У ЧЕТВЕР, 17 КВІТНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив про те, що сьогодні вночі у м. Маріуполі Донецької області була спроба захоплення терористами військової частини з метою заволодіння зброєю та бронетехнікою. "Після третьої спроби штурму, з використанням автоматичної зброї, гранат, пляшок із запалювальною сумішшю, злочинці були контратаковані. Троє злочинців загинули, 13 поранені, 63 захоплені. Решта розбіглись і зараз переслідуються міліцією", - поінформував він.

О.Турчинов також повідомив про те, що 25-а окрема повітрянодесантна бригада, військові якої проявили боягузтво та здали зброю, буде розформована, а військові, винні в цьому, будуть відповідати перед судом. Відповідне доручення отримало Міністерство оборони і Генеральна прокуратура.

Головуючий на вимогу фракцій Партії регіонів і КПУ оголосив перерву у засіданні.

Після перерви головуючий оголосив про вихід народного депутата О.А.Волкова зі складу фракції Партії регіонів.

Заяву фракції Партії регіонів озвучив народний депутат М.Левченко. Він зазначив, що на сході України "гинуть люди, які вийшли під кулі за свої переконання. Точно так само, як ішли під кулі хлопці на Майдані Незалежності в Києві".

М.Левченко звертаючись до представників парламентської більшості, заявив: "ви прийшли до влади збройним шляхом, а потім легалізували свою владу за допомогою тушок, зрадників Партії регіонів. Прийшовши до влади, ви почали діяти, як гауляйтери, і за допомогою своїх західних консультантів наводити тут німецькі окупаційні порядки. А у відповідь ви отримали російський бунт на сході України. І далеко не безглуздий".

М.Левченко повідомив про з'їзд депутатів усіх рівнів, що пройшов напередодні в Донецьку, і зачитав резолюцію цього з'їзду. У резолюції наголошувалося на тому, що стабілізація ситуації в регіоні можлива тільки при бажанні центральних органів влади почути голос мешканців Сходу України.

М.Левченко, висловлюючи думку виборців, повідомив, що з'їзд депутатів усіх рівнів ставить питання про внесення змін до Конституції України, "де раз і назавжди будуть розділені повноваження між регіонами і центром та закріплено статус російської мови як другої державної мови".

"Ми прагнемо нових принципів формування регіональних органів влади, прямих всенародних виборів голів обласних і районних рад, виконкомів цих рад, розпуску обласних і районних державних адміністрацій. Це в інтересах усіх регіонів. Люди повинні обирати ту владу, яка ними керуватиме в регіоні.

Автономна бюджетна політика в рамках унітарної держави і розподіл податків між центром і регіонами, закріплена у Конституції України і Бюджетному кодексі не менш трьомастами голосами. Хто б не прийшов до влади, він не повинен впливати на фінансування, на бюджетну політику регіонів. Це в інтересах будь-якого регіону, який хоче чесно заробляти і витрачати на своїх громадян.

Необхідно негайно почати процес внесення змін в Конституцію України та закони шляхом референдуму і голосування в парламенті", - зазначається у резолюції з'їзду.

З'їзд також вважає "неприпустимим і протизаконним спроби застосування збройних сил і спеціальних підрозділів для придушення акцій протесту у східних областях України".

М.Левченко заявив, що фракція Партії регіонів вимагає прийняття закону, який звільнить людей, які вийшли на Сході України на акції протесту, від відповідальності на будь-якій стадії слідства.

М.Левченко заявив, що поки не будуть виконані ці вимоги фракція Партії регіонів не братиме участь у голосуваннях.

О.Турчинов у відповідь на заяву фракції сказав, що "структури у країні захищають Українську Конституцію, цілісність нашої країни. І виступають жорстко проти тих і тих арештовують, хто пробує розколоти країну, хто пробує зі зброєю в руках займатись злочинною терористичною діяльністю. І ті, хто захищає Україну, завжди будуть мати підтримку українського народу".

О.Турчинов звернувся до тих політичних сил, які в парламенті вважають себе опозицією, з проханням "визначитись: вони з Україною і українським народом або вони з агресорами, які воюють проти нашої держави".

Представники фракцій під час коротких виступів висловилися щодо ситуації в країні.

Голова фракції "Свобода" О.Тягнибок, зокрема, зазначив, що "неприпустимо слухати подібні речі, які щойно пролунали з цієї трибуни. Так, ми визнаємо право всіх мешканців на мирний протест, ми визнаємо, що люди можуть мати свої позиції, і вони можуть апелювати до влади. Але порівнювати дії диверсантів, терористів, сепаратистів з вчорашньою революцією гідності, з дією мітингувальників, протестантів проти бандитської влади, проти бандитського режиму є цинічно і неприпустимо".

За його словами, "сьогодні стоїть чітко питання - антитерористична операція має бути реалізована. І прикриватись живим щитом: жінками, дітьми і пенсіонерами - це не тільки злочинно, це не тільки негідно, але це суперечить правилам четвертої Женевської конвенції. І це трактується в міжнародному законодавстві як військовий злочин. І покривати військові злочини московських терористів, окупантів тут, на території України, є абсолютно неприпустимо".

Народні депутати підтримали пропозицію щодо спільної заяви фракцій про засудження сепаратизму і заклику до єдності України.

О.Турчинов, підсумовуючи виступи, зазначив, що під час Погоджувальної ради обговорювалося питання щодо підготовки заяви парламенту, в якій буде звернення до всіх громадян, в тому числі і громадян, які проживають в Східній Україні, для того, щоб була злагода і єдність в державі.

"Ми чітко висловимо позицію щодо проведення реформи місцевого самоврядування. Чітко висловимо позицію щодо ліквідації місцевих адміністрацій і формування виконкомів шляхом обрання їх місцевими радами. Ми не будемо повторювати ті злочинні кроки щодо абсолютизації влади, які робив режим Януковича. Ми йдемо назустріч людям. І в цьому наша принципова відмінність", - наголосив О.Турчинов.

Головуючий попросив підготувати таку заяву з тим, щоб на вечірньому засіданні її прийняти.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Вони прийняли рішення з обговореного питання, ухваливши в цілому проект постанови про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України (реєстр. №4519).

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проекти законів про внесення змін до законів "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" та "Про зайнятість населення" (щодо статусу біженців) за реєстр. №4574 і про внесення змін до Закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (щодо дострокового припинення повноважень членів ради) за реєстр. №2829.

Парламентарії не підтримали повернення до голосування за законопроекти про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) за реєстр. №1098; про внесення змін до Закону "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо надання Київському міському голові можливості реально впливати на розвиток міста) за реєстр. №4638 і про внесення змін до Закону "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо призначення на посаду голови Київської міської державної адміністрації виключно особи, обраної Київським міським головою) за реєстр. №3004.

Проект закону про внесення змін до статті 18 Закону "Про міліцію" щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Він нагадав, що прийнятим у першому читанні законопроектом пропонується встановити обов'язок відшкодувати Міністерству внутрішніх справ витрати, пов'язані з утриманням у вищому навчальному закладі для курсантів вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ у разі, якщо вони достроково розірвали договір про навчання, та для осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, звільнених зі служби протягом трьох років після закінчення такого вищого навчального закладу.

А.Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти цей проект в цілому.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів ("за" -224).

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про повернення до голосування щодо цього проекту.

Парламентарії розглянули у другому читанні законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою (реєстр. №0921).

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан доповідаючи проект, закликав парламентаріїв прийняти цей законопроект, який парламент не може прийняти 15 років, в цілому. За його словами, під час доопрацювання була врахована 31 поправка, редакційно враховано 4 поправки.

Народний депутат М.Джемільов, автор законопроекту, назвав цей проект найбільш багатостраждальним, оскільки він розглядався депутатами чотирьох скликань за трьох президентів. Він зазначив, що проект був зареєстрований у парламенті кілька разів у різних варіантах та врешті був ухвалений конституційною більшістю голосів, але ветувався главою держави. "Драматичні події останніх місяців надали цьому проекту закону такого звучання, яке ми всі мали почути з перших днів незалежності України. Я маю на увазі негайне та повне відновлення прав депортованого кримськотатарського народу та інших депортованих громадян як запоруку миру та стабільності в Криму та в цілому в Україні", - наголосив М.Джемільов.

Верховна Рада 238 голосами прийняла законопроект в цілому.

Народні депутати підтримали рішення профільного комітету про зняття з розгляду у зв'язку з втратою актуальності законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності посадових осіб операторів електронних майданчиків (реєстр. №2138).

За результатами голосування ("за" - 190) не прийнято проект закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин (реєстр. №2855).

Парламентарії не підтримали законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна) за реєстр. №2049а; про внесення змін до статті 12 Закону "Про екологічний аудит" (щодо об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку) за реєстр. №2053а.

За результатами голосування було відхилено проект закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду (реєстр. №2183а).

Народні депутати обговорили низку законопроектів у другому читанні. Прийняття рішення щодо них було перенесено на вечірнє засідання.

О.Турчинов повідомив, що він щойно зустрічався з фракцією Партії регіонів. За його словами, під час зустрічі йшлося про напрацювання формату щодо спроби мирного врегулювання ситуації в Донецьку. Особливо це важливо напередодні великих християнських свят. "Ми за те, щоб використати всі можливості мирного урегулювання проблеми. Ми за те, щоб всі наші громадяни разом, незалежно від того, де вони мешкають, в Донецьку чи у Львові, разом будували спільний наш дім - Україну", - зазначив він.

О.Турчинов оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Парламентська республіка", головою якого обрано народного депутата А.Деркача.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати приймали рішення з обговорених питань. Вони, зокрема, не підтримали повернення до голосування по законопроектах: про внесення зміни до статті 18 Закону "Про міліцію" щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ (реєстр. №2050а); про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин (реєстр. №2855); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна) за реєстр. №2049а.

Верховна Рада 244 голосами прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до статті 1 Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України) за реєстр. №1016; про внесення змін до статті 35 Господарського процесуального кодексу (щодо підстав звільнення від доказування) за реєстр. №0927; про Суспільне телебачення і радіомовлення України (реєстр. №1076).

На доопрацювання було направлено законопроект про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені (реєстр. №4389).

За результатами голосування відхилено проект закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстр. №2600).

Народні депутати повторно розглянули Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" з пропозиціями Президента України (реєстр. №0985).

Перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова доповіла з яких причин Глава держави не підписав цей закон та пропозиції, з урахуванням яких цей закон може бути прийнятий у новій редакції.

Народні депутати закликали ухвалили цей закон. Під час обговорення також висловлювалися пропозиції щодо направлення його у профільний комітет.

Головуючий запропонував направити законопроект на доопрацювання, скоротивши терміни його підготовки для прийняття в цілому.

Верховна Рада 235 голосами направила законопроект у профільний комітет для доопрацювання. Парламентарії також підтримали пропозицію щодо скорочення процедури підготовки закону.

Народні депутати далі розглянули питання ратифікації, зокрема проект закону про ратифікацію Будапештської конвенції про договір перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами (КПВВ) за реєстр. №0078.

Верховна Рада 232 голосами ратифікувала Будапештську конвенцію.

Народні депутати, розглянувши питання про включення до порядку денного сесії законопроектів, не підтримали включення проектів законів: про Національну службу боротьби з корупцією (реєстр. №4700); про внесення змін до чинного законодавства України щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживанням владою (реєстр. №4607); про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантії проведення дострокових виборів президента України та проміжних виборів до Верховної Ради України в умовах надзвичайного та воєнного стану) за реєстр. №4698.

Верховна Рада 157 голосами прийняла проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масового переслідування водіїв, які були учасниками мирних акцій протесту з використанням колісних транспортних засобів, та їх притягнення до адміністративної відповідальності (реєстр. №4234).

Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "За енергетичну незалежність України", головою якого обрано народного депутата О.Домбровського.

О.Турчинов зазначив, що у сесійному залі не вистачає народних депутатів для прийняття позитивних рішень і достроково закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у п'ятницю, 18 квітня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку