У ВІВТОРОК, 1 КВІТНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

На початку ранкового пленарного засідання із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що учора ввечері у центрі Києва відбулася надзвичайна подія: в результаті стрілянини три людини були поранені і нападник був затриманий. За його словами, вночі працівники міліції провели роззброєння і виведення людей, які незаконно перебували в готелі "Дніпро". "Незалежно від того, хто належить до якої політичної сили, хто ходить до якої церкви, незалежно від того, хто говорить ті чи інші політичні гасла, український народ вимагає порядку. Ті, хто носить зброю, можуть бути виключно в Збройних Силах України, в Національній гвардії, в Службі безпеки або в інших воєнізованих формуваннях", - зазначив він і запропонував включити до порядку денного засідання проект постанови про негайне роззброєння незаконних збройних формувань в Україні.

Народні депутати 235 голосами підтримала пропозицію.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів проект постанови, яким пропонується "у зв'язку з надзвичайною суспільно-політичною ситуацією, що склалася в країні, загостренням криміногенної обстановки і системними провокаціями з боку іноземних громадян на південному сході України та в місті Києві, Верховній Раді зобов'язати Міністерство внутрішніх справ та Службу безпеки України негайно провести роззброєння незаконних збройних формувань". Проектом передбачено, що ця постанова набирає чинність з моменту її прийняття.

Під час обговорення парламентарії підтримали проект постанови. За їхніми словами, таке роззброєння необхідно провести у найстисліші строки.

Парламентарії також пропонували включити до порядку денного і прийняти законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту прав на нерухоме майно (реєстр. №4613), яким передбачається посилити покарання "збройним бандам, які сьогодні ходять по домах, грабують і мародерствують".

Народні депутати звертали увагу на те, що сьогодні три мільйони одиниць зброї знаходиться в нелегальному обігу. Тому, на їхню думку, потрібно створити механізм, щоб люди могли легально володіти зброєю, щоб захисти себе. У цьому зв'язку пропонувалося розглянути законопроект про цивільну зброю і боєприпаси.

Верховна Рада 256 голосами прийняла проект постанови за основу та в цілому.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів С.Аверченка і В.Чернякова.

Парламентарії внесли уточнення до прийнятої постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення", визначивши датою проведення цих парламентських слухань 21 травня.

Народні депутати розглянули кадрові питання. Було прийнято постанови, якими з посад членів Центральної виборчої комісії звільнено О.Копиленка і Ю.Донченка.

Іншими постановами на посади членів Центральної виборчої комісії призначено К.Березюк і О.Діденка.

Верховна Рада призначила 6 членів Ради Національного банку України за квотою парламенту: О.Біланенка, С.Буковинського, О.Кандибку, Т.Ковальчука, В.Ломаковича, І.Лютого.

Народні депутати не підтримали пропозицію в.о. Президента України про призначення С.Полторака на посаду командувача Національної гвардії України.

О.Турчинов попросив розглянути це питання профільному комітету.

В. о. Міністра оборони М.Коваль доповів проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2014 році для участі у багатонаціональних навчаннях. Він зазначив, що прийняття законопроекту необхідне для виконання визначених статтею 85 Конституції України вимог щодо допуску підрозділів Збройних Сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних військових навчаннях у 2014 році.

Законопроектом передбачено допуск підрозділів інших держав для участі у восьми багатонаціональних навчаннях. До навчань залучаються підрозділи ЗС України та країн ЄС і НАТО. При цьому кількість військовослужбовців ЗС України паритетна кількості військовослужбовців іноземних держав.

За словами доповідача, до навчань планується залучити близько 2500 тисяч військовослужбовців ЗС України та приблизно таку ж кількість з інших держав-партнерів. "Сама ідея, дух проведення цих навчань відповідає положенням Закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" та позаблокового статусу нашої держави. Основна тематика навчань спрямована на підготовку до участі в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки, гуманітарних та пошуково-рятувальних операціях на суші та на воді, а також захисту кордонів нашої держави. Рішення Президента України щодо проведення багатонаціональних навчань потребує оперативного схвалення у Верховній Раді. Несвоєчасне його прийняття може призвести до ускладнень, пов'язаних з укладенням міжнародних технічних угод щодо проведення навчань та виконання заходів з підготовки до них як нашим Збройним Силам, так і державам партнерам", - зазначив М.Коваль.

В.о. Міністра оборони також повідомив, що витрати на проведення навчань враховано в Держбюджеті на 2014 рік. "Крім того, наші партнери традиційно спрямовують значні ресурси на проведення цих навчань. Участь ЗС України у багатонаціональних навчаннях є доброю нагодою для розвитку наших оперативних спроможностей, підвищення польового вишколу, сприятиме зміцненню довіри та безпеки між країнами-учасницями", - наголосив М.Коваль.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати включили законопроект до порядку денного засідання і 235 голосами прийняли законопроект за основу та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) доповів секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Руслан Князевич. Він повідомив, що до другого читання подано 311 поправок, з яких 156 пропонується врахувати, 42 врахувати частково, 11 врахувати з редакційним уточненням, а 102 відхилити.

Р.Князевич звернув увагу на те, що Комітетом підтримано пропозицію підкорегувати назву законопроекту і зараз цей законопроект не тільки про вибори депутатів місцевих рад, а й про внесення змін до інших законів, пов'язаних, відповідно, з цими питаннями. Комітетом прийняте одноголосне рішення: рекомендувати Верховній Раді цей проект закону за результатами розгляду у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту.

За результатами голосування жодна з поправок не була підтримана, а законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 208).

Новопризначені члени Центральної виборчої комісії К.Березюк і О.Діденко склали присягу перед Верховною Радою.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після перерви О.Турчинов повідомив про результати засідання Погоджувальної ради. За його словами, керівники депутатських фракцій не дійшли консенсусу щодо 308-ї поправки законопроекту про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу). Тому зараз немає можливості прийняти цей законопроект.

О.Турчинов дав доручення профільному комітету узгодити текст цього закону, зокрема, щодо внесення змін до терміну проведення голосування для того, щоб не зірвати вибори 25 травня. Він також сказав, що наступне пленарне засідання 8 квітня розпочнеться з розгляду саме цього законопроекту.

О.Турчинов також повідомив, що учасники засідання не досягли домовленості щодо голосування за інші законопроекти.

Головуючий закрив пленарне засідання.

2-4 квітня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 8 квітня.


Повернутись до публікацій

Версія для друку