущаються, які ґвалтують. І саме це мета антитерористичної операції - зупинити цей злочин. І він буде зупинений", - наголосив він.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять військовослужбовців, які загинули під час проведення антитерористичної операції.

Парламентарії заслухали Голову Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, який оприлюднив офіційні результати виборів Президента України 25 травня 2014 року. Він повідомив, що "вчора, 2 червня, Центральна виборча комісія склала протокол про результати виборів Президента України, відповідно до якого за підсумками голосування у день позачергових виборів Президентом України обраним є Порошенко Петро Олексійович, який одержав на виборах 9 мільйонів 857 тисяч 308 голосів виборців, що становить 54,7 відсотка, тобто більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Сьогодні відповідні повідомлення опубліковані у засобах масової інформації".

М.Охендовський нагадав, в яких умовах відбувалися вибори і повідомив, що вони пройшли в усіх регіонах України, де їх проведення було передбачено законом. "Голосування відбулося у 189 територіальних виборчих округах та в закордонному виборчому окрузі. 25 травня для виборців були відкриті 29 тисяч 213 виборчих дільниць, робота виборчих комісій 3 тисяч 23 дільниць було унеможливлено терористичними угрупуваннями", - зазначив він і наголосив, що має всі підстави стверджувати, що "сотні тисяч людей, які організовували підготовку виборів у дільничних і окружних виборчих комісіях, органах ведення державного реєстру виборців, а також і сама Центральна виборча комісія зробили все можливе для того, щоб в Україні відбулися по-справжньому вільні, чесні та справедливі вибори".

Верховна Рада прийняла Постанову "Про дату, час і місце проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складанню присяги Українському народові новообраним Президентом України". Постановою передбачено провести 7 червня 2014 року о 10 годині у сесійному залі урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене складанню присяги Українському народові новообраним Президентом України.

Парламентарії дали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт ("за" - 235) та згоду на обрання стосовно народного депутата України О.Царьова запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ("за" - 226).

Головуючий на вимогу фракцій Партії регіонів і КПУ оголосив перерву у засіданні на півгодини.

Після закінчення перерви головуючий надав слово голові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову, який заявив, що учора українська авіація завдала повітряного удару по будівлі Луганської обласної адміністрації, в результаті якого загинуло щонайменше 7 мирних громадян, багато поранено.

О.Єфремов наголосив, що "застосування владою військової авіації про мирного населення є безпрецедентним за своєю жорстокістю злочином", "з приводу чого влада не зробила жодних заяв, не зробила жодного кроку для розслідування цього злочину".

О.Єфремов запропонував прийняти постанову про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду на основі Римського статуту для розслідування воєнного злочину, вчиненого проти мирних громадян України у м. Луганськ 2 червня 2014 року.

О.Турчинов звернувся до О.Єфремова з проханням "не дезінформувати людей, щоб ми не захищали терористів". За його словами, у заяві "чомусь жодної інформації немає про те, як 12 годин йшов бій на знищення наших прикордонників під Луганськом".

Народні депутати обурювалися виступом керівника фракції Партії регіонів, звинувачували його у "пособництві тероризму" і вимагали реакції Генеральної прокуратури.

У Верховній Раді з доповіддю щодо енергетичної безпеки України та фінансово-економічної політики уряду виступив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він сказав, що повинен був розпочинати свій виступ на фоні відключення постачання газу з боку Російської Федерації. Але учора вночі РФ відмовилася від свого наміру.

А.Яценюк поінформував про перебіг стосунків між Україною і Росією в останні місяці, наголосив, що "Росія використовує енергетику як газову зброю". "Україна чітко заявила, що за таких обставин ми йдемо до Стокгольмського арбітражного суду і в п'ятницю вже вночі був підготовлений позов, відповідно до якого Україна вимагає в Росії встановити, в першу чергу, справедливу ціну, а також Україна в цьому позові буде вимагати низку компенсацій від російської компанії "Газпром"", - зазначив він.

Глава уряду констатував, що вчора фактично розпочався переговорний процес між "Нафтогазом" і "Газпромом". Він дуже стримано оцінив будь-які перспективи цих перемовин. За його словами, "цей шлях необхідно пройти, в результаті чого повинен бути підписаний додатковий договір, проект якого український "Нафтогаз"передав ще в неділю ввечері.

Прем'єр-міністр заявив, що "Україна наполягає на збереженні ціни 268 доларів за одну тис. м3".

А.Яценюк стосовно ціни на газ також заявив, що "за ніяких обставинах Україна не буде платити Росії 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу. І іншої дискусії не буде. Це не ринкова ціна, це політична ціна. Такої ціни немає в Європі. І, якщо Росія розглядає Україну як дійну корову, то вона глибоко помиляється".

"Ми націлені на захист наших інтересів. Якщо угода не буде досягнута в рамках передарбітражного врегулювання спору, ми йдемо в Стокгольмський суд. Я хочу чітко заявити, що український уряд використає всі засоби і методи для захисту законних прав Української держави. Ми нічого не просимо в Росії, ми вимагаємо ринкового підходу, ми вимагаємо підписати угоду. Ми готові платити - тільки не політичну, а ринкову газову ціну", - наголосив він.

А.Яценюк поінформував про наявність газу в сховищах. "Коли ми прийшли, в українських сховищах загалом було 5 мільярдів кубічних метрів газу. 5 мільярдів кубічних метрів газу - це є виключно буферний газ, який практично неможливо підняти на поверхню. Станом на сьогоднішній ранок в українських газосховищах є 12 мільярдів кубічних метрів газу. Ми накопичили ресурси. Звичайно, цих ресурсів недостатньо. І для того, щоб пройти зиму, мінімально нам необхідно ще придбати 7 мільярдів кубічних метрів газу".

Прем'єр-міністр поінформував про реформування НАК "Нафтогаз України". "Уряд буде приймати рішення щодо реформування Національної акціонерної компанії. На базі Національної акціонерної компанії ми будемо створювати дві додаткові компанії, так як цього вимагає тертій енергетичний пакет і як цього вимагає Енергетична хартія й наше членство у Енергетичному співтоваристві. Україна створить Публічне акціонерне товариство "Українська газотранспортна система", яке буде відповідати виключно за прокачку газу магістральними шляхами", - повідомив він.

За словами доповідача, уряд створить Публічне акціонерне товариство "Українські газові сховища", яке буде займатися виключно оперуванням накопичення і відповідно відпуску з українських газових сховищ природного газу всім суб'єктам форм господарювання.

А.Яценюк також поінформував про звернення України до Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки з пропозицією реалізувати проект щодо спільної експлуатації та модернізації української газотранспортної системи. "Ми вважаємо, що європейські і американські інвестори повинні бути залучені і до модернізації, і до експлуатації української ГТС і саме для цього буде створюватися публічне акціонерне товариство "Українська газотранспортна система"", - сказав він.

Прем'єр-міністр окремо наголосив на необхідності реформування в цілому енергетики країни. "Виходячи з того, що протягом останніх п'яти років взагалі не було збільшено інвестицій у власний видобуток, ситуація по власному видобутку є вкрай складна. Для того тільки, щоб зберегти хоча би, принаймні, обсяги власного видобутку, нам необхідні значні інвестиції або в будівництво ДКСів - дожимні компресорні станції. А для того, щоб збільшити такий обсяг виробництва, нам необхідні мільярдні інвестиції в буріння", - зазначив він.

А.Яценюк говорячи про енергетичну політику, зазначив, що вона повинна складатися з двох блоків: перше - більше добуваємо, друге - менше споживаємо.

Глава уряду також поінформував про підготовлений план, що робити, якщо Росія відключить постачання газу. "Ми відверто кажемо, що відключення Росією газу не знято з порядку денного. Абсолютно зрозуміло, що Російська Федерація буде воювати з Україною всім, чим тільки вони можуть, в тому числі, і буде використовувати газову зброю. Все, що у нас є в арсеналі, нами використано. Якщо буде підписана угода, я доповім парламенту і про параметри цієї угоди, і про ціну цієї угоди. Якщо така угода не буде підписана, я вже доповідаю парламенту, що ми будемо судитися з "Газпромом" у Стокгольмі. Судова процедура - це не місяць і навіть не рік, але ми іншого шляху не бачимо, і той перелік енергетичних реформ, який щойно був заявлений у парламенті, буде виконуватися урядом", - наголосив А.Яценюк.

А.Яценюк, відповідаючи на запитання народних депутатів, поінформував про стан вугільної галузі, про заходи щодо енергоефективності, енергозбереження і диверсифікації, про підвищення тарифів і послуг на енергоносії, про соціальний захист населення, про позови стосовно власності в Криму, в тому числі стосовно енергетичних підприємств тощо.

А.Яценюк, завершуючи виступ, сказав, що у п'ятницю під час Години запитань до уряду він відповість на всі запитання народних депутатів.

Народні депутати далі приймали рішення з обговорених питань.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до статті 13 Закону "Про оздоровлення і відпочинок дітей" (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками) (реєстр. №3375).

За основу прийнято законопроекти: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї (реєстр. №1181); про внесення змін до Закону "Про лікарські засоби" щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб (реєстр. №3818); про внесення змін до статті 13 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. №2246); про внесення змін до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника) (реєстр. №4402); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни (реєстр. №4081); про відкритість використання публічних коштів (реєстр. №2012а); про внесення змін до статті 26 Закону "Про зайнятість населення" (щодо працевлаштування випускників навчальних закладів) (реєстр. №2883).

На доопрацювання направлено законопроекти: про внесення змін до Закону України "Про адміністративні послуги" (щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг) за реєстр. №2149.

За результатами голосування відхилені законопроекти: про внесення змін до Земельного і Лісового кодексів України щодо утримання охоронних зон об'єктів передачі електричної енергії (реєстр. №4436); про Державне бюро розслідувань України (реєстр. №3042); про внесення змін до статті 22 Закону "Про захист економічної конкуренції" щодо державного контролю за концентрацією суб'єктів господарювання (реєстр. №2563); про внесення змін до Закону "Про розвиток і державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні" (щодо удосконалення окремих положень) (реєстр. №№3614, 3614-1); про внесення змін до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні) (реєстр. №1220-д); про електронну комерцію (реєстр. №2306а).

Народні депутати включили до порядку денного сесії проект закону про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті (реєстр. №4953).

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення ефективного функціонування столиці України - міста Києва (реєстр. №4939) у першому читанні доповів народний депутат В.Карпунцов. Він зазначив, що цим проектом з метою забезпечення відновлення ефективного функціонування столиці України - міста Києва пропонується закріпити на законодавчому рівні обов'язок Президента України призначати на посаду голови КМДА виключно особу, обрану Київським міським головою, а також ліквідувати районні у місті Києві державні адміністрації та сформувати на їх основі представництва КМДА у районах міста Київ, які у субординаційних зв'язках з КМДА будуть забезпечувати державне управління, а у випадку утворення районної у місті в місті Києві ради функції та повноваження органу місцевого самоврядування - виконавчого органу районної в місті Києві ради.

Проектом також передбачається у Кодексі України про адміністративні правопорушення та низці інших законодавчих актів забезпечити впорядкування правил паркування транспортних засобів.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу ("за" - 221).

О.Турчинов зачитав заяву народного депутата Петра Порошенка про складення ним повноважень у зв'язку з обранням його на посаду Президента України.

Верховна Рада 276 голосами достроково припинила повноваження народного депутата П.Порошенка.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності державної служби зайнятості) за реєстр. №4808 доповіла Міністр соціальної політики Людмила Денісова. З метою визначення статусу та упорядкування діяльності Державної служби зайнятості Л.Денісова запропонувала розроблений урядом законопроект, основними положеннями якого є: виключення із законів про зайнятість населення та страхування від безробіття норм, що визначають статус Державної служби зайнятості як центрального органу виконавчої влади. За її словами, Державна служба зайнятості як центральний орган виконавчої влади так і не розпочала свою діяльність і всі функції виконує зараз система центрів зайнятості під керівництвом Мінсоцполітики.

Проектом пропонується відновити статус Державної служби зайнятості як виконавчої дирекції Фонду соціального страхування на випадок безробіття, законодавчо закріпити віднесення працівників Державної служби зайнятості до державних службовців та надати правлінню Фонду соціального страхування від безробіття аналогічних, закріплених за іншими страховими фондами, повноважень, що визначені в основах законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також усунути прогалини в законодавстві щодо визначення правлінням фонду мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб, оскільки законодавством взагалі не визначено жодного органу, який би мав право встановлювати такий розмір по безробіттю.

Законопроект 232 голосами було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони заповідних територій) за реєстр. №3400.

Рішення за результатами голосування не прийнято ("за" - 134).

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до статті 120 Кодексу цивільного захисту України (щодо отримання пільг з оплати комунальних послуг) за реєстр. №3452 доповів голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Бутківський. Він зазначив, що законопроект розроблено з метою конкретизації та біль чіткого визначення кола осіб рядового і начальницького складу державної пожежної охорони, органів та підрозділів цивільного захисту та членів їхніх сімей, які можуть бути визнані пільговиками щодо отримання знижки плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) та вартості палива, у тому числі рідкого у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення.

Народний депутат запропонував прийняти законопроект, що дасть можливість поновити пільги особам рядового та начальницького складу державної пожежної охорони з оплати комунальних послуг, звільненими зі служби за віком, через хворобу або вислугою років.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу ("за" - 175").

Проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності у сфері дозвільної системи (реєстр. №2511а) доповів народний депутат Олег Зарубінський. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту відсутністю нормативно-правового регулювання відповідальності власників пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії за недотримання встановлених законодавством правил та порядку.

Народний депутат запропонував встановити відповідальність власників пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії за порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу таких пристроїв; порушень правил зберігання, носіння або перевезення пристроїв; порушення строків реєстрації (перереєстрації) і правил взяття пристроїв на облік; ухилення від реалізації пристроїв.

Парламентарії 230 голосами підтримали законопроект у першому читанні.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проекти законів про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" (щодо забезпечення діяльності) за реєстр. №4772 і про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки) за реєстр. №2609а.

За результатами голосування ("за" - 138) відхилено законопроект про внесення змін до Закону "Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину" (щодо диференціації ставок) за реєстр. №3654.

Проект Закону про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті (реєстр. №4953) доповів народний депутат М.Рудьковський. Один з авторів законопроекту запропонував з метою підтримки громадян України, які мають невиконані зобов'язання за договорами споживчого кредиту в іноземній валюті (валютних кредитів), укладеними з фінансовими установами та банками України шляхом встановлення порядку і умов конвертації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України мінімалізувати негативні наслідки інфляції національної валюти для громадян України та убезпечити зазначених громадян від виникнення скрутної фінансової ситуації.

Проектом, зокрема, передбачається до прийняття і набуття чинності законодавством у цій сфері, з метою зменшення напруги в суспільстві і знаходження компромісу ввести мораторій (заборону) на примусове відчуження рухомого і нерухомого майна позичальників (боржників), які мають кредитні зобов'язання за договорами споживчого кредиту в іноземній валюті.

Народні депутати 241 голосом підтримали законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули та обговорили проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України) за реєстр. №4621.

Рішення щодо проекту буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 4 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку