У П'ЯТНИЦЮ, 16 ТРАВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо організації здійснення соціальних виплат в Автономній Республіці Крим, Донецькій та Луганській областях.

О.Турчинов повідомив, що Кабінет Міністр сьогодні проводить виїзне засідання у м. Вінниці. Тому у пленарному засіданні беруть участь перші заступники міністрів. Водночас, головуючий зазначив, що, враховуючи значимість питання, яке сьогодні розглядається, доповідати буде Міністр соціальної політики і праці Л.Денісова.

Міністр соціальної політики і праці Людмила Денісова поінформувала про стан соціальних виплат у державі. Вона зазначила, що у цих складних умовах, в яких зараз працює уряд, вчасно забезпечуються всі соціальні виплати, пенсії і допомоги сім'ям з дітьми тощо.

Л.Денісова повідомила, що станом на сьогодні профінансовано понад 65% місячної заявки всіх виплат пенсій по всіх регіонах України. "Виплата здійснюється вчасно" - наголосила вона.

Міністр також доповіла про ситуацію з виплатою державної допомоги з дітьми - 93% громадян вже отримали виплати; про виплату допомог з фондів соціального страхування; про виплати із заборгованості по заробітних платах тощо.

Доповідачка поінформувала про стан безробіття в країні - станом на 8 травня зареєстровано 481 тисяча безробітних громадян, 377 з яких отримують допомогу по безробіттю.

Л.Денісова також повідомила, що із Автономної Республіки Крим виїхало неорганізовано, крім родин військовослужбовців, 8 тисяч 558 осіб - це 4313 родини.

Міністр далі доповіла про ситуації з соціальними виплатами в АР Крим, Донецькій та Луганській областях, поінформувала про проблеми та труднощі, які виникають, особливо з доставкою виплат.

Л.Денісова нагадала, що 16 березня у Криму відбувся так званий "референдум" і з 17 березня АР Крим не може отримувати кошти ні через банківську систему, ні через систему казначейського обслуговування або ж поштові відділення. За її словами, у Криму та Севастополі перебуває 2 млн. 100 тисяч осіб, які знаходяться під захистом України. "Пенсіонери, які знаходяться на окупованих територіях, не можуть отримати пенсії, якщо вони не виїжджають на материкову частину України. Ми спростили порядок отримання пенсій і соціальної допомоги через фонди соціального страхування", - повідомила урядовець.

Л.Денісова також зазначила, що у Міністерстві є електронний реєстр усіх отримувачів допомог, а у Пенсійному фонді - реєстр отримувачів пенсій. Вона повідомила, що Міністерство розробило порядки отримання мешканцями окупованих територій призначених їм соціальних допомог і пенсій.

Міністр відзначила, що ситуація з виплатами у Донецькій та Луганських областях значно ускладнилася через блокування з боку сепаратистів відділень Державного казначейства і Національного банку, що унеможливлює вчасні виплати. За її словами, як тільки вдасться відновити роботу цих відділень, виплати пенсій і соціальних допомог будуть відновлені.

Голова Державної казначейської служби Тетяна Слюз доповіла про роботу очолюваного нею відомства. Вона відзначила, що протягом двох місяців управління Служби у Донецької і Луганської областей працювали в дуже напруженій ситуації у зв'язку з сепаратистським діями. За її словами, планомірно проводилися всі видатки, в першу чергу, за захищеними статтями, своєчасно виплачувалися заробітні плати, пенсії, допомоги на дітей, комунальні платежі тощо. Деякі затримки відбувалися у зв'язку з відключенням програмного забезпечення у містах, коли проводилися атаки сепаратистів.

Т.Слюз подякувала працівникам Служби у Донецькій і Луганській областях, які незважаючи на військові умови роботи, щоденно виходять на роботу і чесно виконують свої обов'язки.

Голова Державного казначейської служби повідомила про загрози з боку сепаратистів, які перешкоджають виплаті видатків, зокрема, шахтарям - 215 млн. гривень, пенсіонерам - понад 193 млн. грн., виплата авансових платежів заробітної плати, дороги дітям, захищених статей видатків - на 150 млн. грн. За її словами, якщо такі дії сепаратистами далі будуть проводитися, Казначейство не може виплачувати ці платежі.

Т.Слюз запевнила жителів Донецької і Луганської областей, що буде вживати всіх заходів, щоб вони вчасно отримували всі призначені їм виплати.

Наступний доповідач - Перший заступник Голови Національного банку Володимир Кротюк - повідомив, що Національний банк в основному контролює ситуацію в банківській системі країні, свою роботу спрямовує на забезпечення життєдіяльності регіонів.

За його словами, під посиленим контролем Національного банку знаходиться діяльність банків у східних регіонах країни. "Проблемою є створення умов для безпечної роботи банків, збереження життя і здоров'я банківських працівників і клієнтів банків", - сказав В.Кротюк.

Він також повідомив про цілеспрямовані атаки на відділення деяких банків, зокрема, Приватбанку, про захоплений учора автомобіль цього банку з готівкою 1,5 млн. грн..

В.Кротюк повідомив про те, що у східних регіонах було більше 20 нападів на банківські відділення, пошкоджено та зруйновано понад 100 банкоматів та спричинені банкам збитки на суму понад 13 млн. гривень.

За його словами, такі дії можуть призвести до зупинки виплат і заробітних плат у східних регіонах.

О.Турчинов, відзначаючи, що на сході країни склалася складна ситуація, закликав мешканців Донецької та Луганської областей підтримати проведення антитерористичної операції, і "покінчити і з терористами, і з сепаратистами в Донецькій і Луганській областях".

Члени уряду та заступники міністрів відповіли на запитання народних депутатів.

Одне із запитань, яке поставила народний депутат Катерина Ващук стосувалося того чи правдиві чутки, що 25 квітня Кабінет Міністр прийняв постанову про виділення 45 га землі у Чорнобильській зоні для будівництва могильника ядерних відходів українських і країн Євросоюзу?

Представник Міністерства палива та енергетики відповів, що 23 квітня уряд прийняв розпорядження щодо надання дозволу державній компанії "Енергоатом" на розробку проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки у Чорнобильській зоні для реалізації проекту спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. За його словами, це сховище необхідно для зберігання відпрацьованого ядерного палива з атомних електростанцій України, яке зараз вивозиться до Російської Федерації. "Вивозиться до Російської Федерації тимчасово, і через деякий термін, згідно з договорами, воно має бути повернене в Україну", - повідомив він.

Представник Мінпаливенерго наголосив: "якщо не збудувати це сховище, то можлива екологічна катастрофа. Це сховище будується відповідно до закону, прийнятого раніше, і воно є необхідним для забезпечення безпечної експлуатації атомних електростанцій".

За його словами, всі екологічні вимоги, норми і процедури, згідно з законодавством України, з залученням новітніх технологій, забезпечуються повно мірою.

Голова Верховної Ради України О.Турчинов уточнив, що відповідно до законодавства на територію України не можуть бути ввезені відходи інших країн, тому це уряд робить лише для українських підприємств.

На цьому Година запитань до уряду завершилася.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський оголосив депутатські запити.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до статті 13 Закону "Про оздоровлення і відпочинок дітей" (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками) за реєстр. №3375 доповів секретар Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Ігор Янків. Він зазначив, що метою проекту є чітке законодавче встановлення віку дітей, що можуть перебувати у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками або іншими законними представниками.

Доповідач запропонував визначити, що діти віком від 4 до 7 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками або іншими законними представниками. Таким чином, за його словами, буде чітко законодавчо встановлено вікові межі перебування дітей у закладах оздоровлення: від 4 до 7 років - разом з батьками, а від 7 до 18 років - самостійно.

І.Янків також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати обговорили законопроект.

Головуючий після завершення обговорення повідомив, що рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному засіданні.

Голова Верховної Ради О.Турчинов повідомив, що 26-27 квітня відбувся позачерговий з'їзд адвокатів України, на якому було призначено трьох членів Вищої ради юстиції - двох адвокатів - Резнікова Олексія Юрійовича і Гречківського Павла Миколайовича та суддю Господарського суду м. Києва Баласа Сергія Валерійовича.

29 квітня у м. Києві відбувся з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, на якому призначені представники Вищої ради юстиції Капліна Оксана Володимирівна, Бойко Андрій Михайлович, Пазікош Ганна Василівна.

Новопризначені члени Вищої ради юстиції перед вступом на посаду склали присягу перед Верховною Радою.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Віктора Остапчука до складу депутатської групи "Економічний розвиток".

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до статті 26 Закону "Про зайнятість населення" (щодо працевлаштування випускників навчальних закладів) за реєстр. №2883 доповів народний депутат Ярослав Сухий. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту невирішеною досі проблемою працевлаштування молоді в Україні, незважаючи на прийняття Закону "Про зайнятість населення".

Народний депутат запропонував передбачити захист молоді, випускників навчальних закладів, які вперше приймаються на роботу, а також стимулювати роботодавців створювати нові робочі місця та приймати на роботу таких громадян, деталізувавши у Законі "Про зайнятість населення" норму, згідно з якою роботодавці отримують компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Такі зміни призведуть до зменшення безробіття шляхом створення додаткових робочих місць для випускників учбових закладів, та інших соціально незахищених категорій громадян.

Я.Сухий також доповів рішення Комітету з питань соціальної політики та праці рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народний депутат звернувся до головуючого з проханням через відсутність більшості парламентаріїв у сесійній залі голосування щодо законопроекту перенести на наступне пленарне засідання.

Народний депутат Я.Сухий доповів ще один законопроект - про внесення змін до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні) за реєстр. №1220-д. Доопрацьований проектом, за його словами, пропонується встановити оплату праці за роботу у святковий і неробочий день працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, в розмірі подвійної середньоденної (годинної) заробітної плати зверх ставки, якщо робота провадилася понад місячну норму робочого часу, а працівникам, які одержують місячний оклад - в розмірі подвійної середньоденної (годинної) заробітної плати зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Парламентарії обговорили законопроект. Рішення щодо нього буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 20 травня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку