У ЧЕТВЕР, 27 БЕРЕЗНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив про звільнення українських військовослужбовців з полону: генерал-майора Воронченка, полковника Мамчура, підполковник Делятицького, майор Ломтєва, які вже на свободі.

Головуючий повідомив про входження народного депутата Анатолія Ревенка до складу депутатської фракції політичної партії "УДАР".

О.Турчинов зазначив, що сьогодні дуже відповідальний день - уряд презентує антикризові заходи. За його словами, це перший пакет найважливіших законодавчих актів, які необхідно прийняти парламенту. Він попросив народних депутатів підтримати пропозицію Кабінету Міністрів щодо включення до порядку денного сесії проектів законів про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні (реєстр. №4576) і про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2014 рік" (реєстр. №4575).

Голосування не було результативним ("за" - 220).

О.Турчинов звернувся до народних депутатів з проханням зайняти свої місця у сесійному залі і проголосувати за включення законопроектів до порядку денного сесії.

Парламентарії знову не підтримали пропозицію про включення урядових законопроектів ("за" - 221).

Головуючий надав слово представникам фракцій. Вони запропонували провести "виховну роботу" з керівниками фракцій і груп, і індивідуально з народними депутатами, які входять в коаліцію. Пропонувалося також включити в порядок денний законопроекти, далі обговорити у фракціях, в комітетах і повернутися до розгляду тоді, коли визначать комітети і фракції.

Представники фракцій також пропонували включити до порядку денного ще кілька законопроектів, зокрема, про утилізаційний збір (реєстр. №4238), про відновлення довіри судової влади (реєстр. №4378-1) тощо.

Головуючий запропонував включити законопроекти за реєстр. №№4576 і 4575 до порядку денного сесії.

Парламентарії 239 голосами підтримали пропозицію.

Народні депутати 233 голосами підтримали наступну пропозицію головуючого про продовження пленарного засідання до завершення розгляду питань порядку денного.

Перед Верховної Радою виступив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він попросив дати йому час, "щоб усвідомити, в якому стані знаходиться країна і що треба невідкладно робити для того, щоб врятувати України від банкрутства". "Країна знаходиться на межі економічного і фінансового банкрутства", - заявив Прем'єр-міністр.

А.Яценюк далі навів деякі цифри, які характеризують економічний стан держави сьогодні.

"Перша цифра, яка пропонується до уваги українського народу, який повинен запитати в урядів з 2010 по 2014 рік - це цифра загального фіскального розриву. Іншими словами, скільки не вистачає в країні коштів в 2014 році?", - запитав він і звернувся до фракції Партії регіонів, щоб вона почула про те, до чого довели країну за останніх чотири роки. "Загальний обсяг фіскального розриву або тих коштів, яких не вистачає на виживання країни, складає 289 мільярдів гривень. В країні 289 мільярдів гривень немає на те, щоб покрити дефіцит", - повідомив він.

А.Яценюк розповів з чого складається ця цифра: "Перше. Це загальна цифра дефіциту загального бюджету 2014 року, яка складає 71,6 мільярда гривень.

Друге. Це так звані надуті доходи Державного бюджету України, які пропонувались урядом Азарова і які неможливо виконати, так як були неадекватні економічні показники. Країна падала, а вони показували, що в економіці буде ріст. Промисловість скорочувалась, а вони показували, що промисловість росте. Загальна сума таких коштів 34 мільярди гривень.

Третє. Це втрати соціальних фондів через неправильно пораховану макроекономічну базу - 2,9 мільярди гривень.

Четверте. Це - гроші територіальних громад, які в 2014 році фактично знаходяться на нульовому показнику. Обсяг коштів на єдиному казначейському рахунку, який відсутній, складає 79,8 мільярди гривень".

Доповідач наголосив на проблемах з адмініструванням податків. "Перша цифра - це переплачені податки і збори, а саме податок на прибуток. Українські компанії заплатили на 2 роки наперед податок на прибуток загальною сумою 37,3 мільярди гривень. Що стосується невідшкодованого податку на додану вартість. В українських компаній відібрали оборотні кошти і не відшкодували податку на додану вартість на 21,6 мільярди гривень", - сказав він.

А.Яценюк окремо зазначив, що в судах знаходяться судові справи на додаткове стягнення з Державного бюджету України ще близько 30 мільярдів гривень податку на додану вартість. Значна частина цих коштів було фіктивним ПДВ і це була одна з схем розкрадання коштів з бюджету.

Прем'єр-міністр також окремо наголосив на проблемах НАК "Нафтогазу". "Ми розрахували проблеми "Нафтогазу" з точки зору того, що з 1 квітня ціна на газ Російською Федерацією буде встановлена 480 доларів за одну тисячу кубічних метрів. Фактично буде подвоєно вартість ціни на природній газ, який поставляється з РФ. Загальний обсяг поточного дефіциту НАК "Нафтогазу" складатиме 33,4 мільярда гривень. Далі, 9,2 мільярда гривень - це ті кошти, які залишились від так званої незбалансованості місцевих бюджетів. Їх можна на три блоки поділити: це - 5,2 мільярда незбалансовані місцеві бюджети, 2,3 - це обслуговування державного боргу, пов'язане з девальвацією національної грошової одиниці і 1,7 мільярда - це компенсація тарифів на тепло. Таким чином, загалом в 2014 році в країні не вистачає 289 мільярдів гривень, що практично тотожне сумі державного бюджету на поточний рік", - зазначив він.

А.Яценюк заявив, що "уряд не допустить банкрутства країни. І саме з цим пакетом ми прийшли до парламенту. Дуже непопулярні, дуже складні і жорсткі реформи, які треба було робити не вчора і не позавчора, а протягом останніх 20 років, зараз пропонуються Верховній Раді".

За його словами, цей законопроект неідеальний. "Як можна придумати ідеальний закон, коли 300 мільярдів гривень просто немає звідки взяти. Коли за три роки в офшорні зони вивели 70 мільярдів доларів. Але це ті речі і ті кроки, які Україна зобов'язана зробити у поточному році для того, щоб в 2015 і в 2016 роках відновилося поступове економічне зростання", - пояснив він.

Прем'єр-міністр доповів про макроекономічні показники. Він зазначив, що уряд прогнозує падіння валового внутрішнього продукту на 3 відсотки. Це буде тільки в тому випадку, якщо буде прийнято пакет, внесений урядом. Якщо дані закони прийняті не будуть, уряд прогнозує дефолт і мінус 10 відсотків ВВП.

За його словами, уряд реально оцінює ситуацію по інфляції. "В поточному році рівень інфляції буде складати від 12 до 14 відсотків залежно від того, яким чином ми стабілізуємо валюто-обмінний курс і який ефект буде мати підняття адміністративних цін в економіці", - сказав він.

А.Яценюк поінформував про основні ризики макроекономічного прогнозування: енергетичний, скорочення торгівля між Україною і РФ, що за його словами, матиме додатковий негативний ефект в розмірі мінус одного відсотка росту валового внутрішнього продукту. "Все буде залежати від того як швидко і оперативно український парламент підтримає ініціативи, внесені урядом. Якщо сьогодні ми проголосуємо ці ініціативи, то це означає, що протягом місяця в Україну прийдуть засоби для стабілізації макрофінансової ситуації - кредити Міжнародного валютного фонду, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку розвитку і реконструкції і Світового банку", - пояснив він.

Прем'єр-міністр також доповів про стан справ у трьох ключових державних монополіях, які фактично знаходяться у неплатоспроможному стані. Він повідомив, що дефіцит НАК "Нафтогаз України" в поточному році - 33,4 мільярда. Проте, загальні борги "Нафтогаз України", окрім 33 мільярдів, перед кредиторами складають суму 7,7 мільярда доларів США, а це майже 85 мільярдів гривень.

За його словами, така компанія як "Укравтодор" залучила і не повернула загалом 37 мільярдів гривень, а компанія "Укрзалізниця" взяла кредити і не повернула додатково 24 мільярди. "До 289 мільярдів гривень ми повинні додати квазіфіскальний дефіцит основних монополістів - НАК "Укравтодор" і "Укрзалізниця". Загальна сума ще 140 мільярдів гривень", - зазначив він.

А.Яценюк сказав, що він не може навести дані по інших державних компаніях. "Нам просто не вистачило часу для того, щоб провести аудит сотень державних компаній, куди призначали керівництво, де брали кредити і розкрадали ці кредити, як розкрали кредити, які залучалися під державні гарантії, які залучалися державним бюджетом. Тобто, ми можемо сміливо зараз заявити про те, що фіскальний дефіцит, який складається з фіскального розриву у розмірі 289 мільярдів гривень і квазіфіскального дефіциту, який складається з боргів державних компаній, вже перевалив за 500 мільярдів", - повідомив він.

Глава уряду далі доповів про стан золотовалютних резервів і стан державного боргу. За його словами, станом на 1 січня 2011 року Національний банк України володів золотовалютними резервами, які складаються з доларів, євро, франків, фунтів, стерлінгів і золота в загальному обсязі 34,6 мільярда доларів США. "Нащо країні золотовалютні резерви?", - запитав він і пояснив: "для того, щоб оплачувати за імпортними контрактами, для того, щоб придбавати газ, і для того, щоб тримати валюто-обмінний курс в країні. 34 мільярди - це була цифра, яка прийнятна для так званої макроекономічної стабілізації, не менше ніж три місяці імпорту.

Не пройшло і два роки, коли з 34 мільярдів доларів залишилось всього 15. Протягом останнього місяця ми утримуємо курс золотовалютних резервів і їхній обсяг незмінним. 20 мільярдів доларів США були не просто витрачені, а спалені урядом і Національним банком: на виведення коштів за кордон і на фіктивне утримання стабільності в країні, в тому числі утримання валюто-обмінного курсу. Таким чином, валові активи держави, які були в Національному банку, а це 35 мільярдів доларів США, скоротились на 20 мільярдів доларів. Країна стала біднішою ще додатково на 20 мільярдів доларів. Зате була винайдено "чудотворне" рішення, як утримувати і виплачувати соціальні виплати: не через ріст економіки, не через дерегуляцію, не через боротьбу з корупцією, не через створення умов для створення робочих місць, а через залучення кредитів в іноземних кредиторів".

А.Яценюк розповів як зростали кредити. "Якщо в 2011 році співвідношення до ВВП боргового навантаження було 36 відсотків, то за останніх три роки борги України перед іноземними і внутрішніми кредиторами зросли вдвічі. Було позичено 37 мільярдів доларів США. Загальний обсяг сьогоднішнього боргу перевищує 800 мільярдів гривень і практично підійшов до критичного рівня, відповідно до вимог Європейського Союзу, це 60 відсотків державного боргу по відношенню до валового внутрішнього продукту. Ми вже добралися до 53%", - повідомив він.

Прем'єр-міністр далі зупинився на тих рішеннях, які необхідно прийняти, наголосивши: "або ці рішення будуть прийняті, або Україна буде країною-банкротом і в Україні буде оголошений дефолт - всього два варіанти".

За його словами, на першому етапі треба скоротити фіскальний розрив на 48,5 мільярдів гривень. Уряд розділив цю суму на дві частини. Перша - це збільшення доходів Державного бюджету на 24,7 мільярдів. Друга - це зменшення витрат Державного бюджету, в тому числі і скорочення соціальних програм на 23,8 мільярдів гривень.

А.Яценюк повідомив, що першочерговими заходами стануть: збільшення оподаткування великого монопольного бізнесу, зокрема, вдвічі буде підвищена рента за користування корисними копалинами, збільшення плати за нафту і за газовий конденсат; підвищення акцизів на алкоголь і тютюн.

Прем'єр-міністр нагадав про дискусію щодо переведення на загальну систему оподаткування податком на додану вартість агропромислового сектору. Він повідомив, що уряд прийняв рішення у поточному році не переводити весь АПК на загальну систему оподаткування ПДВ, однак буде встановлено оподаткування податком на додану вартість операцій з експорту зерна.

А.Яценюк також зазначив, що уряд планує ввести податок на багатих. Він повідомив, що було розглянуто кілька варіантів, один з яких - оподаткування доходів з депозитів. Однак, зараз ввести оподаткування доходів від пасивних операцій в банківських установах означає сказати, щоб забирали депозити. "Тому ми прийняли рішення в поточному році не вводити оподаткування доходів з банківських вкладів. Натомість ми пропонуємо фактично введення прогресивної шкали на доходи з громадян", - зазначив він і пояснив, як це буде зроблено: "той, хто буде заробляти більше 300 тисяч гривень, буде платити податок в розмірі 20 відсотків. Той, хто буде заробляти більше 500 тисяч гривень, буде платити податок в розмірі 25 відсотків. Мова йде про оподаткування загалом в країні близько 300 тисяч громадян України. Цих 300 тисяч громадян володіють фінансовим ресурсом, який складає 60 відсотків від загальних активів України. Тому уряд звертається з наступним: 1,7 відсотка багатих українців повинні заплатити податки для того, щоб 98 відсотків українців відчули, що в країні прийшов час соціальної справедливості".

А.Яценюк повідомив, що є ще два десятка різних законодавчих ініціатив. "Ми усвідомлюємо, що в цій ситуації хороших рішень немає. У цій ситуації є тільки правильні рішення. І якщо в процесі обговорення цих законопроектів ми з вами дійдемо згоди щодо необхідності тих чи інших положень, але при збереженні базових показників як секвестру, так і збільшення доходів, ми готові про це говорити", - звернувся він до народних депутатів.

Прем'єр-міністр розповів про непопулярні речі, які також будуть внесені до парламенту. "Перше - що стосується прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати. З точки зору падіння ВВП на 3 відсотка і скорочення промислового виробництва, і скорочення української економіки, уряд повинен би був поступити так, як поступили в Греції і Італії. А саме: зменшити розміри мінімальної заробітної плати і зменшити розміри прожиткового мінімуму. Але ми усвідомлюємо, що цей розмір настільки малий, що зменшення цих розмірів в поточній ситуації, якби ми цього не хотіли, є неприпустимим. Ми офіційно заявляємо, що протягом 2014 року мінімальні прожиткові стандарти - це мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум не будуть змінюватися", - зазначив він.

Ще одним кроком стане індексація доходів. За словами доповідача, уряд прийняв рішення і винайшов кошти для індексації на рівень інфляції пенсій для громадян України. Ріст цін буде скомпенсований індексацією, яка буде проведена урядом. Також за його словами, будуть скорочені капітальні видатки.

А.Яценюк повідомив, що уряд також прийняв рішення про скорочення на 10 відсотків всієї чисельності органів державної і виконавчої влади - з 249 тисяч буде скорочено близько 24 тисяч чиновників. За його словами, це перший етап, який дасть можливість скоротити витрати органи державної влади. Він також повідомив про те, що при проведенні конституційної реформи Прем'єр-міністром пропонується ліквідувати обласні державні адміністрації, створивши замість них виконавчі комітети. Це дозволить позбавити центральну владу функцій, які їй не притаманні. Цим самим буде скорочено центральні органи державної виконавчої влади ще до 20 відсотків. Але, зазначив він, треба невідкладно провести конституційну реформу і передати людям те, що їм належить.

Прем'єр-міністр також поінформував про скорочення додаткових витрат на органи державної влади - на Адміністрацію Президента, уряд, Верховну Раду, на органи державного управління.

А.Яценюк далі поінформував про фінансування вугільної галузі, про ціни на енергоносії та підняття на них тарифів для населення, а також тарифів на теплопостачання. Він зазначив, що з огляду на велику кількість бідних українців, які не зможуть платити за них, уряд запроваджує амбіційну програму підтримки малозабезпечених верств населення. Загальна кількість домогосподарств, яка попадає під урядову програму соціальної допомоги, збільшується з 1,4 мільйона до 4 мільйонів домогосподарств. "Ми покриваємо соціальною програмою допомоги 30 відсотків українського населення. Кожна малозабезпечена сім'я буде додатково отримувати на сплату за житлово-комунальні послуги, яка підпадає під дію цієї постанови, до 500 гривень", - повідомив він.

Прем'єр-міністр також поінформував про інші заходи, яких вживатиме уряд в разі прийняття цих законопроектів, і які дозволять уникнути дефолту і банкрутства країни.

А.Яценюк, завершуючи виступ, повідомив про так званий "позитивний пакет", зокрема, про проведені переговори з низкою міжнародних фінансових організацій щодо виділення кредитів. За його словами, загальний обсяг підтримки економіки буде складати 13,6 мільярда доларів США, якщо цей пакет буде прийнятий.

А.Яценюк також поінформував про інвестиційні проекти, кошти на які виділяються міжнародними фінансовими організаціями, про те, яку політику має вести у цій ситуації Національний банк та про переформатування програми по допомозі сім'ям з дітьми. За його словами, виконання цих першочергових заходів дозволить врятувати країну і економіку. "У 2015 році і далі Україна вийде з падіння і продемонструє економічний ріст, зайнятість, збільшення соціальних стандартів і високі економічні стандарти країни", - наголосив він.

Під час виступу Прем'єр-міністра представники фракцій КПУ і Партії регіонів залишили сесійну залу.

Після завершення виступу А.Яценюк звернувся до народних депутатів з проханням ознайомитися з урядовими законопроектами, вивчити їх на засіданнях фракцій. Він висловив готовність взяти участь у засіданнях фракцій.

О.Турчинов запропонував керівникам фракцій і комітетів провести засідання, на яких розглянути урядові законопроекти і прийняти відповідні рішення.

Головуючий оголосив перерву до 16-ї години.

Після перерви О.Турчинов зазначив, що крім двох законопроектів, включених до порядку денного, народні депутати розглянуть ще кілька важливих проектів: про внесення змін до Податкового кодексу щодо скасування сплати екологічного податку, проекти, пов'язані з обороноздатністю держави, це законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо гарантії призовників на час виконання обов'язків під час мобілізації; про відновлення довіри до судової системи; про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про інформацію" (у новій редакції) та Закону України "Про доступ до публічної інформації" (реєстр. №0947).

Фракції Партії регіонів і КПУ вимагали надати їм слово для виступу.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пояснив чому фракція залишила сесійну залу на ранковому засіданні. За його словами, причинами цього стали: зафіксовані численні факти неособистого голосування представниками фракцій коаліції, через образи і погрози народним депутатам з фракцій Партії регіонів і КПУ; внесення в сесійну залу законопроектів, які парламентарії не бачили, що перетворилося в систему; обмеження виступів представників фракції Партії регіонів на телеканалі "Рада".

О.Єфремов звинуватив головуючого у тому, що він особисто ображає народних депутатів з фракції Партії регіонів, коментуючи їх виступи.

О.Турчинов вибачився перед народним депутатами за надто різкі коментарі. Водночас, він зазначив, що відповідальність за ліквідацію розриву у Державному бюджеті у розмірі 289 млрд. гривень лежить на фракції Партії регіонів.

Головуючий нагадав, що народні депутати заслухали доповідь Прем'єр-міністра і повідомив, що зараз виступить в. о. Міністра фінансів та голови профільних комітетів.

В. о. Міністра фінансів Олександр Шлапак поінформував про деякі пропозиції уряду до законопроектів, зокрема, щодо збільшення оподаткування видобутку нафти, газового конденсату до 45% з глибини до 5 тисяч метрів; оподаткування радіочастот; додаткового скорочення видатків на Адміністрацію Президента на 30%; щодо підвищення акцизу у два рази, включивши сюди коштовні транспорті засоби.

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" за основу та доручити Комітету доопрацювати законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій, скоротивши строки подання та розгляду їх наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні за основу та в цілому.

В обговоренні законопроектів взяли участь представники депутатських фракцій і груп. Вони висловили зауваження до урядових законопроектів та внесли пропозиції.

В. о. Міністра соціальної політики Л.Денісова прокоментувала деякі соціальні ініціативи уряду у законопроектах, що розглядаються.

В. о. Міністра фінансів О.Шлапак прокоментував пропозиції фракцій до законопроектів щодо скорочення деяких видатків Державного бюджету. Він наголосив, що скорочення видатків на обороноздатність держави не заплановано.

Прем'єр-міністр А.Яценюк зазначив, що ці законопроекти далекі від ідеалу. За його словами, через деякий час до них доведеться вносити зміни. "Функція цих законопроектів - це дефібрилятор для української економіки - не дати вмерти. Саме з цієї точки зору необхідно розглядати ці проекти", - наголосив він.

А.Яценюк, говорячи про виділення додаткових ресурсів на оборону, запропонував зараз скористатися тими коштами - 6,8 млрд. гривень, які були виділені прийнятим Законом "Про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

Прем'єр-міністр також прокоментував деякі внесені фракціями пропозиції і запропонував народним депутатам проголосувати за урядові законопроекти, тим самим розпочати процес отримання міжнародної фінансової допомоги.

Головуючий з зв'язку за наполяганням фракції Партії регіонів поставив на переголосування питання про включення до порядку денного проектів законів про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні (реєстр. №4576) і про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2014 рік" (реєстр. №4575).

259 голосами законопроекти були включені до порядку денного.

Народні депутати взяли участь у дискусії щодо відшкодування ПДВ сільгоспвиробникам.

Прем'єр-міністр А.Яценюк нагадав тим, хто висловився за відшкодування ПДВ експортерам, що минулого року ніхто експортерам з Державного бюджету нічого не відшкодовував. При цьому, ріст валового сільськогосподарського виробництва склав 13 відсотків. "В цьому році захотіли заробити ще 5 млрд. на бюджеті. Нагадую, в минулому році село продемонструвало найвищі показники росту і доходності без відшкодування ПДВ. Ми пропонуємо зробити те саме і цього року, а не давати трейдерам 5 млрд. гривень".

Головуючий поставив на голосування проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

228 голосами народні депутати прийняли законопроект за основу та в цілому.

Наступним голосуванням парламентарії не підтримали законопроект про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні ("за" - 189).

Представники деяких фракцій, які не голосували, пояснили причини. Вони, зокрема, наголошували на тому, що законопроект можна прийняти тільки в першому читанні, а потім доопрацювати у профільному Комітеті з питань податкової і митної політики, тому що 90% норм проекту стосуються саме податкової політики.

Представники фракцій, які підтримали законопроект, наголошували, що сьогодні потрібно ухвалити вкрай непопулярне рішення і закликали колег сконцентруватися і прийняти це рішення.

О.Турчинов доручив Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головним юридичним управління Апарату Верховної Ради внести необхідні уточнення до тексту та додатків до прийнятого Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

Головуючий оголосив перерву у засіданні, запросивши керівників фракцій і груп в кабінет Голови Верховної Ради.

Після перерви О.Турчинов повідомив, що переговори йшли дуже важко, щоб прийняти закон, який є запобіжником фінансової кризи.

В. о. Міністра фінансів О.Шлапак повідомив про досягнуті в результаті дискусії домовленості щодо врахування деяких пропозицій фракцій.

Прем'єр-міністр А.Яценюк також озвучив деякі враховані пропозиції.

Верховна Рада 246 голосами прийняла за основу та в цілому законопроект про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні.

Народні депутати включили до порядку денного проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів) за реєстр. №3332 і про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо відміни утилізаційного збору та акцизу з переобладнання транспортного засобу) за реєстр. №4238.

Народний депутат Ю.Дерев'янко пояснив, що це схожі законопроекти і запропонував підтримати проект за реєстр. №4238, яким передбачається скасувати сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та звільнити від оподаткування акцизним податком операції з переобладнання ввезеного на митну територію України не підакцизного транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль.

Прем'єр-міністр А.Яценюк повідомив, що уряд підтримує законопроект за реєстр. №3332. Проектом пропонується вилучити з Податкового кодексу ті положення, що унормовують та регламентують сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів при ввезенні на митну територію України транспортних засобів.

За результатами голосування за основу було прийнято законопроект за реєстр. №4238 ("за" - 247).

Верховна Рада 233 голосами прийняла за основу проект закону про відновлення довіри до судової системи (реєстр. №3478-1).

Народні депутати розглянули і прийняли за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про інформацію" (у новій редакції) та Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у п'ятницю, 28 березня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку