У ВІВТОРОК, 25 БЕРЕЗНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив, що 24 березня Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України: Шевчука Олега Борисовича, Макула Леоніда Яковича, Ледовських Олену Володимирівну, Гриніва Ігоря Олексійовича, Чубатенка Олександра Миколайовича, Колганову Олену Валеріївну, обраних 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", та Осауленка Тараса Володимировича і Лопачука Маркіяна Романовича, обраних 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку політичних партій Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.

Головуючий повідомив про входження народних депутатів Олега Шевчука, Леоніда Макула, Олену Ледовських, Ігоря Гриньова, Олександра Чубатенка, Олену Колганову до складу депутатської фракції "Бавтьківщина".

О.Турчинов зазначив, що "провокації окупаційних військ Російської Федерації скеровані проти наших військовослужбовців, проти їх родин, проти громадян, які залишаються вірними Україні в Автономній Республіці Крим, системно продовжуються".

О.Турчинов повідомив, що через загрозу життю і здоров'ю наших військовослужбовців, членів їх родин, Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення про передислокацію військових частин, розташованих в Автономній Республіці Крим, а також про евакуацію родин військовослужбовців. Він також поінформував про відповідне доручення щодо організації цього процесу Міністерству оборони, Кабінету Міністрів, який повинен забезпечити гідний рівень для родин військовослужбовців: помешкання, де вони будуть знаходитись, військові містечка, де будуть дислоковані наші частини. Крім того, велика кількість людей змушена покидати свої домівки і виїжджати з Автономної Республіки Крим, тому що для їх життя і здоров'я є реальна небезпека.

Головуючий надав слово в. о. Міністра оборони Ігорю Тенюху для інформації про заходи, яких вживає Міністерство оборони.

В. о. Міністра оборони І.Тенюх повідомив, що до початку агресії російських військ на півострові Крим загальна чисельність військовослужбовців військових частин, дислокованих в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, складала 18 тисяч 800 військовослужбовців, з них представників Військово-морських сил - 11 тис. 900, повітряних сил - 2900, решта військових - 4 тисячі. За його словами, понад 6,5 тис. військовослужбовців та членів їхніх сімей (військовослужбовців - 4 тис. 300, членів сімей - 2 тис. 200) бажають продовжити службу у Збройних Силах України і бути евакуйованими з Автономної Республіки Крим.

І.Тенюх повідомив, що Міністром оборони спільно з Генеральним штабом сплановано заходи щодо виведення військових частин, підрозділів військовослужбовців та членів їх сімей. Для цього створено відповідний штаб керівництва; розгорнуто та розпочато роботу трьох збірно-пересильних пунктів на основних магістральних шляхах з Автономної Республіки Крим на шляхах: Армянськ-Херсон (село Ставки), Армянськ-Нова Каховка (село Першоконстантинівка), Чонгар-Новоолексіївка (Чонгар); працює збірний пункт з прийому особового складу в місті Києві, військова частина 0799, вулиця Фучика, 7; розгорнуті місця для тимчасового проживання, харчування та відпочинку військовослужбовців загальною місткістю до тисячі 500 місць в дев'яти військових частинах міста Києва та Київської області.

За його словами, згідно з цими заходами також опрацьовуються можливості формування залізничних ешелонів по станціях відправки Феодосія, Севастополь та організовано взаємодію з місцевими органами державної влади щодо розміщення та всебічного забезпечення членів сімей військовослужбовців, їх подальшого працевлаштування та соціального захисту.

І.Тенюк повідомив, що вчора в другій половині дня в ході розмови начальника Генерального штабу з начальником Генерального штабу Російської Федерації Герасимовим досягнуто домовленостей щодо виведення військових частин з півострова Крим в повному складі з озброєнням на штатній основі.

"На сьогодні заплановані переговори першого заступника начальника Генерального штабу із заступником міністра оборони Російської Федерації генералом армії Булгаковим щодо механізму та порядку виконання досягнутих домовленостей. З цією метою в Генеральному штабі завершується розробка відповідного плану передислокації військових частин, який передбачає в першу чергу виведення особового складу і озброєння, техніки і сил, засобів ППО, кораблів та матеріально-технічних засобів", - повідомив він і зазначив, що ці заходи дозволять зберегти ядро військово-морських сил, озброєння та військову техніку для подальшого підвищення обороноздатності держави. За його оцінками, вартість майна, яке знаходиться в Республіці Крим оцінюється в 11 мільярдів 439 тисяч гривень, обсяг боєприпасів, які необхідно вивезти з Автономної Республіки Крим, сягає 36 тисяч тонн.

Головуючий зазначив, що незважаючи на дуже серйозні втрати, незважаючи на ті проблеми, які існують в Автономній Республіці Крим, більшість офіцерів, солдатів і сержантів виконали свій військовий обов'язок і вони протримались протягом місяця, давши можливість розгорнути військові частини, створити угрупування для захисту і оборони всіх рубежів нашої країни. "Ми змогли за цей час привести в повну бойову готовність наші Збройні Сили. Ми змогли за цей час розпочати часткову мобілізацію і підготувати наші Збройні Сили до виконання їхнього конституційного обов'язку", - наголосив він і подякував всім офіцерам, сержантам і солдатам, які гідно виконали свій обов'язок в Автономній Республіці Крим, захистивши свою країну і давши можливість підготуватися до опору загарбникам.

Про підготовку країни до прийняття родин військовослужбовців та громадян України, які змушені покинути тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим, поінформував в. о. віце-прем'єр-міністра Володимир Гройсман. Урядовець повідомив про те, що утворений і діє штаб, який опікується питаннями переміщення родин військовослужбовців на територію України. За його словами, створено 26 тисяч місць, які зарезервовані в 18 регіонах України, готові прийняти родини військовослужбовців. За кожною областю визначено відповідальну особу щодо координації цих дій, а також визначено квотування за територіальним принципом тих місць, які надані для переміщення відповідним силовим відомствам. Цю координацію буде здійснювати кожне міністерство, в тому числі Міністерство оборони.

"Сьогодні всі організаційні і фінансові питання вирішені, координація здійснюється. В call-центрах абсолютно спокійна ситуація. На даний момент 60 сімей розміщено. Ми далі готові забезпечити кількість людей, яка буде необхідна для забезпечення нормального переміщення і нормальної адаптації. Відповідно Міністерством соціальної політики, Міністерством освіти визначені всі питання, пов'язані з переміщенням і адаптацією цих людей на території областей", - повідомив він.

В.о. Міністра соціальної політики та праці Людмила Денісова поінформувала про заходи, які здійснює Міністерство. "Мінсоцполітики організувало роботу центральний та місцевих органів виконавчої влади з питань соціальної підтримки громадян і сімей, які залишають Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, і переселяються до інших регіонів на тимчасове перебування. Зокрема, відкрито в Криму урядову "гарячу лінію", телефон 0800507309. Інформування населення про її відкриття здійснено через засоби масової інформації. Також на залізничних вокзалах, на поїздах кримського напрямку розміщується відповідна інформація. Раз на годину по гучномовцю та при прибутті поїздів цього напряму здійснюється оголошення щодо можливості громадян отримати телефони "гарячих ліній" державних установ за місцем їх прибуття. Така інформація наявна у чергового по вокзалу, у довідкових бюро та цілодобових квиткових касах. Сьогодні до контактного центру звернулося понад три тисячі кримчан. Кожне шосте звернення стосується питання розселення та забезпечення житлом", - повідомила вона.

Л.Денісова також зазначила, що в облдержадміністраціях створено спеціальні "гарячі" телефонні лінії, розміщено відповідну інформацію на офіційних веб-сайтах та у засобах масової інформації, визначені структурні підрозділи та особи, відповідальні за цей напрямок роботи та координацію всіх задіяних органів місцевої влади та громадських організацій.

Станом на 24 березня розміщено 3 тисячі 608 громадян, які будуть тимчасово перебувати на материковій частині України. Найбільше звернулося до міста Львова - понад 1200 осіб, до Івано-Франківську - понад тисячу осіб.

За словами доповідачки, Мінсоцполітики організувало роботу відповідних органів з надання соціальної допомоги та виплат громадянам за новим місцем їх перебування. На сайти та через засоби масової інформації поширено інформацію про відкриті гарячі лінії та адреси установ системи соціального захисту. Запроваджено оптимальну процедуру прийому громадян, першочерговість розгляду та вирішення їх проблемних питань, спрощена процедура дозволяє пенсіонерам звертатися до будь-якого відділення Пенсійного фонду тощо.

О.Турчинов зазначив, що для сотень тисяч наших громадян окупація Криму перетворилася на особисту трагедію. Він попросив Кабінет Міністрів, відповідні установи та відомства, які будуть займатися допомогою біженцям з Криму, не бюрократично, не формально, а щиро віднестись до цієї проблеми.

Головуючий надав слово надати слово для інформації виконуючому обов'язки міністра оборони Ігорю Тенюху.

Він сказав, що вийшов на трибуну для того, щоб поінформувати про те, що відбувалося з перших днів.

В.о. Міністра зазначив, що розуміючи, що декому, можливо, не подобаються ті дії, які він здійснює, як виконуючий обов'язки Міністра оборони, а також непорозуміння в тих питаннях, які пропонувалися з першого дня і до сьогодні, стосовно Автономної Республіки Крим, він за своє місце ніколи не тримався і триматись не збираюсь і повідомив, що подає у відставку.

Верховна Рада не задовольнила заяву І.Тенюха. За відповідне рішення проголосувало 197 народних депутатів.

З заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій.

Після закінчення виступів головуючий оголосив перерву на прохання фракції "УДАР" для проведення консультацій між фракціями і групами.

Після перерви головуючий зачитав проекти законів та постанов, запропоновані для включення до порядку денного сесії.

Народні депутати не підтримали включення проектів законів і постанов ("за" - 219).

Повторне голосування за включення низки проектів законів і постанов до порядку денного сесії не було результативним ("за" - 220).

Головуючий повідомив про входження народних депутатів М.Лопочака і Т.Осауленка до складу фракції "Свобода".

Народні депутати пропонували включити до порядку денного, крім того списку, який голосувався, ще кілька законопроектів.

Парламентарії 234 голосами підтримали включення до порядку денного всіх запропонованих законопроектів.

Верховна Рада звільнила І.Тенюха з посади в. о. Міністра оборони. За постанову проголосувало 228 народних депутатів.

О.Турчинов повідомив про проведені консультації і запропонував призначити на посаду в. о. Міністра оборони генерал-полковника Михайла Коваля.

Головуючий також повідомив про призначення радником виконуючого обов'язки Президента України з питань оборони народного депутата Олександра Кузьмука.

О.Кузьмук звернувся до народних депутатів з проханням призначити генерал-полковника М.Коваля в. о. Міністра оборони. Він зазначив, що "в цей грізний час очолювати українське військо не може політик заангажований симпатією до деяких політичних сил. Повинна бути особа військова, для якої є тільки дві речі: український народ і незалежна українська держава".

Верховна Рада 251 голосом призначила генерал-полковника М.Коваля в. о. Міністра оборони.

Новопризначений в. о. Міністра оборони Михайло Коваль виступив перед Верховною Радою. Він сказав, що чітко розуміє ту відповідальність і ту довіру, яку дана йому від імені народу України.

О.Турчинов сказав, що зранку представник фракції "УДАР" поставив питання про його відставку з посади Голови Верховної Ради.

О.Турчинов поставив на голосування пропозицію про відставку Голови Верховної Ради України.

Народні депутати не підтримали її ("за" - 2).

Верховна Рада 230 голосами прийняла в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до Єдиного державного реєстру (реєстр. №2484).

Проект закону про внесення змін до Закону "Про здійснення державних закупівель" (щодо підсилення прозорості закупівель підприємств) доповів народний депутат Віктор Чумак. Він зазначив, що проект дуже простий за суттю, а "його розгляд чітко покаже, чи готові ми боротися з корупційними дірами в державних закупівлях, роблячи тендерне законодавство більш прозорим".

В.Чумак також сказав, що "прийнявши цей законопроект, ми виконаємо одну з найважливіших вимог Європейського Союзу до підписання Угоди про асоціацію. А саме, вимогу припинити відкати назад у системі державних закупівель, яка містилася у відповідному звіті Європейської комісії минулого березня".

"Прийнявши цей законопроект, ми значно зменшимо найбільшу корупційну дірку, яка сьогодні існує в державі. Ця корупційна дірка розміром у 50-60 мільярдів гривень щороку, які обертаються в тіні тільки в режимі закупівель державних підприємств", - наголосив він.

Заступник голови Комітету з питань економічної політики Ксенія Ляпіна доповіла рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу. Доповідачка також зазначила, що цей проект "дійсно знаходить золоту середину між можливістю вільної ринкової мотивації швидко проводити закупівлі державними підприємствами за власні кошти. Водночас, він дозволить забезпечити громадський контроль за прозорістю і об'єктивністю дій цих підприємств через оприлюднення інформації".

Верховна Рада 235 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до статті 28 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав). Про їх суть доповіли народні депутати Віктор Чумак та Руслан Марцинків.

За результатами голосування обидва законопроекти були відхилені.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав громадян доповів заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Сальдо. Він зазначив, що цим проектом пропонується доповнити Закон "Про туризм" поняттям "хостел", заборонити створення хостелів та надання на договірних засадах у тимчасове користування квартир, кімнат або ліжко-місць у квартирах багатоквартирних житлових будинків з розрахунку жилої площі менше ніж 13,65 квадратного метру на одну особу без попередньої письмової згоди власників інших квартир, що розташовані в одному під'їзді багатоквартирного жилого будинку, а також передбачити адміністративну відповідальність за такі дії.

Більшість парламентаріїв під час обговорення висловилися проти прийняття цього законопроекту. Народний депутат Р.Марцінків, зокрема, аргументував свою позицію тим, що проект суперечить низці законодавчих актів. Зокрема, статті 383 Цивільного кодексу України, де передбачено, що власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї та інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Народний депутат П.Розенко сказав, що цим законопроектом вилучаються з обігу по всій Україні хостели, тобто житло, яке найбільш доступне для найбільш мобільних верств населення всього світу - це студентство, молодь, або просто люди, які не мають достатньої можливості для того, щоб розміщатися в дорогих готелях чи мати іншу альтернативу. "Ми цим законопроектом, на жаль, ще більше зарегульовуємо цю діяльність", - зазначив він.

За результатами голосування ("за" - 83) законопроект був відхилений.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про призначення позачергових виборів деяких міських голів.

Верховна Рада призначила на неділю 25 травня 2014 року позачергові вибори: Сумського міського голови (місто Суми); Васильківського міського голови (місто Васильків Київської області); Прилуцького міського голови (місто Прилуки Чернігівської області); Антрацитівського міського голови (місто Антрацит Луганської області); Жовтоводського міського голови (місто Жовті Води Дніпропетровської області); Роменського міського голови (місто Ромни Сумської області); Ладижинського міського голови (місто Ладижин Вінницької області); Бобринецького міського голови (місто Бобринець Кіровоградської області); Батуринського міського голови (місто Батурин Бахмацького району Чернігівської області); Корсунь-Шевченківської міського голови (місто Корсунь-Шевченківський Черкаської області).

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі доповів голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Володимир Бандуров. Він зазначив, що метою законопроекту є забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі; погашення підприємствами галузі заборгованості, що утворилась внаслідок несплати споживачами за спожиті енергоносії; недопущення порушення справ щодо "штучного" банкрутства підприємств паливно-енергетичного комплексу та створення передумов для започаткування в Україні реформованого ринку електричної енергії.

Доповідач зазначив, що 1 січня 2014 року закінчився термін дії процедури погашення заборгованості, визначеної Законом "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", у зв'язку з чим підприємства галузі втратять захисний механізм від порушення справ про банкрутство та накладення арештів на їх активи.

В.Бандуров запропонував визначену Законом "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" процедуру погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу продовжити до 1 січня 2015 року.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект було відхилено.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування доповів народний депутат Руслан Марцінків. Він зазначив, що проект спрямовано на створення реальних юридичних механізмів для безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування як суттєвої умови реалізації конституційного права громадян на користування природними об'єктами права власності Українського народу.

Доповідач запропонував внести доповнення до Водного кодексу, якими заборонити обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) в користування юридичним або фізичним особам.

Проектом також пропонується до ст. 88 Водного кодексу та до ст. 60 Земельного кодексу внести положення щодо гарантування громадянам безперешкодного і безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування, а також про те, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надане юридичним або фізичним особам.

Всі народні депутати, які взяли участь в обговоренні, підтримали його. Однак, за результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 188).

Верховна Рада ухвалила кілька постанов про проведення парламентських слухань на теми: "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення" (травень); "Освіта, охорона здоров'я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення" (4 червня 2014 року); "Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави" (2 липня 2014 року).

Народні депутати розглянули проект постанови про звільнення членів Ради Національного банку України. Голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Риженков доповів проект, яким пропонується звільнити шістьох членів Ради Національного банку України, строк повноважень яких закінчився 11 січня 2014 року.

За результатами голосування проект не набрав голосів для прийняття.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у середу, 26 березня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку